Friday, December 30, 2011

Cuti-cuti Malaysia Part 3 (KMN-PD-Nilai-KL)

Panjung sungguh perjalanan kali ni, dr Kemaman ke Port Dickson, kemudian ke Nilai, dari Nilai menuju ke KL pula,akhirnya pulang semula ke kampung halaman..fuhh boleh tahan laa penatnye cuti tak lama katekan, 3 hari tu semuanya nak pergi..nasib lah..anyway seronok sgt dpt ber holliday dgn semua adik beradik sebelah hubby except kakak coz hubbynye kene kerja..so anak2 nye saja yg ikut kami..
One Big Happy Family!

Takde mood nak berblog coz this week byk sungguh masalah yg kunjung tiba..
"Ya Allah permudahkanlah segala urusan kami dan berkatilah hidup kami didunia dan akhirat.."
.
.
.

Jalan2 ke Mesra Mall..

Dtg sini sesaje je,x sangka org ramai gile..ada THR Gegar bagi beg skolah free rupenye..aisehh..

Tuesday, December 27, 2011

Cuti-cuti Malaysia Part 2 - KL

Kenapa pulak terus ke Part 2?? Actually part 1 masa ke Melaka-KL hari tu..last 2 week..

Last week ke KL pulak bawa family saya bercuti..maklum laa cuti sekolah..diorang kalau cuti x dpt pergi KL jawapnye jd sawan laa kat rumah..lgpun mak dah lama x jpe adik kat KL tuh..adik no 1 saya..semenjak dah start keje bz jer memanjang..kite sbg kakak laa pulak kene bawa mak jumpe adik2..;) punye laa mak semangat udang galah, ketam, ikan keli semuanya dihangkut..2 kotak ais dlm bonet..huhu mlm 1st jer duk rumah adik,malam next nye kami melepak kat The Zone KLCC. Kat situ sng nak berdiskusi..time2 nih family2 bleh dtg sembang2 & lepak..selesa..nak sembang2 kat kedai pun x syok jugak kan lgpun bising..kat sini privacy sikit tp ramai gile laa org sampai nak check in kene tgu sejam..dah dtg lewat pun kene tgu lagi..anyway sgt enjoy bile dpt bercuti dgn family.
The Zone KLCC

Next entry..Family Day PD-Nilai-KL & Trip to IKEA..
.
.
.
Agak busy x sempat nak update byk2..;(
.
.
.

Wednesday, December 21, 2011

Bulan Busy..

Tak sempat nak berceloteh kat sini dan tak sempat jugak nak ber blogwalking ke blog kawan2.  Dari Melaka ke KL kemudian balik. Kerja seminggu pastu ke KL lagi. Kerja pulak bertambah2. Weekend ni ke PD pulak pastu ke KL lagi. Holliday,family day amboi la..bercuti sakan kami nih..

Anyway esok ada re appointment dgn O&G HK nak review result HSG yg hari tu. Hopefully semua ok..

Sunday, December 11, 2011

Kurma Muda Berkhasiat..

Entry ini mengisahkan kisah seorang untie iaitu kawan kepada mak saya yg mana baru2 ini beliau telah selamat mengerjakan ibadah Haji nya..Mak mmg baik dgn untie ni dr saya kecik lagi..sebenarnya saya sgt berterima kasih dan sgt menghargai ingatan beliau terhadap saya ketika di Mekah. Mungkin die tolong doakan saya..kalau betul Alhamdulillah, mudah mudahan Allah merahmati beliau..Actually cerita nya mcm ni..mcm pjg sgt jer ceritanya.. ;)

Sblm beliau bertolak saya mmg dah lama tak jumpe untie ni,mak jer cerita yang untie ni dpt pergi haji tahun ni. Nama last minit naik. Alhamdulillah laa..saya takde pun pesan apa2 coz mak & mak mertua saya baru jer jugak gi Umrah thn ni & diorang dah beli mcm2..buah hawa,serbuk bunga kurma, daun maramia laa..so saya pun takde laa nak kirim ape2, yang ader pun tak termakan lg, nanti membazir jer..tp rupe2nye untie ni ingat kat saya dan belikan kurma muda + daun maramia ni..untuk kesuburan katenye..siap ada aturan lagi tu..salah satu usaha jugak lah..saya pun tak pernah dgr lg sebenarnya..

Sangat lah terharu dgn keprihatinan beliau..semoga untie ini dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah selalu..kalau ada sesiapa yang nak mencuba boleh lah kirim pd siapa2 yang nak gi umrah/haji..saya pun baru nak mencuba..apa2 cara sekalipun tak salah sekiranya kita mencuba..kemudian niatlah dan berdoalah..mudah mudahan Allah kabulkan permintaan kita..insyaAllah..

Khasiat:
- Untuk penyubur kandungan
- Dapat menyembuhkan keputihan (baik untuk perempuan)

Cara pakai:
- Ambil 7biji kurma muda + sedikit daun maramia (diblender atau ditumbuk halus)
- Campurkan dgn 1 gelas air + susu + madu (kalau ada Higoat Kurma Madu pun ok rasenye)
- Kemudian diminum suami isteri setiap pagi



P/S
Ada sesiapa yg nak serbuk bunga kurma tak? Saya ada 2pcs lg. Saya rasa mmg tak habis mkn ni coz mkn nye sikit2 jer..niat nak sedekah je 1 btl kat siapa2 yg teringin nak cari..sila tinggalkan detail yer kalau nak...thanks
.
.

Friday, December 9, 2011

Thursday, December 8, 2011

Redha..Pasrah..

Redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah..antara bait bait kata dalam Ombak Rindu..cheewahh..jiwang pulak nih.. ;) Baru semlm ada masa nak tgk crite ni actually..bes sgt..suwit sgt Haris dlm tu..memula tu nampak jahat tp jahat2 suwit gitu..haihh En Suami marah..berangan lebih2 bukannye Aaron Aziz tu nak kt awak..haha..feel laa bang..feel tu mesti ada..hahaha

Kesimpulannya crite ni bes laa..actually xde yg menarik pun tp kisah cinta yg menyentuh perasaan tu yg membuatkan crite tu jd bes gile..kalau keluar kat Astro First sure langgan nih..2 hari 2 mlm ngadap crite tuh..

Moms & mom to be yg lupe diri sekejap.. ;)
.
.
.

Wednesday, December 7, 2011

Frustrated..

Hari ni frust dgn hasil appointment kt Klinik O&G HK. Hari ni sepatutnye doktor review result HSG yg dibuat 2 bln lepas tp tak boleh sbb result tu takde. Dlm system pun takde nama saya. Bile check punye check,nurse call sana sini rupenye doktor baru review n nak buat report. So,hari ni pergi sesaje je laa melawat hosp. Agak frust jugak tp mood baik hari ni tak rasa nak mrh sgt. Dah nak buat mcm mane kan. Sabar ajer laa. Lansung doktor bg mc coz saya bgtau saya dah apply cuti hari ni tp tak dpt buat ape2..thanks doktor..jimat cuti saya..
.
.
Sudahnya melepak aje dgn En Suami dirumah mama saya..
.
.
Ptg ni pulak ader appointment kt TGV bersama officemate..Ombak Rindu hokeh..;)
.
.

Monday, December 5, 2011

CD1 - Cycle 3 after HSG

Kisah sedih dtg lagi menjenguk kami buat kesekian kalinya. Kami terima dgn redha, semuanya sudah ditentukan Allah. Mudah mudahan Allah perkenankan doa kami suatu hari nanti..

Got my AF today..so, this going to be my 3rd cycle after HSG. Actually mlm td pun dah ada brownish discharge, mmg setiap bln bile sampai masa tandanya akan muncul dan setiap bln juga saya sgt2 berharap that brownish adalah tanda2 early pregnancy walaupun hakikatnya ini mmg tanda2 nak period. Sedih kan?

Actually..bile buat HSG hari tu saya berharap sgt supaya dpt pregnant cepat tp nak buat mcm mana Allah lebih mengetahui apa yg akan berlaku. Tak sure laa apa nak buat next step. Blood test normal & result bagus, dah scan byk kali kedudukan & keadaan rahim semua ok. Suami pun ok. HSG ok. Ape lagi nak buat ye..next appointment is luse 07/12/2011 tak tau laa doktor nak suh buat ape, mkn chlomid lg ker..before ni dok ckp buat HSG dulu, if tak pregnant maybe boleh proceed iui..Tapi proses IUI kt GH ni mcm mane yer? Ke doktor suggest jer then kene gi private? Ada siapa2 berpengalaman?

Ada org ckp stop treatment sekejap,rest dulu maybe sbb kite stress duk fikir pasal treatment itu & ini tp rase mcm rugi masa laa..this year dah 29,next yr umur dah 30..means kene cepat2, pregnant bile umur dh meningkat ni mcm2 problem nanti..kata org jugak tu..mana satu nak ikut ni..tp yg pasti tak boleh putus asa..Allah tak suka pd hambanya yg cepat putus asa..teruskan usaha, berdoa & seterusnya bertawakal lah..

Saya masih belum cuba mkn Fertilaid, sekarang cuma fokus Serbuk Bunga Kurma & mkn multi vit + vit b + folic acid..maybe lepas ni boleh cube Fertilaid pulak..En Suami sekali..nescafe, tea, mknan2, buah buahan yg org kate tak elok mkn pun dah dielakkan sejak awl lg..tgh period ni boleh x nk mkn puas puas? Nak mkn mangga, nak minum air kelapa, nak conconut shake, nak minum A&W float..eee banyak nye takleh mkn kan..

Comelkan tgn baby ni..
.
.
.
.
Nak baby tgn comel cam nih..huhu
.
.
.



Sunday, December 4, 2011

Manfaatkan cuti (29/11 ~ 03/12)

Day 1 ~ Day 3 (Melaka)
Entry sblm ni menceritakan cuti-cuti kami di Mlk. Bkn lah cuti tp mengikut En Suami berkursus 3 hari,saya cuma melepakkan diri di bilik shj..walau terpaksa melepakkan diri dlm bilik,rasa tenang sekali..fikiran x bercelaru lansung..hehe

Day 3 - Day 4 (Mlk - KL - Nilai)
Lepas jer check out dr Seri Costa, Mlk trus jer ke Jusco kt Melaka Sentral..suka sbb kt situ boleh dikategorikan mcm2 ada..sampaikan kami boleh terjebak bersembang dgn owner Sweet Chills Frozen Yogurt. 1st store in Malaysia..baru buka hari Khamis tu..oklaa rasenye..lebih kurang Tutti Frutti..En Suami pula shopping sakan..beli Crocs sampai 2 psg..ngalahkan org pompuan..hehe die mmg suke gi Crocs kt Jusco ni,design byk sikit & offer pun byk..lepas dh shopping & mkn terus gerak ke KL, nak kejar konon nak survey Lumix kat Lowyat..semangat nk membeli..ntah ape mimpi pun x tahu..nk beli sofa RM1500 kata mahal tp camera RM1400 boleh pulak beli haku nih..haihhh..nasib En Suami tak mrh..hehe..Lepas ke Lowyat, mak mertua ajak tido Homestay kat Nilai Impian pulak sbb kami ckp nak ke Darussyifa' esoknye so, die ckp dekat sikit nk ke Bangi dr duk KL..kami pun ikut jer..dah dpt bilik free..thank PIL krn mempermudahkan urusan kami nak ke Darussyifa'..

Day 4 (Bangi - KL)
Actually masa duk lepak2 3 hari kat Mlk, duk surfing2 internet pasal TTC terjumpa laa cerita pasal Darussyifa' ni..sblm ni mmg dah tahu, berminat & berniat nak pergi tp memikirkan kami ni jauh di Trg, dtg KL pun 2 hari, Jumaat - Sabtu which is mmg x sempat lah nak kejar ke Bangi tambah pula bile baca forum2, pengalaman2 org lain, diorang duk cerita kene dtg awl pagi. Kul 3 pg dah ada yg menunggu, jadi rasa mcm x berpeluang nak berubat kat situ..tapi sebenarnya tidak. Ini mmg pengalaman sendiri. Kami gerak dr Nilai area pukul 10pg mmg dah rancang kalau kata kene tunggu beratus2 org, kami akan fikir dulu laa & berniat nak beli buku Ikhtiar Penyembuhan Penyakit karangan Tn Guru Dato' Haron Din, dpt petua2, doa2 dlm tu pun dah kira ok laa. At least ada panduan sekiranya nk mengamalkan sesuatu doa atau zikir. Tapi Alhamdulillah lah, mungkin Allah dah permudahkan urusan kami, sampai Darussyifa' dlm pukul 12 lg setengah jam nak tutup coz dh nak solat Jumaat kan..org tak ramai lansung, 2 org jer yg menunggu termasuk lah kami..bersyukur sgt2 krn diberi peluang ni..tak dpt jumpe Dato Haron Din pun takpe, anak muridnye pun ok..proses yg sgt mudah, just tulis nama kat logbook, Ustaz akan panggil masuk bilik rawatan, then ceritalah hajat kite, sakit apa atau masalah apa. Sblm tu beli air mineral, kami beli kt situ 2 botol besar 5 ltr tu..mcm dah tahu jer, mmg elok lah beli 2 botol air satu utk isteri, satu lg utk suami..lepas tu Ustaz baca ayat Quran sampai pegang kite..selesailah..itu shj..yg kagumnya dgn Pusat Perubatan Islam ni, pesakit mmg tak dikenakan bayaran..sedekahlah berapa yg kite niatkan..

Boleh tgk website ni utk maklumat lanjut http://www.darussyifa.org/index.php

Buku Ikhtiar Penyembuhan Penyakit


*P/S: Buat kwn2 yg teringin nak pergi boleh teruskan niat..pendapat saya kalau nak pergi hari & waktu bekerja mmg bagus lah sbb org tak ramai..


Day 5 (KLCC ~ PC Fair)
Sempat lg nak shopping nih.. Kebetulan ada PC Fair, bertambah semangat lah nak usha2 Lumix dan akhirnya terbeli laa Lumix LX5 white in color..


Mmg jadual 5 hari cuti sgt full..but Happy anyway..coz jarang2 dpt cuti lama mcm nih..

Tajine Restaurant, Moroccan & Middle Eastern Food

Harrira Soup..

Shish Kebab Lamb with Rice..mmg suke coz saya tak suke mkn mknan berkuah sgt..


Arabic Tea..

 My Lumix LX5..

 Free Gift..Cleaning Kit, Notebook, Memory Card 8GB x 2pcs & Leather Case
.
.
Hasil rembatan lain..






Testing camera baru..
.
.
 .
-The end-

Kasih Suami..

Struggle..balik kerja trus update blog..haha excited & happy..eh eh mcm pregnant pulak excited lelebih ni..hehe

Hari ini En Suami teramatlah baik hati..terharu x terkata dibuatnya..haha begini lah nasib seorang isteri yg kerjaya suaminya adalah guru..cuti sekolah amatlah hari yg paling bahagia coz tak perlu buat keje rumah sgt semuanya sudah dibereskan..kerja saya bile balik kerja hanyalah memasak itupun kalau rajin..kalau malas buat2 lah tak larat..huhu so boleh mkn kat kedai jer..

Alkisahnya mlm td baru sampai dr KL,tak sempat kemas rumah sgt hari ni kerja pulak..dah ckp awl2 ngn En Suami..balik nanti lah buat kerja semua sbb x sempat..hehe..alasan..sebenarnya saje nak tinggalkan supaya ada org bantu..

Bile masuk jer rumah bile blk erja kul 5 td..saya lihat..

 Rumah berkemas..tiada lagi buku2,laptop bersepahan..

 Semua tersusun rapi..

 Bilik tersusun rapi juga..pg td ada beg2 kesan blk dr KL..

 Dapur juga berkemas,tiada sebiji pinggan atau cawan yg tak berbasuh..

 Baju yg saya basuh pg td siap dijemur..ingat blk ni baru nak bilas smula & jemur..

 Nota & amaran..lepas ni tak boleh buat sepah..huhu ala bkn sengaja buang sampah tu,terjatuh & terterbang ke bwh katil jer..x perasan laa..huhu

Garfield pun marah sbb x pakai selipar.. ;)

Terima kasih krn memahami Abang..

Next entry nak cerita pengalaman ke Darussyifa' Bangi & xtvt shopping di PC Fair, KLCC (2 - 4 Dec)
.
.
.

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers