Friday, November 2, 2012

32 hari nan indah..

Hari ini pd pukul 6.59pm Cik Baby Zahra genap 32 hari (ikut jam lahir) & sepanjang 32 hari bergelar mama tu juga mcm2 dugaan,cabaran yg menguji kesabaran telah dihadapi. Lebih2 lagi bile jd BF Mom ni. Betul lah org kata nk fully BF mmg perlukan support yg kuat dr suami & family. Alhamdulillah suami mmg dah didedahkan & dia sgt memberi sokongan tp yer lah bile berpantang rumah org tua ni almaklum la kene ikut semua kata mak kan. Die lebih berpengalaman,kalau x ikut nnti apa pulak katenye kan. Mula2 agak susah,alkisah hari pertama blk rumah (Zahra 2days old) Zahra nangis2. Nyusukan die sambil die ngamuk2,bg nyusu pun sambil die nangis2,xtau apa masalahnya, perut x kembung, susu mmg ada kalau nk kata x cukup susu tp tok ma Zahra kata susu x cukup, typical sgt kan kes camni. Lalu tokma beli susu tepung kt 7E then bancuh 1oz. Sedih ya amat time tu. Baby minum tp nangis2 gak. Dah penat bru die tdo. Esok nye ok dah,die x nangis dah rasanya sbb beralih tpt kut tp still rasa terkilan sbb baby dah terminum FM.

Kemudian bile susu dah stabil,start pump n buat stok sbb susu byk, tokma suka nk bg botol kat Zahra..sng katanya..then bile dah asyik bg botol, bru now perasan patut la kalau bg direct slalu sgt die mcm ngamuk2,bkn nangis tp mcm menggelupur2 mrh tp nk minum..mama die ni pulak ingat sbb die x dpt nk cover susu laju sgt,bg botol jugak. Skarang rasanya mcm tersedar,agaknya die dah x biasa nk minum direct dgn susu yg laju & selesa dgn botol yg bile isap baru keluar byk (botol Avent lah,botol lain xtau). Harap x terlambat nak biasekan die ngn direct feed sbb susah la kalau nak gi jln kalau die xmau direct kan..sudahnye hari ni 1hari x bg botol. Mcm ok sikit,harap mlm nnti die x buat perangai,kalau x mama die susah hati. Bukan lah sng nak jd BF mom ni,mmg kene kuat semangat, fizikal & mental kalau x mmg bg FM la jwpnye nak sng kan.

Itu belom lg masalah2 lain..Mcm Zahra kulit sgt lah sensitif, lepas 2,3mgu naik biji2 ruam penuh kt kepala, muka dan jugak kt belakang,mmg lah x sng hati tgk die kut2 die gatal ker kan, gi klinik doktor bg cream,calamine2 dah x jln dah..mmg dah pakai lama calamine tp xde perubahan,pakai cream doktor bg bru ok. Doktor kata Zahra xleh pakai sabun & bedak sementara which is mmg kalau boleh xnk pakai la sbb kulit baby baru2 kan bkn nye kotor sgt pun tp tokma nye suke la mandikan Zahra berendam2,sabun2 beria + shampoo + pakai bedak seluruh bdn dah mcm mandi bedak. Huhu..bile ckp xyah pakai,sehari je tokma x pakaikan bedak n sabun hari seterusnya pakai blk. Nak wat cemana dah nenek kan,.xkan nk mrh pulak. Sampai hari ni kulit die kdg2 ada merah2, kdg2 xde, skang pakai bedak berubat pureen pulak since dah tokma die suke pakai bedak kan..bedak berubat ok la sikit dr bedak biasa. Sabun je x tukar.

Itu lah dugaan & cabaran sepanjang 32 hari Zahra dilahirkan. Esok Zahra dah nak blk rumah sbb tokma dah nak gi melancong. Lepas ni mama kene jaga sdiri lah. Papa pun dah nk cuti sekolah, sng lah sikit dpt lah berpantang sikit. Duk ngn my mom mmg x pantang sgt, pantang mkn seafood n minum ais je yg lain bedal semua. Tungku 3 hari jer, lepas tu kdg2 pakai tungku moden. Mak bz sgt kan nk suruh die mcm2 x sampai hati,kene kemas rumah,msk lg,adik skolah lg. bengkung/barut lansung lah x pakai. Set tanamera tu bru pakai sabun,lavender spray n feminine wash jer. Tea nye blom lg minum sbb Zahra jaundice teruk bru ni kan. Cuti sekolah ni bru nk berpantang betul2..papa boleh buat semua..duk rumah sdiri sng die nk buat keje kan.. Aci ke dah sebln bru nk pantang2? Harap2 x terlambat lah..risau laa weh bdn nk pakai lama,nk jugak jaga walaupon dah mmg spesis kurus tp dalaman nak kene jaga jugak kan.

Oklah,panjang pulak celoteh hari ni..Cik Baby Zahra asyik tdo jer..bg peluang mommy nk blogging..hehe

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers