Friday, December 30, 2011

Cuti-cuti Malaysia Part 3 (KMN-PD-Nilai-KL)

Panjung sungguh perjalanan kali ni, dr Kemaman ke Port Dickson, kemudian ke Nilai, dari Nilai menuju ke KL pula,akhirnya pulang semula ke kampung halaman..fuhh boleh tahan laa penatnye cuti tak lama katekan, 3 hari tu semuanya nak pergi..nasib lah..anyway seronok sgt dpt ber holliday dgn semua adik beradik sebelah hubby except kakak coz hubbynye kene kerja..so anak2 nye saja yg ikut kami..
One Big Happy Family!

Takde mood nak berblog coz this week byk sungguh masalah yg kunjung tiba..
"Ya Allah permudahkanlah segala urusan kami dan berkatilah hidup kami didunia dan akhirat.."
.
.
.

Jalan2 ke Mesra Mall..

Dtg sini sesaje je,x sangka org ramai gile..ada THR Gegar bagi beg skolah free rupenye..aisehh..

Tuesday, December 27, 2011

Cuti-cuti Malaysia Part 2 - KL

Kenapa pulak terus ke Part 2?? Actually part 1 masa ke Melaka-KL hari tu..last 2 week..

Last week ke KL pulak bawa family saya bercuti..maklum laa cuti sekolah..diorang kalau cuti x dpt pergi KL jawapnye jd sawan laa kat rumah..lgpun mak dah lama x jpe adik kat KL tuh..adik no 1 saya..semenjak dah start keje bz jer memanjang..kite sbg kakak laa pulak kene bawa mak jumpe adik2..;) punye laa mak semangat udang galah, ketam, ikan keli semuanya dihangkut..2 kotak ais dlm bonet..huhu mlm 1st jer duk rumah adik,malam next nye kami melepak kat The Zone KLCC. Kat situ sng nak berdiskusi..time2 nih family2 bleh dtg sembang2 & lepak..selesa..nak sembang2 kat kedai pun x syok jugak kan lgpun bising..kat sini privacy sikit tp ramai gile laa org sampai nak check in kene tgu sejam..dah dtg lewat pun kene tgu lagi..anyway sgt enjoy bile dpt bercuti dgn family.
The Zone KLCC

Next entry..Family Day PD-Nilai-KL & Trip to IKEA..
.
.
.
Agak busy x sempat nak update byk2..;(
.
.
.

Wednesday, December 21, 2011

Bulan Busy..

Tak sempat nak berceloteh kat sini dan tak sempat jugak nak ber blogwalking ke blog kawan2.  Dari Melaka ke KL kemudian balik. Kerja seminggu pastu ke KL lagi. Kerja pulak bertambah2. Weekend ni ke PD pulak pastu ke KL lagi. Holliday,family day amboi la..bercuti sakan kami nih..

Anyway esok ada re appointment dgn O&G HK nak review result HSG yg hari tu. Hopefully semua ok..

Sunday, December 11, 2011

Kurma Muda Berkhasiat..

Entry ini mengisahkan kisah seorang untie iaitu kawan kepada mak saya yg mana baru2 ini beliau telah selamat mengerjakan ibadah Haji nya..Mak mmg baik dgn untie ni dr saya kecik lagi..sebenarnya saya sgt berterima kasih dan sgt menghargai ingatan beliau terhadap saya ketika di Mekah. Mungkin die tolong doakan saya..kalau betul Alhamdulillah, mudah mudahan Allah merahmati beliau..Actually cerita nya mcm ni..mcm pjg sgt jer ceritanya.. ;)

Sblm beliau bertolak saya mmg dah lama tak jumpe untie ni,mak jer cerita yang untie ni dpt pergi haji tahun ni. Nama last minit naik. Alhamdulillah laa..saya takde pun pesan apa2 coz mak & mak mertua saya baru jer jugak gi Umrah thn ni & diorang dah beli mcm2..buah hawa,serbuk bunga kurma, daun maramia laa..so saya pun takde laa nak kirim ape2, yang ader pun tak termakan lg, nanti membazir jer..tp rupe2nye untie ni ingat kat saya dan belikan kurma muda + daun maramia ni..untuk kesuburan katenye..siap ada aturan lagi tu..salah satu usaha jugak lah..saya pun tak pernah dgr lg sebenarnya..

Sangat lah terharu dgn keprihatinan beliau..semoga untie ini dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah selalu..kalau ada sesiapa yang nak mencuba boleh lah kirim pd siapa2 yang nak gi umrah/haji..saya pun baru nak mencuba..apa2 cara sekalipun tak salah sekiranya kita mencuba..kemudian niatlah dan berdoalah..mudah mudahan Allah kabulkan permintaan kita..insyaAllah..

Khasiat:
- Untuk penyubur kandungan
- Dapat menyembuhkan keputihan (baik untuk perempuan)

Cara pakai:
- Ambil 7biji kurma muda + sedikit daun maramia (diblender atau ditumbuk halus)
- Campurkan dgn 1 gelas air + susu + madu (kalau ada Higoat Kurma Madu pun ok rasenye)
- Kemudian diminum suami isteri setiap pagi



P/S
Ada sesiapa yg nak serbuk bunga kurma tak? Saya ada 2pcs lg. Saya rasa mmg tak habis mkn ni coz mkn nye sikit2 jer..niat nak sedekah je 1 btl kat siapa2 yg teringin nak cari..sila tinggalkan detail yer kalau nak...thanks
.
.

Friday, December 9, 2011

Thursday, December 8, 2011

Redha..Pasrah..

Redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah..antara bait bait kata dalam Ombak Rindu..cheewahh..jiwang pulak nih.. ;) Baru semlm ada masa nak tgk crite ni actually..bes sgt..suwit sgt Haris dlm tu..memula tu nampak jahat tp jahat2 suwit gitu..haihh En Suami marah..berangan lebih2 bukannye Aaron Aziz tu nak kt awak..haha..feel laa bang..feel tu mesti ada..hahaha

Kesimpulannya crite ni bes laa..actually xde yg menarik pun tp kisah cinta yg menyentuh perasaan tu yg membuatkan crite tu jd bes gile..kalau keluar kat Astro First sure langgan nih..2 hari 2 mlm ngadap crite tuh..

Moms & mom to be yg lupe diri sekejap.. ;)
.
.
.

Wednesday, December 7, 2011

Frustrated..

Hari ni frust dgn hasil appointment kt Klinik O&G HK. Hari ni sepatutnye doktor review result HSG yg dibuat 2 bln lepas tp tak boleh sbb result tu takde. Dlm system pun takde nama saya. Bile check punye check,nurse call sana sini rupenye doktor baru review n nak buat report. So,hari ni pergi sesaje je laa melawat hosp. Agak frust jugak tp mood baik hari ni tak rasa nak mrh sgt. Dah nak buat mcm mane kan. Sabar ajer laa. Lansung doktor bg mc coz saya bgtau saya dah apply cuti hari ni tp tak dpt buat ape2..thanks doktor..jimat cuti saya..
.
.
Sudahnya melepak aje dgn En Suami dirumah mama saya..
.
.
Ptg ni pulak ader appointment kt TGV bersama officemate..Ombak Rindu hokeh..;)
.
.

Monday, December 5, 2011

CD1 - Cycle 3 after HSG

Kisah sedih dtg lagi menjenguk kami buat kesekian kalinya. Kami terima dgn redha, semuanya sudah ditentukan Allah. Mudah mudahan Allah perkenankan doa kami suatu hari nanti..

Got my AF today..so, this going to be my 3rd cycle after HSG. Actually mlm td pun dah ada brownish discharge, mmg setiap bln bile sampai masa tandanya akan muncul dan setiap bln juga saya sgt2 berharap that brownish adalah tanda2 early pregnancy walaupun hakikatnya ini mmg tanda2 nak period. Sedih kan?

Actually..bile buat HSG hari tu saya berharap sgt supaya dpt pregnant cepat tp nak buat mcm mana Allah lebih mengetahui apa yg akan berlaku. Tak sure laa apa nak buat next step. Blood test normal & result bagus, dah scan byk kali kedudukan & keadaan rahim semua ok. Suami pun ok. HSG ok. Ape lagi nak buat ye..next appointment is luse 07/12/2011 tak tau laa doktor nak suh buat ape, mkn chlomid lg ker..before ni dok ckp buat HSG dulu, if tak pregnant maybe boleh proceed iui..Tapi proses IUI kt GH ni mcm mane yer? Ke doktor suggest jer then kene gi private? Ada siapa2 berpengalaman?

Ada org ckp stop treatment sekejap,rest dulu maybe sbb kite stress duk fikir pasal treatment itu & ini tp rase mcm rugi masa laa..this year dah 29,next yr umur dah 30..means kene cepat2, pregnant bile umur dh meningkat ni mcm2 problem nanti..kata org jugak tu..mana satu nak ikut ni..tp yg pasti tak boleh putus asa..Allah tak suka pd hambanya yg cepat putus asa..teruskan usaha, berdoa & seterusnya bertawakal lah..

Saya masih belum cuba mkn Fertilaid, sekarang cuma fokus Serbuk Bunga Kurma & mkn multi vit + vit b + folic acid..maybe lepas ni boleh cube Fertilaid pulak..En Suami sekali..nescafe, tea, mknan2, buah buahan yg org kate tak elok mkn pun dah dielakkan sejak awl lg..tgh period ni boleh x nk mkn puas puas? Nak mkn mangga, nak minum air kelapa, nak conconut shake, nak minum A&W float..eee banyak nye takleh mkn kan..

Comelkan tgn baby ni..
.
.
.
.
Nak baby tgn comel cam nih..huhu
.
.
.



Sunday, December 4, 2011

Manfaatkan cuti (29/11 ~ 03/12)

Day 1 ~ Day 3 (Melaka)
Entry sblm ni menceritakan cuti-cuti kami di Mlk. Bkn lah cuti tp mengikut En Suami berkursus 3 hari,saya cuma melepakkan diri di bilik shj..walau terpaksa melepakkan diri dlm bilik,rasa tenang sekali..fikiran x bercelaru lansung..hehe

Day 3 - Day 4 (Mlk - KL - Nilai)
Lepas jer check out dr Seri Costa, Mlk trus jer ke Jusco kt Melaka Sentral..suka sbb kt situ boleh dikategorikan mcm2 ada..sampaikan kami boleh terjebak bersembang dgn owner Sweet Chills Frozen Yogurt. 1st store in Malaysia..baru buka hari Khamis tu..oklaa rasenye..lebih kurang Tutti Frutti..En Suami pula shopping sakan..beli Crocs sampai 2 psg..ngalahkan org pompuan..hehe die mmg suke gi Crocs kt Jusco ni,design byk sikit & offer pun byk..lepas dh shopping & mkn terus gerak ke KL, nak kejar konon nak survey Lumix kat Lowyat..semangat nk membeli..ntah ape mimpi pun x tahu..nk beli sofa RM1500 kata mahal tp camera RM1400 boleh pulak beli haku nih..haihhh..nasib En Suami tak mrh..hehe..Lepas ke Lowyat, mak mertua ajak tido Homestay kat Nilai Impian pulak sbb kami ckp nak ke Darussyifa' esoknye so, die ckp dekat sikit nk ke Bangi dr duk KL..kami pun ikut jer..dah dpt bilik free..thank PIL krn mempermudahkan urusan kami nak ke Darussyifa'..

Day 4 (Bangi - KL)
Actually masa duk lepak2 3 hari kat Mlk, duk surfing2 internet pasal TTC terjumpa laa cerita pasal Darussyifa' ni..sblm ni mmg dah tahu, berminat & berniat nak pergi tp memikirkan kami ni jauh di Trg, dtg KL pun 2 hari, Jumaat - Sabtu which is mmg x sempat lah nak kejar ke Bangi tambah pula bile baca forum2, pengalaman2 org lain, diorang duk cerita kene dtg awl pagi. Kul 3 pg dah ada yg menunggu, jadi rasa mcm x berpeluang nak berubat kat situ..tapi sebenarnya tidak. Ini mmg pengalaman sendiri. Kami gerak dr Nilai area pukul 10pg mmg dah rancang kalau kata kene tunggu beratus2 org, kami akan fikir dulu laa & berniat nak beli buku Ikhtiar Penyembuhan Penyakit karangan Tn Guru Dato' Haron Din, dpt petua2, doa2 dlm tu pun dah kira ok laa. At least ada panduan sekiranya nk mengamalkan sesuatu doa atau zikir. Tapi Alhamdulillah lah, mungkin Allah dah permudahkan urusan kami, sampai Darussyifa' dlm pukul 12 lg setengah jam nak tutup coz dh nak solat Jumaat kan..org tak ramai lansung, 2 org jer yg menunggu termasuk lah kami..bersyukur sgt2 krn diberi peluang ni..tak dpt jumpe Dato Haron Din pun takpe, anak muridnye pun ok..proses yg sgt mudah, just tulis nama kat logbook, Ustaz akan panggil masuk bilik rawatan, then ceritalah hajat kite, sakit apa atau masalah apa. Sblm tu beli air mineral, kami beli kt situ 2 botol besar 5 ltr tu..mcm dah tahu jer, mmg elok lah beli 2 botol air satu utk isteri, satu lg utk suami..lepas tu Ustaz baca ayat Quran sampai pegang kite..selesailah..itu shj..yg kagumnya dgn Pusat Perubatan Islam ni, pesakit mmg tak dikenakan bayaran..sedekahlah berapa yg kite niatkan..

Boleh tgk website ni utk maklumat lanjut http://www.darussyifa.org/index.php

Buku Ikhtiar Penyembuhan Penyakit


*P/S: Buat kwn2 yg teringin nak pergi boleh teruskan niat..pendapat saya kalau nak pergi hari & waktu bekerja mmg bagus lah sbb org tak ramai..


Day 5 (KLCC ~ PC Fair)
Sempat lg nak shopping nih.. Kebetulan ada PC Fair, bertambah semangat lah nak usha2 Lumix dan akhirnya terbeli laa Lumix LX5 white in color..


Mmg jadual 5 hari cuti sgt full..but Happy anyway..coz jarang2 dpt cuti lama mcm nih..

Tajine Restaurant, Moroccan & Middle Eastern Food

Harrira Soup..

Shish Kebab Lamb with Rice..mmg suke coz saya tak suke mkn mknan berkuah sgt..


Arabic Tea..

 My Lumix LX5..

 Free Gift..Cleaning Kit, Notebook, Memory Card 8GB x 2pcs & Leather Case
.
.
Hasil rembatan lain..






Testing camera baru..
.
.
 .
-The end-

Kasih Suami..

Struggle..balik kerja trus update blog..haha excited & happy..eh eh mcm pregnant pulak excited lelebih ni..hehe

Hari ini En Suami teramatlah baik hati..terharu x terkata dibuatnya..haha begini lah nasib seorang isteri yg kerjaya suaminya adalah guru..cuti sekolah amatlah hari yg paling bahagia coz tak perlu buat keje rumah sgt semuanya sudah dibereskan..kerja saya bile balik kerja hanyalah memasak itupun kalau rajin..kalau malas buat2 lah tak larat..huhu so boleh mkn kat kedai jer..

Alkisahnya mlm td baru sampai dr KL,tak sempat kemas rumah sgt hari ni kerja pulak..dah ckp awl2 ngn En Suami..balik nanti lah buat kerja semua sbb x sempat..hehe..alasan..sebenarnya saje nak tinggalkan supaya ada org bantu..

Bile masuk jer rumah bile blk erja kul 5 td..saya lihat..

 Rumah berkemas..tiada lagi buku2,laptop bersepahan..

 Semua tersusun rapi..

 Bilik tersusun rapi juga..pg td ada beg2 kesan blk dr KL..

 Dapur juga berkemas,tiada sebiji pinggan atau cawan yg tak berbasuh..

 Baju yg saya basuh pg td siap dijemur..ingat blk ni baru nak bilas smula & jemur..

 Nota & amaran..lepas ni tak boleh buat sepah..huhu ala bkn sengaja buang sampah tu,terjatuh & terterbang ke bwh katil jer..x perasan laa..huhu

Garfield pun marah sbb x pakai selipar.. ;)

Terima kasih krn memahami Abang..

Next entry nak cerita pengalaman ke Darussyifa' Bangi & xtvt shopping di PC Fair, KLCC (2 - 4 Dec)
.
.
.

Wednesday, November 30, 2011

Im in 2WW -2nd cycle after HSG Test is done-

Haven't write about my TTC progress after I had my HSG last month. Actually i'm not gonna stress thinking about my 2WW. Thinking about "Am I pregnant?" or not..Please mind, don think about it okay..just let it be..

Symptom?? Period or pregnant?
1) Nausea sometimes (because of acidic maybe, mmg selalu mcm ni if mkn tak tentu masa)
2) Feel bloated (because of acidic also, I guess..mmg selalu jugak mcm ni if nak dekat period)
3) This month stomach giv me a strange sound and I can feel it. (kriuk..kriuk..biasenye time nak period jer tp this month sentiasa) mkn Gaviscon pun tak ada apa2 perubahan

Nothing much, thats my normal symptom if my period is on d way..but hope it is not..

May Allah bless us and give us a healthy baby one day..InsyaAllah..

Regards,
Putri
.
.

Dilema Digital Camera

Seperti yg diberitahu di entry sblm, saya mahu story morry pasal Digital Cam. Seronok weh cuti2 xde buat ape ni,fulltime surfing,blogging & chatting. hahaha kat ofis tu agaknya kelam kabut tanpa saya. Mcm org penting jer,perasan..bluekkk..skali skala tgk email ofis membuatkan hati rasa x senang coz cuti lame2..isy aper laa dah cuti tu x payah la fikir pasal kerja kot..okeh..okeh..forget about it..

Berbalik semula ke tajuk asal..actually saya dalam dilema antara nak let go my Nikon D3000 atau tidak. Reason nak let go, besar sgt..dah kate DSLR kan mmg ler besor makcik weh..dulu gatal nak beli tp bile gedabak mcm tu nak bwk jalan biase2 rase mcm tak praktikal jer. Last2 duk tersekung jer dekat rumah, En suami jer bwk pergi skolah shoot utk program pape kalau ada..utk sendiri mmg jarang gune. So, cadangnya nak beli yg compact sikit. Ala ala DSLR jugak tp tak sebesar Nikon skarang ni. Lagipun tgk hasil Lumix mcm lg cantik..bagi saya laa coz Abg Ipar pakai Lumix..compact jer sng nak bawak kemana2..

 Nikon D3000 to be replace with...(see below)


Panasonic Lumix GF1 or...


Panasonic Lumix LX5 or....

Fuji X100

Kalau jual/trade in kene add duit lg utk cam baru..membazir tak? Hujung2 tahun ni kewangan semput2,sibuk nak membeli pulak..kalau fikirkan kepentingan tu mmg lah takde sgt tp risau simpan lama2 Nikon ni xde value dah nak jual..reason lain,gedik2 gatal nak berphoto shoot sebenarnya..lama sgt dah tak berphoto shoot dgn family..

Tuesday, November 29, 2011

Melaka Bandaraya Bersejarah..Cuti-cuti Malaysia

Actually xde la cuti-cuti Malaysia sangat. En suami ada kursus kat sini,saya tukang sibuk jer, pastu jd pemandu pelancung. Boring laa asyik kerja jer melayan kerenah bos jd baik saya menghabiskan masa bersama En suami pula. Jgn marah ok bos,cuti saya ada lagi laa nak buat camne kan. Lagipun last week En suami dah tinggalkan saya 3 hari, jd mgu ni saya kene ikut laa,susah laa nak pergi kerja kereta xde,heheh alasan padahal ofismate semua nye jiran2 tetangga..

Ok laa hotel ni,ala ala klasik gitu..meh kite review sikit pasal hotel ni incase ada kawan2 yg nak cuti2 ke Melaka boleh stay sini,hotel ni bersebelahan dgn Mahkota Parade, jalan kaki pun boleh. Mmg dekat sgt.

Hotel Seri Costa, Plaza Mahkota, Melaka






Selamat Bercuti kepada yang sedang bercuti juga.. ;)

Next entry nak cerita pasal Digital Camera..dalam dilema ni..

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433H..

Suatu masa dahulu..
Intro berbunyi seperti karangan zaman persekolahan dulu..hik hik

Suatu masa bile En Suami tiba2 jadi suwit..Pn Isteri pun terharu & terpukau..tak aci laa main pukau2 gini kan..huhu

 Remote,Stokin & Tisu jadi bhn..bertuah betul..

Nota + lagu background "Everyday I Love U"

Dan sekarang terasa mau makan ini..apa kata En Suami yg suwit bawakkan esok..lg lah suwit gitu kan..haha meluat eh org bace.. ;)

Yogurt + buah buahan + jelly..adoilaa teringat mlm2 camni..susah betul..

Berbalik kepada tajuk asal..Salam Maal Hijrah buat semua muslimin & muslimat. Semoga tahun baru ni akan menjadikan kite insan yg lebih bertaqwa hendaknya..

Tak lupe juga buat semua rakan TTC..semoga kite semua dimurahkan rezeki dan dikurniakan zuriat yg sihat & sempurna serta dirahmat Allah..Amin..


Tuesday, November 22, 2011

Sok sek sok sek 22/11/2011..

Hari ni semua org duk sok sek pasal Harimau Muda termasuk laa aku. Huhu..tetiba pulak jd excited nak tgk M'sia vs Indo semlm coz dgr org crite pasukan kite byk menerima tekanan..ntah hape aku pun xtahu sbb lame dh x bace paper semua..harap kan org bercerita jer..so semlm bersungguh2 laa jd penonton tegar depan TV,siap emo2 bagai lagi sampai Cik Abang kate "Jgn laa emo sgt yang"..haha kelakar pulak sethn sekali tgk bola tetiba nak emo..ape nak buat dah kata rakyat Malaysia kan..ape2 pun tahniah lah buat pasukan Malaysia krn telah berjaya mendptkan pingat emas..

Sambil duk sok sek pasal Harimau2 tu pg td,terselit satu cerita yg menyentuh perasaan,sorang ofismate bakal jd bapa, diorang baru kawen bln 6 hari tu,dan ramai lah yg mengucapkan tahniah sambil memuji krn berjaya..aku pun sama laa duk mengucapkan tahniah sambil seronok2 jugak tp dlm hati Allah shj yg tahu. Terasa jugak dgn gurauan diorang tu tp x tunjuk laa,gelak2 jugak..mcm mane yer kite nak terima berita2 mcm ni tanpa terdetik kat hati perasaan sedih? Tak baik kan sedih2 tp nk buat mcm mane..x boleh nak elak..kalau blk rumah kompem meleleh nye..tp biasenye berjayala membzkan diri..skarang dh ada kawan baru (blog ini) so kalau boring2,bosan2,geram2,nak meluah perasaan boleh laa bebel kat sini..at least ape yg terbuku dlm hati dpt dilepaskan..

Minggu lepas biras aku bersalin anak ke 3. Ni berita org bakal dpt baby. Sblm2 ni bergilir2 cerita org pregnant kt ofis. Mcm berlumba2,kawen-pregnant-kawen-pregnant..sng jer..ader pulak yg duk berbincang2 plan nak pregnant thn depan laa bln depan laa..alangkah bahagia nye diorang kan..ckp jer nak pregnant trus pregnant..

Tapi xpe laa,walau apa pun yg aku hadapi sekarang, namun aku redha..sudah ditentukan oleh Allah semua ini terjadi dan aku percaya ada hikmahnya setiap apa yg Allah jdkan. Mudah mudahan Allah permudahkan segala urusan kami dan kurniakan kami zuriat yg sehat & sempurna suatu hari nanti insyaAllah.

Tak sabar juga nak gi appointment 7hb ni. Nak tau result HSG test hari tu. Masa test hari tu mmg doktor tu dah ckp result ok,normal,takde problem. Alhamdulillah..syukur sgt..sblm buat tu cukup risau takut tiub tersumbat tp Alhamdulillah semua ok..Actually lps buat test hari tu dtg juga period. Mmg tak dinafikan lepas buat test mmg harapan nk pregnant tu sgt tinggi coz byk org kate peluang utk pregnant tu lebih tinggi lepas buat HSG test.


"Some studies show that this test may help a woman's chance of becoming pregnant because the dye may remove mucus plugs, straighten the fallopian tubes, and break through thin scar tissue."

Hopefully bln ni dpt conceive naturally. Saya dah stop mkn chlomid last year lg coz doktor ckp saya ovulate dgn baik sekali mase buat blood test hari tu. Lepas buat HSG ni x tahu laa doktor nak suruh buat ape pulak (kalau x pregnant la) Hopefully pregnant laa coz xnak jumpe doktor dah..result semua normal..risau neh..ape laa masalah nye kami ni kan..nak try pergi kat perubatan Islam pulak rasenye lepas ni..

Saya doakan kawan2 yg sdg dlm proses conceiving..semoga kalian berjaya..semoga kite sama2 berjaya..InsyaAllah..

Regards,
Putri.
p/s baru blk dr umah biras lepak2 dgn baby Rayyan coz En Suami outstation. Mak mertua ajak tido rumah Rayyan xnak pulak. Hehe..xpe laa mak saya ok jer duk sorang,leh layan perasaan,layan blog..huhu kalau mak tau,buat tebiat apa menantu aku nih..hehe anyway thanks mak & biras ku krn ambil berat..siap bg nasi ngn lauk..really appreciate your kindness..singgah td bkn sbb nk amik nasi,saje jer boring kt rumah xde org..hehe

Kakak Rayyan mmg suka pose ala2 model gitu..xleh maksu nak pose sikit..;)

Rayyan lepas dibotakkan..berbeza dgn muka dlm pic atas..

Saturday, November 19, 2011

Cerita Blog Baru..

Syok duk update blog lupe pulak nak mohon maaf pd blogger yg saya sudah tepekkan link blog nye disini. Tiada niat lain cume sbg kemudahan untuk saya mengikuti cerita suka duka,pengalaman pahit manis dan juga manfaatkan info2 berguna yg anda semua share.

Boleh ke gitu..hehehe hopefully xde yg marah..peace!

Perjalanan masih jauh..

Bile bace cerita blogger2 yang lain terasa perjalanan kami masih jauh..Perjalanan TTC kami masih jauh dan masih byk yg perlu dilakukan dan diperbetulkan. Kesungguhan dan kisah perjalanan TTC mereka membuatkan diri mahu juga bersungguh2 berusaha. Namun apa kan daya. Bile bekerja,terikat dgn waktu kerja & peraturan kerja amatlah besar dugaan bg kami. Nak buat sesuatu agak terbatas,bukan sbb mls,bukan sbb susah tp sbb komitmen terhadap kerja & takut untuk melakukan sesuatu yg bkn urusan kerja diwaktu kerja. Cthnya bersolat sunat (x termasuk solat 5 waktu), mengaji, berzikir. Waktu2 begini tiba2 rasa alangkah bahagianya kalau jd surirumah sepenuh masa. Nak buat ape ikut sukahati pun boleh. Nak solat sunat byk2,nak mengaji byk2,nak zikir & doa lama2 setiap kali lepas solat, semua pun boleh. Tp apakan daya saya wanita bekerjaya..namun saya bersyukur dgn rezeki yg Allah beri ini. Rezeki membantu suami meringankan bebannya membayar rumah, kereta,bil2,hutang2,makan & pakai seisi rumah. Banyak kan,so saya bersyukur krn dikurniakan rezeki bekerja ini. Mudah mudahan Allah permudahkan segala urusan kami & murahkan rezeki kami. InsyaAllah..

Niat dihati kalau dikurniakan zuriat suatu hari nanti,saya mahu jd fulltime housewife. Boleh ker?
Nak jaga anak sendiri,jaga makan pakai suami sendiri,didik anak sendiri. Biarlah org kata rugi belajar tinggi2 tp duduk rumah jer,tak rugi rasenye bile kite niat melakukan sesuatu krn Allah Ta'ala. Didik anak perlu ilmu juga kan? Apa salahnya..hehe

Sekadar bercerita diptg Sabtu..sekian..

Thursday, November 17, 2011

New nephew..

Hi again..
Ada ke org bace blog aku nih? hehe..takpe laa xde org bace pun. Actually this is the place where i can share something (ape2 jer), bukan sekadar share, juga untuk reference dimasa akan datang. Tak kisah laa cerita pasal apa pun kan. Bukan hanya utk org baca tp untuk diri sendiri juga.

Satu hari byk post? hehe..mood skarang tgh nak ber blog. Sukahati kau laa makcik..tulih laa banyak2. Bebel laa kau sorang2..hahaha

Tadi cerita pasal Gaviscon, skarang cerita pasal new nephew. Tumpang gembira dgn kelahiran baru ini..Anak sedara baru sebelah hubby..congrates on ur newborn baby. Baby ke-3. Comel sgt baby nih..geram sebenarnye tp malu nak pegang selalu, nanti org kata kesian die xde anak asyik nak pegang anak org..hehe ada ker org ckp camni?? Aku jer kut fikir..



Was born on 13/11/2011 at Pusat Perubatan MUIP,Kuantan, Pahang
name Muhammad Rayyan Nafis (Tak sure ejaan nye)

Semoga Rayyan jadi anak yg soleh & taat pd kedua ibubapa..hopefully..insyaAllah..


Gaviscon Advance..

Pernah tak rasa perut x selesa disbbkan angin,perut sentiasa berbunyi samada dlm keadaan lapar atau tidak. Begitulah keadaan saya,perut sentiasa bunyi,mcm org lapar,bhgn atas dan bwh. Having nausea, perut x selesa, rasa nak muntah, kdg2 sakit perut tak tentu masa, kerap buang angin (atas & bwh)..x senonoh sikit..hehe tp mcm tu la keadaan nye bile perut beracid lebih.
 
Pernah terjadi satu masa, setiap mlm hidung tersumbat, mcm selsema tp x berhingus cuma terasa mcm ada blockage, x selesa, bile bgn pagi, lendir2 akan keluar mcm org selsema. Setiap hari berlaku even mkn ubat selsema. Bile jumpe pakar katenye mmg ada alergy la sikit, tp masalah sebenar is actually coming from your stomach. Katanya acid dlm perut berlebihan akan naik ke ruangan esofagus menyebabkan keadaan ini berlaku. Bile mkn ubat selsema, ruang dlm mulut akan jd kering + kurang minum air masak menyebabkan ulcer mulut. Byk kan ceritanya. Sampai kesitu. Kebetulan mmg saya ni ada resdung org tua kata, sensitif dgn sejuk, habuk & asap. So takde laa terfikir sbb ni. Tp bile surfing & baca mmg betul laa, boleh jadi sbb perut beracid. Juga rasa perut tak selesa, nak muntah (tp x muntah) mula la rasa mcm symptom org pregnant kan tp sebenarnya tidak..hehe

So, untuk mengurangkan acid dlm perut doktor prescribe me with Gaviscon. Actually ada ubat lain like Nexium, Gastrovex tp saya tak berani nak mkn since we are currently hardly trying for a baby kan, takut ubat ni mengganggu. Memandang kan Gaviscon is safe for Pregnant and Lactating mother so saya akan cuba habiskan Gaviscon sehingga perut selesa.

Meh kite cerita tentang Heartburn & Indigestion..

Understanding Heartburn & Indigestion

The terms heartburn and indigestion are often interchanged, but they are actually two different conditions.

Heartburn (or acid reflux)

  • Occurs when acid, which normally sits within the protected lining of the stomach, escapes back up into the oesophagus (food pipe)
  • Because the oesophagus is not as well protected as the stomach the acid can irritate the lining
  • This can cause painful symptoms such as burning, pain (usually behind the breastbone) and a feeling of sickness (often described as a 'bad taste in mouth')

Indigestion

  • This can also be caused by acid irritation - hence the common confusion
  • The term 'indigestion' encompasses a range of digestive symptoms
  • These tend to be milder - in comparison with heartburn - but include pain/discomfort in the upper part of the stomach, sickness and nausea and an uncomfortable bloated feeling

Causes

Heartburn and indigestion can tend to have similar triggers. These include:

The Way You Eat...

  • Eating large meals can cause your stomach to produce too much acid. Physically 'overfilling' the stomach can also create pressure and cause acid to escape
  • Eating irregularly or too quickly can mean that acid levels in the stomach don't have time to regulate
  • Eating on the run or just before bedtime can make it easier for acid to escape back up into the oesophagus (food pipe)

The Types of Food You Eat...

  • Fatty foods tend to stay in your stomach for longer because fats are slower to digest
  • Foods such as chocolate and mint may have a relaxant effect on the sphincter (ring of muscle) at the entrance to the stomach enabling acid to escape back up
  • Spicy foods, onions and tomato products may also be triggers

The Types of Drinks You Drink...

  • Caffeinated drinks and alcohol tend to increase acidity in your stomach
  • Very hot drinks and citrus juices may also be triggers

Other known triggers include...

  • Certain medicines, such as those for heart problems, asthma and high blood pressure can sometimes make your stomach produce more acid
  • Being overweight or wearing tight clothes can put pressure on your stomach
  • Smoking can encourage acid production and cause the sphincter to relax. It may also slow down the production of saliva which helps protect the oesophagus

Symptoms

Heartburn

  • The symptoms of heartburn (acid reflux) are generally described as a kind of tightening or burning sensation in the back of the throat and chest area
  • Some people also experience a bitter or acidic taste in the back of the throat

Indigestion

  • With indigestion, pain may be felt in the chest or top of the stomach
  • However many people complain of feeling 'bloated' or uncomfortably full and gaseous - needing to burp, belch or pass wind a lot
  • There may also be nausea or vomiting and a loss of appetite.

How Does Gaviscon Double Action Work?

Gaviscon Double Action works in two ways to effectively relieve the symptoms of both heartburn and indigestion.
  1. The antacid neutralises excess stomach acid to relieve the pain and discomfort of indigestion
  2. The sodium alginate in Gaviscon Double Action begins to form a thick layer (known as a raft) on top of the stomach contents once it makes contact with the stomach acid. The raft acts as a strong physical barrier and helps keep all the components of the stomach contents in the stomach where they work, not letting them seep back up into the oesophagus where they hurt.


Sumber info dr sini: http://www.gaviscon.co.uk/index.php

Saturday, November 12, 2011

Hysterosalpingogram (HSG) Test

Date: 20 October 2011 (Day 10)
Venue: General Hospital, Kuantan
Duration: Lebih kurang 15 minit

A hysterosalpingogram (HSG) is an X-ray test that looks at the inside of the uterus and fallopian tubes and the area around them. It often is done for women who are having a hard time becoming pregnant (infertile).
During a hysterosalpingogram, a dye (contrast material) is put through a thin tube that is put through the vagina and into the uterus. Because the uterus and the fallopian tubes are hooked together, the dye will flow into the fallopian tubes. Pictures are taken using a steady beam of X-ray (fluoroscopy) as the dye passes through the uterus and fallopian tubes. The pictures can show problems such as an injury or abnormal structure of the uterus or fallopian tubes, or a blockage that would prevent an egg moving through a fallopian tube to the uterus. A blockage also could prevent sperm from moving into a fallopian tube and joining (fertilizing) an egg. A hysterosalpingogram also may find problems on the inside of the uterus that prevent a fertilized egg from attaching (implanting) to the uterine wall. See a picture of a hysterosalpingogramcamera.

Why It Is Done

A hysterosalpingogram is done to:
  • Find a blocked fallopian tube. The test often is done for a woman who is having a hard time becoming pregnant. An infection may cause severe scarring of the fallopian tubes and block the tubes, preventing pregnancy. Occasionally the dye used during a hysterosalpingogram will push through and open a blocked tube.
  • Find problems in the uterus, such as an abnormal shape or structure, an injury, polyps, fibroids, adhesions, or a foreign object in the uterus. These types of problems may cause painful menstrual periods or repeated miscarriages.
  • See whether surgery to reverse a tubal ligation has been successful.

How To Prepare

Before a hysterosalpingogram, tell your doctor if you:

How To Prepare continued...

This test should be done 2 to 5 days after your menstrual period has ended to be sure you are not pregnant. It should also be done before you ovulate the next month (unless you are using contraception) to avoid using X-rays during an early pregnancy. You may want to bring along a sanitary napkin to wear after the test because some leakage of the X-ray dye may occur along with slight bleeding.
You may need to sign a consent form that says you understand the risks of a hysterosalpingogram and agree to have the test done. Talk to your doctor about any concerns you have about the need for the test, its risks, how it will be done, or what the results will mean. To help you understand the importance of this test, fill out the medical test information formpdf(What is a PDF document?).

How It Is Done

A hysterosalpingogram usually is done by a radiologist in the X-ray room of a hospital or clinic. A radiology technologist and a nurse may help the doctor. A gynecologist or a doctor who specializes in infertility (reproductive endocrinologist) also may help with the test.
Before the test begins, you may get a sedative or ibuprofen (such as Advil) to help you relax and to relax your uterus so it will not cramp during the test. You will need to take off your clothes below the waist and drape a gown around your waist. You will empty your bladder and then lie on your back on an examination table with your feet raised and supported by stirrups. This allows your doctor to look at your genital area.
An X-ray may be taken to make sure that there is nothing in the large intestine (colon) that could block the view of the uterus and fallopian tubes. Sometimes a laxative or enema is given a few hours before the test to empty the large intestine.
Your doctor will put a smooth, curved speculum into your vagina. The speculum gently spreads apart the vaginal walls, allowing him or her to see the inside of the vagina and the cervix. The cervix may be held in place with a clamp called a tenaculum. The cervix is washed with a special soap and a stiff tube (cannula) or a flexible tube (catheter) is put through the cervix into the uterus. The X-ray dye is put through the tube. If the fallopian tubes are open, the dye will flow through them and spill into the belly where it will be absorbed naturally by the body. If a fallopian tube is blocked, the dye will not pass through. The X-ray pictures are shown on a TV monitor during the test. If another view is needed, the examination table may be tilted or you may be asked to change position.
After the test, the cannula or catheter and speculum are removed. This test usually takes 15 to 30 minutes.

How It Feels

You probably will feel some cramping like menstrual cramps during the test. The amount of pain you have depends on what problems the doctor finds and treats during the test.

Risks

There is always a small chance of damage to cells or tissue from being exposed to any radiation, including the low levels of radiation used for this test. The chance of damage from the X-rays is generally very low compared with the potential benefits of the test.
There is a small chance (less than 1 in 100) of a pelvic infection, endometritis, or salpingitis after the test. The chance may be higher for women who have had pelvic infections before. Your doctor may give you antibiotics if he or she thinks you might develop a pelvic infection.
There is a small chance of damaging or puncturing the uterus or fallopian tubes during the test.
There is a small chance of an allergic reaction to the iodine X-ray dye, especially if you are allergic to any shellfish.
In rare cases, if an oil-based dye is used, the oil can leak into the blood. This can cause blockage of blood flow to a section of the lung (pulmonary embolism). Most hysterosalpingogram tests use water-based dyes.

After the test

After the test, some of the dye will leak out of the vagina. You also may have some vaginal bleeding for several days after the test. Call your doctor immediately if you have:
  • Heavy vaginal bleeding (soak more than one tampon or pad in one hour).
  • A fever.
  • Severe belly pain.
  • Vaginal bleeding that lasts for more than 3 to 4 days.

Results

A hysterosalpingogram (HSG) is an X-ray test that looks at the inside of the uterus and fallopian tubes and the area around them.

Hysterosalpingogram
Normal:The shape of the uterus and fallopian tubes are normal. The fallopian tubes are not scarred or damaged. The dye flows freely from the uterus, through the fallopian tubes, and spills normally into the belly.
No objects (such as an intrauterine device, or IUD), tumors, or growths are seen in the uterus.
Abnormal:Fallopian tubes may be scarred, malformed, or blocked so that the dye does not flow through the tubes and spill into the belly. Possible causes of blocked fallopian tubes include pelvic inflammatory disease (PID) or endometriosis.
The dye may leak through the wall of the uterus, showing a tear or hole in the uterus.
An abnormal uterus may show tissue (called a septum) that divides the uterus.
Growths, such as polyps or fibroids, may be present.

What Affects the Test

Reasons you may not be able to have the test or why the results may not be helpful include:
  • If your fallopian tube has a spasm. This may make a normal fallopian tube look blocked.
  • If the doctor cannot put a catheter in the uterus.
This test is not done on women who are having their period, are pregnant, or have a pelvic infection.

What To Think About


  • In some cases, a pelvic ultrasound test may be done instead of a hysterosalpingogram to find foreign objects in the uterus, such as an intrauterine device (IUD). For more information, see the topic Pelvic Ultrasound.
  • Some early tests to find the cause of infertility may include tests such as semen analysis and blood tests for luteinizing hormone (LH), progesterone, or follicle-stimulating hormone (FSH). If these tests can't find the cause of infertility, a hysterosalpingogram may be done. For more information, see the topic Infertility Testing.
  • A hysterosalpingogram is done mainly for women who are having a hard time becoming pregnant. Some studies show that this test may help a woman's chance of becoming pregnant because the dye may remove mucus plugs, straighten the fallopian tubes, and break through thin scar tissue.
  • Hysteroscopy may be done instead of a hysterosalpingogram to look at the uterus. Another test called laparoscopy may also be done instead of a hysterosalpingogram to look at the fallopian tubes. A laparoscopy does not show whether the fallopian tubes are open, unless dye is injected during the laparoscopy. For more information, see the topics Hysteroscopy or Laparoscopy.
  • Another test, a sonohysterogram (SHG), may be more accurate than a hysterosalpingogram for looking at uterine fibroids or polyps. SHG uses ultrasound to watch the movement of a salt solution (saline) that is injected into the uterus. SHG does not use X-rays or an iodine dye.
  • If a blocked fallopian tube is the cause of infertility, an oil-based dye may be used during a hysterosalpingogram to remove the blockage. Some studies show that an oil-based dye may open up a blockage better than a water-based dye, but other studies have shown no difference between the two dyes.
  • Be sure your doctor knows if you take metformin (such as Glucophage) for diabetes or for any other reason, such as polycystic ovary syndrome (PCOS), because of the possible interaction with the dye used in this test.
Article Link: http://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/hysterosalpingogram-21590

New Life,New Blog,New Story..

Saya kembali berblogging setelah sekian lama..
Sekadar untuk mengisi masa lapang..selain surfing,ber blogwalking,bertenet dan yg sewaktu dengannya..
Macam-macam kite jumpe..segalanya dihujung jari lah katekan.. ;)
Ape-ape pun yg baik jdkan panduan yg buruk jdkan teladan..

Sekian,wassalam..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers