Sunday, September 23, 2012

Sunday blues ke??..

Lepas checkup semlm, doktor kata baby dah engaged..anytime jer baby nak kuar..ikut suke hati die..hehe betul lah kan..mmg dah lumrah begitu..

Semoga kelahirannya nanti dipermudahkan..

Amboi rajin betul update blog sejak 2 menjak ni yer..bkn rajin sgt..tp syok sgt google/baca birth stories org, labour & birth tips, semua la yg berkenaan..yer lah kan..at least kite dh dpt point sikit2 dr zero x tahu apa2..ada yg ckp alah nanti time nak meneran automatik reti sendiri..ohh..hmm pendpt masing2..saya rasa saya nak cube yg terbaik supaya tiada masalah dikemudian hari..tp kite hanya merancang Allah jua yg menentukan segalanya..yg penting kite usaha..mcm usaha masa TTC dulu lah kan..google mcm2, mintak advise sana sini, yg baik kite jdkan panduan kan..yg tak sesuai tuh mungkin kite boleh jdkan ia panduan juga untuk lebih berhati2 & lebih berusaha kearah yg lebih baik..

Byk sgt nak baca sebenarnya cerita pasal labour & birth ni tp setakat yg mampu jer lah kan..sumber dibawah di copy dr web Baby Center Malaysia..

Labour and birth A - Z


Organisations that can help you have the birth you want. For other pregnancy concerns, see our specialised sections on pregnancy or nutrition.

Gentle Beginnings

www.mygentlebeginnings.com
Hypnobirthing childbirth classes for mums- and dads-to-be in the Klang Valley area. Included in classes: deep relaxation techniques and special calm breathing methods for use throughout labour and during birthing.

HypnoBirthing Malaysia

http://hypnobirthing.com.my/
Birthing classes to help you have the most natural childbirth possible, using easily-learned self hypnosis and breathing techniques.

Read more: http://www.babycenter.com.my/a-z/labourandbirth/#ixzz27Ht0iWC4

Positions for Laboring..


Sharing is caring..

Friday, September 21, 2012

Adam & Hawa..

Sekarang tgh hot cite nih..tp dpt tgk online jer la sbb Astro kat rumah ala2 cap ayam gitu..hehe xde beyond apetah lg HD channel..huhu

Kalau ade yg nak tgk tp xde channel Mustika HD kat rumah bleh tgk kat sini:

http://www.ddmf.biz/2012/08/adam-hawa-2012-update-episode-04.html

atau

http://ezany-kun.com/video-drama-adam-dan-hawa-full-episode/

Thursday, September 20, 2012

Meletakkan bayi anda ke dalam posisi untuk kelahiran.

Posisi bayi ketika kelahiran rupenye agak penting juga yer..bukan setakat kepala baby ke bawah shj rupenye..baru saya tahu..

Apakah posisi yang terbaik untuk bayi saya?

Proses kelahiran hampir selalunya paling pendek dan senang bayi anda berada dalam kepala ke bawah, dengan belakang kepalanya berpaling sedikit ke arah depan perut anda. Ini dipanggil posisi anterior. Hampir semua bayi berada dalam posisi ini pada peringkat akhir kehamilan.

Dalam posisi ini, dia muat kemas ke dalam lengkok pelvis anda. Semasa proses kelahiran, dia akan berlingkar dan meletakkan dagunya pada dada. Proses kelahiran anda patutnya lancar jika bayi anda berada dalam posisi ini kerana:

• Mercu kepala bayi anda membawa tekanan pada serviks semasa kontraksi. Ini menolong serviks anda mengembang dan menolong menghasilkan hormon-hormon yang diperlukan untuk proses kelahiran.

• Pada fasa meneran, bayi anda akan menyerong kepalanya untuk mendahulukan bahagian terkecil kepalanya melalui pelvis anda.

• Apabila dia sampai ke hujung pelvis anda, dia akan memalingkan kepalanya sedikit supaya bahagian kepalanya yang terbesar berada di tempat pelvis anda yang paling luas. Belakang kepala dia kemudian akan dapat turun ke sebelah bawah tulang pubik anda dan apabila lahir kelak, mukanya menyapu seluruh perineum, iaitu tisu antara bahagian bawah vagina dan saluran belakang anda.

Apakah itu posisi posterior?

Posisi posterior adalah di mana kepala bayi menghala ke bawah, tetapi belakang kepalanya terletak di spina anda. Bila proses kelahiran bermula, lebih kurang satu daripada 10 bayi berada dalam posisi ini.

Kebanyakan bayi dalam posisi ini dilahirkan melalui vagina juga, tetapi ia boleh menyusahkan anda, terutamanya jika dagu bayi ditolak ke atas dan bukan ke bawah menuju dadanya. Akibatnya:

• Anda mengalami sakit pinggang kerana tengkorak bayi ditolak pada spina anda.

• Ketuban air anda lebih berkemungkinan memecah pada permulaan kelahiran.

• Proses kelahiran berjalan lebih lambat.

• Anda teringin meneran sebelum serviks anda berkembang sepenuhnya.

Apabila bayi anda sampai ke penghujung pelvis anda, dia perlu memusing sejumlah 180 darjah untuk memasuki posisi yang terbaik bagi kelahirkan.

Ini akan mengambil masa, atau bayi anda akan memutuskan dia tak mahu memusing langsung! Dalam hal ini, dia akan lahir dengan mukanya memandang ke atas menghadapi muka anda apabila dia keluar. Dia mungkin memerlukan ventouse untuk membantu dia keluar.

Mengapakah separuh bayi posterior?

Bayi anda mungkin posterior disebabkan bentuk pelvis anda. Ada wanita yang mempunyai pelvis yang sempit dan berbentuk oval (dipanggil pelvis anthropoid) atau lebar dan bentuk hati (dipanggil pelvis android), dan bukan bulat.

Jika pelvis anda berbentuk oval atau hati dan bukan bulat, bayi anda lebih cenderung memasuki posisi belakang-pada-belakang mengikut kawasan terlebar dalam pelvis. Ini kerana kepalanya lebih selesa dalam posisi ini.

Stail hidup moden mungkin juga faktor tambahan. Wanita-wanita Barat (atau bandar) lebih cenderung mendapat bayi posterior berbanding wanita yang bekerja cara tradisional di ladang, atau membongkok atas periuk masak. Tidak susah untuk memahami apa sebabnya.

Apabila anda melengkok dalam kerusi berlengan yang selesa untuk menonton televisyen, atau bekerja di komputer untuk beberapa jam, pelvis anda terangkat ke belakang. Ini lazimnya benar jika anda berada dalam posisi di mana lutut anda terangkat lebih tinggi dari pelvis anda.

Apabila pelvis anda tertonggeng ke belakang, bahagian bayi yang paling berat, iaitu belakang kepala dan spinanya, juga akan memusing ke belakang. Oleh itu dia akhirnya berada dalam posisi posterior, terbaring menyandar atas spina anda.

Jika gaya hidup anda melibatkan banyak aktiviti berdiri, bayi anda lebih cenderung menurun masuk ke dalam pelvis anda dalam posisi anterior sebab pelvis anda menonggeng ke depan.

Bagaimanakah saya boleh membantu bayi saya ke posisi anterior

Anda mungkin pernah dengar akan teknik yang dipanggil "memposisikan fetus secara optimum" (optimal fetal positioning, OFP). Ia adalah cara menggalakkan bayi mengambil posisi anterior dengan menukarkan postur anda, terutamanya bila anda duduk. Ingat yang anda sedang cuba menonggengkan pelvis anda ke depan dan bukan ke belakang. Jadi, bila anda duduk, pastikan yang lutut anda sentiasa lebih rendah dari punggung anda.

Cuba yang berikut:

• Periksa yang kerusi yang digemari anda tidak membuatkan punggung anda ke bawah dan lutut ke atas. Jika ia begitu, cuba pusingkan kerusi, melutut pada kusyen dan condongkan diri ke depan.

• Sental semua lantai dan papan kambi - nenek kita selalu berkata yang mencuci lantai ialah cara yang baik untuk bersedia untuk kelahiran. Dan itu adalah benar! Apabila anda dalam posisi merangkak atas tangan dan lutut anda, belakang kepala bayi anda memusing ke bahagian hadapan abdomen.

• Selalulah berhenti kerja dan bergerak-gerak jika kerja anda memerlukan anda duduk banyak.

• Duduk atas kusyen dalam kereta anda supaya punggung anda terangkat.

• Condongkan diri ke depan bila sedang menonton televisyen.

Anda tak perlu bimbang tentang mengarahkan bayi anda ke posisi yang baik semasa berada di katil. Apabila anda berbaring secara mendatar, bayi anda tidak tertolak ke dalam pelvis anda. Tetapi, berbaring di sisi adalah posisi yang terbaik untuk tidur pada peringkat akhir kehamilan.

Bolehkah saya membetulkan posisi bayi saya bagi kelahiran?

Anda tidak keseorangan. Sejak abad ke-19, terdapat berita mengenai "postur seperti ibu". Kini ia dipanggil "memposisikan fetus secara optimum" kerana seorang bidan bernama Jean Sutton menghebahkan teknik ini pada tahun 90-an. Dia menasihatkan ibu mengandung supaya menggunakan postur tegak and membongkok ke depan sebanyak mungkin pada peringkat akhir kehamilan.

Terdapat bidan-bidan dan para doktor yang tidak percaya ini membawa manfaat. Tetapi ada juga kajian yang menunjukkan wanita yang membuat posisi tangan and lutut selama 10 minit, dua kali sehari, pada peringkat akhir kehamilan, boleh membantu bayi mengambil posisi anterior.

Malangnya, ini tidak mempengaruhi posisi bayi pada masa kelahiran. Sutton menyarankan ibu-ibu berdiri tegak atau membongkok ke depan sebanyak boleh.

Jika anda mencuba senaman-senaman ini tetapi bayi anda masih posterior bila proses kelahiran bermula, ia mungkin disebabkan oleh bentuk pelvis anda dan bukan postur anda.

Bagaimanakah saya boleh memperbaiki posisi bayi saya semasa proses kelahiran?

Jika bayi anda dalam posisi posterior bila proses kelahiran bermula, anda masih boleh postur tegak atau membongkok ke depan untuk membantu bayi anda pusing dan melegakan kesakitan. Adalah biasa bagi bayi-bayi menukar posisi semasa proses kelahiran dan kebanyakkan bayi membetulkan posisi menjadi anterior pada fasa meneran, tidak kira posisi mereka pada permulaan proses kelahiran.

Kadangkala wanita mengalami sedikit kesakitan beberapa hari sebelum proses kelahiran bermula. Ini boleh meletihkan tetapi kesakitan itu mungkin tanda bayi yang sedang cuba memusing untuk mencapai posisi anterior. Cara terbaik mengatasi masalah ini ialah:
  • cuba rehat sebanyak mungkin pada masa malam;
  • pada siang hari, berdiri tegak dan kekal aktif;
  • membongkok ke depan semasa kontraksi;
  • makan dan minum secukupnya untuk mengekalkan tenaga;
  • relaks dan kekalkan fikiran positif.

Anda mungkin mendapati yang postur terbaik semasa proses kelahiran ialah merangkak. Dalam posisi ini, bayi anda jatuh menjauhi spina anda, melegakan sakit pinggang dan ini mungkin menolong dia memusing, juga.

Dalam proses kelahiran, cuba:
  • Berdiri tegak untuk seberapa lama yang boleh.
  • Kekal berdiri atau menegak sebanyak mungkin.
  • Membongkok ke depan semasa kontraksi - gunakan bola (birth ball), bean bag, suami anda atau katil untuk membantu anda.
  • Goyangkan pelvis anda semasa kontraksi untuk membantu bayi anda memusing semasa dia melalui pelvis.
  • Elakkan daripada duduk atas kerusi atau katil dalam posisi menyandar.
  • Kalau boleh, elakkan suntikan epidura, kerana ia boleh meningkat kebarangkalian bayi anda berada dalam posisi posterior. Suntikan epidura juga meningkat kebarangkalian anda memerlukan kelahiran dibantu.
  • Jika anda menjadi sangat letih semasa proses kelahiran, baringlah di sisi anda sebab ini membenarkan pelvis untuk mengembang sedikit supaya dapat memberi bayi anda lebih ruang semasa anda berehat.

Read more: http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/labour-and-birth/posisi/#ixzz271TI7LB6

Tuesday, September 18, 2012

How does milk production work?

To understand how to effectively increase (or decrease) milk supply, we need to look at how milk production works…
For the most part, milk production is a “use it or lose it” process.The more often and effectively your baby nurses, the more milk you will make.

In the Beginning…

Endocrine (Hormonal) Control of Milk Synthesis — Lactogenesis I & II

Milk production doesn’t start out as a supply and demand process. During pregnancy and the first few days postpartum, milk supply is hormonally driven – this is called the endocrine control system. Essentially, as long as the proper hormones are in place, mom will start making colostrum about halfway through pregnancy (Lactogenesis I) and her milk will increase in volume (Lactogenesis II) around 30-40 hours after birth.
During the latter part of pregnancy, the breasts are making colostrum, but high levels of progesterone inhibit milk secretion and keep the volume “turned down”. At birth, the delivery of the placenta results in a sudden drop in progesterone/estrogen/HPL levels. This abrupt withdrawal of progesterone in the presence of high prolactin levels cues Lactogenesis II (copious milk production). Other hormones (insulin, thyroxine, cortisol) are also involved, but their roles are not yet well understood. Although biochemical markers indicate that Lactogenesis II commences approximately 30-40 hours after birth, mothers do not typically begin feeling increased breast fullness (the sensation of milk “coming in”) until 50-73 hours (2-3 days) after birth.
These first two stages of lactation are hormonally driven – they occur whether or not a mother is breastfeeding her baby.
Schematic of lactation cycle

Established Lactation…

Autocrine (Local) Control of Milk Synthesis — Lactogenesis III

After Lactogenesis II, there is a switch to the autocrine (or local) control system. This maintenance stage of milk production is also called Lactogenesis III. In the maintenance stage, milk synthesis is controlled at the breast — milk removal is the primary control mechanism for supply. Milk removal is driven by baby’s appetite. Although hormonal problems can still interfere with milk supply, hormonal levels play a much lesser role in established lactation. Under normal circumstances, the breasts will continue to make milk indefinitely as long as milk removal continues.
By understanding how local/autocrine control of milk synthesis works, we can gain an understanding of how to effectively increase (or decrease) milk supply.

What does current research tell us about milk production?

Current research suggests that there are two factors that control milk synthesis:
Milk contains a small whey protein called Feedback Inhibitor of Lactation (FIL) – the role of FIL appears to be to slow milk synthesis when the breast is full. Thus milk production slows when milk accumulates in the breast (and more FIL is present), and speeds up when the breast is emptier (and less FIL is present).

breast anatomy showing milk ducts and alveoli

The hormone prolactin must be present for milk synthesis to occur. On the walls of the lactocytes (milk-producing cells of the alveoli) are prolactin receptor sites that allow the prolactin in the blood stream to move into the lactocytes and stimulate the synthesis of breastmilk components. When the alveolus is full of milk, the walls expand/stretch and alter the shape of prolactin receptors so that prolactin cannot enter via those receptor sites – thus rate of milk synthesis decreases. As milk empties from the alveolus, increasing numbers of prolactin receptors return to their normal shape and allow prolactin to pass through – thus rate of milk synthesis increases. The prolactin receptor theory suggests that frequent milk removal in the early weeks will increase the number of receptor sites. More receptor sites means that more prolactin can pass into the lactocytes and thus milk production capability would be increased.
Both of the above factors support research findings that tell us:
* FULLBreast = SLOWERMilkProduction
* EMPTYBreast = FASTERMilkProduction
Research indicates that fat content of the milk is also determined by how empty the breast is (emptier breast = higher fat milk), rather than by the time of day or stage of the feed.

How does milk supply vary throughout the day?

Earlier researchers observed that milk volume is typically greater in the morning hours (a good time to pump if you need to store milk), and falls gradually as the day progresses. Fat content tends to increase as the day progresses (Hurgoiu V, 1985). These observations are consistent with current research if we assume the researchers were observing babies with a fairly typical nursing pattern, where baby has a longer sleep period at night and gradually decreases the amount of time between nursing as the day progresses.
*Storage capacity: Another factor that affects milk production and breastfeeding management is mom’s milk storage capacity. Storage capacity is the amount of milk that the breast can store between feedings. This can vary widely from mom to mom and also between breasts for the same mom. Storage capacity is not determined by breast size, although breast size can certainly limit the amount of milk that can be stored. Moms with large or small storage capacities can produce plenty of milk for baby. A mother with a larger milk storage capacity may be able to go longer between feedings without impacting milk supply and baby’s growth. A mother with a smaller storage capacity, however, will need to nurse baby more often to satisfy baby’s appetite and maintain milk supply since her breasts will become full (slowing production) more quickly.
! Think of storage capacity as a cup – you can easily drink a large amount of water throughout the day using any size of cup – small, medium or large – but if you use a smaller cup it will be refilled more often.

What does the research tell us about increasing milk supply?

Milk is being produced at all times, with speed of production depending upon how empty the breast is. Milk collects in mom’s breasts between feedings, so the amount of milk stored in the breast between feedings is greater when more time has passed since the last feed. The more milk in the breast, the slower the speed of milk production.
To speed milk synthesis and increase daily milk production, the key is to remove more milk from the breast and to do this quickly and frequently, so that less milk accumulates in the breast between feedings:
* EMPTYBreast = FASTERMilkProduction
In practice, this means that a mother who wishes to increase milk supply should aim to keep the breasts as empty as possible throughout the day.

To accomplish this goal and increase milk production:

  1. Empty the breasts more frequently (by nursing more often and/or adding pumping sessions between nursing sessions)
  2. Empty the breasts as thoroughly as possible at each nursing/pumping session.

To better empty the breasts:

  • Make sure baby is nursing efficiently.
  • Use breast massage and compression.
  • Offer both sides at each nursing; wait until baby is finished with the first side before offering the second. Switch nursing may be helpful if baby is not draining the breast well.
  • Pump after nursing if baby does not adequately soften both breasts. If baby empties the breasts well, then pumping is more useful if done between nursing sessions (in light of our goal to keep the breasts as empty as possible).

Are you having problems with oversupply?

Mothers who are working to remedy oversupply usually need to decrease supply without decreasing overall nursing frequency or weaning baby. One way to accomplish this is by “block nursing” – mom nurses baby as frequently as usual but restricts baby to one breast for a set period of time (often 3-4 hours but sometimes longer) before switching sides. In this way, more milk accumulates in the breast before mom switches sides (thus slowing milk production) but baby’s nursing frequency is not limited.

Source: http://kellymom.com/pregnancy/bf-prep/milkproduction/ 

Saturday, September 15, 2012

Bleeding ke?

Dah nak masuk 37weeks so far semua ok, baby ok, air ketuban ok, HB pun dah ok, BP ok. Now checkup pun dah jd once a week, kat KK, kat private hosp pun sama jer. Alhamdulillah lah, sepjg pregnant ni xde masalah2 yg kritikal. Sakit kaki & penat tu biase. Hopefully masa bersalin pun takde masalah..nak sgt bersalin normal..Cuma lately asyik sakit perut memulas, hari2 berak cair (ops..sorry kalau ada yg geli) tp sekali atau 2 je la dlm sehari tu. Risau jugak, kot2 lah itu tanda2 nak bersalin kan.

Bile dah dekat2 nak due ni, berdebar2 pulak. Bile google & baca pengalaman bersalin org lain ada yg ckp sepatutnye 36weeks kepala baby dah engaged. Semlm checkup doc kata x engaged lg tp xde pulak doc tu ckp ada masalah. Almaklum gynae kami agak cool org nye. Bile google rupenye x semesti kepala baby engaged awl or before EDD. Ada yg engaged awal, ada yg dlm labour room dah sakit baru baby engaged..ada jugak hari ni doc ckp blom engaged tp luse elok jer beranak normal. Bergantung pd baby bile die nk turun. So, don worry n jgn fikir sgt nanti stress pulak.

Saya pun start hari ni konon buat kerja rumah melampau..xde la melampau mcm biase jer..cume lama sgt x pegang vacuum, selalu En Suami jer buat kan. Ni buat sdiri laa,lama dah x exercise. Masa 6,7 bln hari tu jer asyik jalan skarang dah kurang, mcm mane nk sng beranak kan? Basuh baju, comforter, jemur kain, vacuum, cuci habuk2, tolak sikit katil2..rajin sgt kut mentang2 esok cuti sehari lg. Lgpun hari ni rasa mcm gagah sikit. Semlm sakit punggung sampai nak jln pun x boleh. Bile ok jer hari ni trus buat kerja. Exercise konon..Pastu pusing2 kat Mesra Mall tp kejap jer..sblm maghrib dah blk..

Tiba2 sampai rumah, gi toilet mcm biase nak buang air, nampak mcm ada secalit darah kat pantyliner. Sikit sesgt lah, kat tepi2 pantyliner tu je. Uik..agak terkejut sbb sepjg pregnant x pernah kuar darah samada sikit atau byk. Try kesat bhgn 'tut' ngn tisu nk tgk ada lg ke tp xde pulak, putih/kuning cam biase jer..konfius pulak. Ok lah..salah tgk kut. Lepas solat isyak kerumah mak pulak, sembang2 then kul 10 lebih kami blk. Cam biase bile dah minum2 kompem nak terkucil..trus lah ke toilet..tgk2 eh ada lagi darah secalit cam td..sikit sgt tp nampak mcm darah lah kut..kat tepi2 pantyliner tu..try lg kesat pakai tisu kat 'tut' nk tgk detail tp xde pun..putih cam td jugak..kompius lg..hmm perlu ker yer jumpe doc? Hmm kalau esok2 still ada & bertambah byk bru pegi jumpe doktor lah kut..hopefully xde pape la..

Tak sabar pun ada, baby dah nak kuar ker?

Wednesday, September 5, 2012

Car seat & Stroller..

Bercerita pasal car seat, stroller & carrier mmg la agak memeningkan..ntah hape2 jer..nak beli stroller pun pening..nak beli car seat pun ikut perasaan, nak beli baby carrier pun x tau yg mana bagus..mmg mencabar betul bile nak ada anak kan..brg baby sgt lah kene betul2 dikaji baik dr segi jenis, harga, function nye dan mcm2 lagi..semua nya utk kebaikan, keselamatan & keselesaan baby..
 
Actually, tgh duk fikir2 nak beli car seat. Rasa mcm nak beli before deliver sbb mak kata nanti lepas bersalin nk bwk baby blk rumah sng letak dlm bakul/carseat die..amboi mewah baby zaman sekarang, mcm tak boleh pegang jer yer..tp tuh laa..ok jugak kan lagipun carseat ni boleh dijadikan rocker jugak. So, nanti kalau baby susah nak tido, leh letak dlm tu goyang2 sikit. Bergantung kpd pendpt masing2..ada yg kata x perlu, ada yg kata perlu, ada yg kata beli tp x guna, ada yg kata guna sampai lunyai..nak kata x gune tu tipu lah kan sbb nanti nak hantar baby kat pengasuh takkan nak pegang sambil drive..so bleh la beli..

Meh kite review sikit car seat & stroller pilihan..

Price: MYR 699 - MYR899 (Quite pricey disini but features nye sgt bagus..konon laa)
The Maxi-Cosi CabrioFix must always be fitted in a rearward facing position (in the opposite direction to the traffic flow) using a standard 3-point seat belt. NEVER place the Maxi-Cosi on a front seat if an airbag is fitted.

Features:

- Conforms to ECE R44/04
- Side Protection System offers optimal protection against side impact
- Integrated sun canopy: always on hand and easy to store
- Practical belt hooks: retain seat belt when seating your child
- Ergonomic handle for ease and comfort of carrying
- Ideal 3-in-1 travel system combining the Maxi-Cosi/Quinny stroller and carrycot
- One-pull harness for easy adjusting harness length
- Push button for easy adjusting the carrying handle
- Handy storage compartment
- Cover is easy to remove and washable
- Including beltpads & crotchpad

Recommended Age: Birth until 12 months (0-13kg)


 

Price: MYR200 - MYR250 (Affordable la coz baby duk dlm ni paling lama pun 1 year, buat ape beli yg mahal2 ye tak..)

Net Weight : 3.4kg

Features :
  • Suitable from birth to10kg
  • Light weight and portable infant car seat/ carrier/ rocker
  • 3-point, 1-pull padded safety harness
  • Traveling system: Compatible wit S300A and S301 strollers with additional adapter
Dimensions :


Quinny Zapp Xtra
Price: MYR999 - MYR1200
Features:
1. Quinny Zapp Xtra seat can be used from birth
2. Seat is forward and rearward facing
3. Seat has 3 forward and 2 rearward facing recline positions
4. Can be combined with a Maxi-Cosi infant car seat to create the ideal travel system
5. Suspension on rear wheels and on (double) front swivel-wheel
6. Comfortable seat unit
7. Includes: Sun canopy, raincover, shopping basket, and adapters for attaching Maxi-Cosi infant car seats
Dimensions:

Unfolded: 89x42x25cm
Folded: 81x59x102cm
Weight: 8.7kg
NUNA PEPP Buggy Stroller
Price: MYR899 - MYR1200

The smaller your bundle of joy, the more stuff you need to carry around. (It is a rule they never tell you.) Thank goodness the PEPP buggy is cleverly designed to think of everything, from an ultra-compact fold-in-half design to the ability to get around town with one hand (which is how you will be operating most days) to a fully flat recline for on-the-go snoozes.

Features:
  • a chic, unique ride from the moment baby enters the world through toddlerhood
  • folds down to a flat backpack size for boots, taxis, bikes and entryways
  • opens easily with just one hand
  • three or five point harness gives security
  • one-touch braking system is so easy
  • new higher seat gives baby a great lookout
  • three-position full recline cradles baby
  • progressive suspension technology gives a nice, easy ride
  • height-adjusting handle for drivers small and tall
Specifications
  • recommended use: birth to 18 kg
  • product dimensions: 105/95 cm high x 55 cm wide x 84/74 cm deep
  • folded dimensions: 73 cm high x 55 cm wide x 26 cm deep
  • product weight: 8.6 kg
  • tray height: 74 – 67 cm

Zapp Xtra, boleh forward & rearward facing tp Nuna Pepp tidak..
Nuna Pepp sgt slim, sng nk bwk naik flight tp Zapp Xtra tidak..frame n seat asing2..kalau nak naik flight nnti camne? Susah gak..
So, fikir-fikir kan lah sebelum beli..;)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers