Tuesday, April 16, 2013

Jatuh katil..

Hmm..dengar pun dah cuak rasanya..kalau org dewasa yg jatuh xde ape lah kan..ini anak kecil yg jatuh..saya tersgtlah cuak..tak pernah bersedia dr segi fizikal & mental utk menghadapi saat anak jatuh katil & untuk pertama kalinya Zahra jatuh katil pagi tadi..serius menyesal biar kan die atas katil time die tak tido..yg paling menyesal sbb jatuh time kite terlelap..dushhh kene dgr bebelan hangit oleh papa..

Alkisahnya hari ni sms team mate bgtau nak masuk lambat sbb semlm sakit kepala sgt..kebetulan Zahra jaga pukul 3pg pastu xmo tido sampai ke pukul 4/5 camtu..mmg die kalau dah terjaga kalau tak 2 jam lepas tu bru tido mmg tak sah..tp sejak ada buaian ni mudah sikit nk tido..kalau letak time mengantuk sgt tu seminit je buai goyang trus pengsan..berbalik kpd cerita td..pg td Zahra bgn..mamanya nak lelap2 lagi..kebiasaan kalau die bgn mmg trus duduk kat hall..main2,golek2 tp nak jd ke cerita hari ni biar je golek2 atas katil sendal dgn bantal keliling atas katil tp ada sebhgn yg tak disendal..mama terlelap sekejap tiba2 bunyi berdepek diikuti dgn jeritan/tangisan juara Zahra..Zahra jatuh terlentang..mmg perasaan cuak tu tahap maksimum bile jatuh kene pulak bhgn kepala..x reti nak buat apa..terus angkat die..pujuk2 die..kejap je die nangis..lepas tu siap2 nk gi ofis hantar rumah tok dia n bgtau die jatuh katil..tok ckp kalau x muntah xpe..tp nnti tok akan monitor tgk die mcm mana..so far die aktif mcm biasa xde benjolan atau apa2 yg pelik..sampai ofis trus google pasal anak jatuh katil..

Antara tips yang perlu kita tahu/buat bile anak jatuh katil, kerusi, tergelincir dan yg seangkatan dgnnya..
1. Pastikan anak tak pengsan (kalau pengsan sudah tentu lah kene bawa pergi hosp segera)
2. Muntah (kalau anak muntah2 pun terus bawa pergi hosp)
3. Darah atau cecair keluar dr telinga/mulut (pun kene bawa pergi hosp)
4. Ada lebam dibhgn badan/kepala (kene bawa pergi hosp jugak)
5. Sawan/tarik/kejang (jgn panik, terus bawa anak pergi hosp)
6. Kalau semua nya tak berlaku, tetap pantau anak dlm tempoh 24 jam. Pastikan tiada sebarang kejadian pelik berlaku, cth nya kebiasaan anak aktif tp selepas jatuh anak kurang aktif, kurang minum susu, xnak makan, asyik tido jer mcm penat. Seeloknya bawa lah anak anda ke hospital segera. 

Jangan ambil ringan kes jatuh katil yer ibu2 sekalian, dah byk kes kematian disbbkan jatuh tak kira umur berapa. Bayi yg baru berberapa hari pun ada yg meninggal sbb jatuh. Mintak jauh lah. Apa pun sebagai ibu bapa kite kene lah berhati2..peringatan untuk diri saya sendiri juga..

Moral of the story..tak payah lah tido atas katil kalau anak tu dah pandai berguling2,merangkak..sgt bahaya okay..I insaf sekejap.. :(

Wednesday, April 10, 2013

Anak pertama manja..

Hurmm,betul ker org kata anak pertama mesti manja sbb 1st time mom sgt cerewet dlm hal penjagaan anak. Itu tak boleh, ini tak boleh, nak kene pakai itu, tak boleh pakai ini, tak boleh mkn itu, kene makan ini..hmm bagi saya ada betulnya itu bergantung kpd matlamat asal kita..

Macam saya, bile kulit Zahra terlalu sensitif aka Eczema saya pun jd terlebih sensitif. Perasaan/perbuatan sama mcm muka naik jerawat, kulit sendiri tak keruan. Begitu lah perasaan..saya sgt tak selesa tgk lehernya dipenuhi ruam2 yg sgt byk, kulit bertompok2 merah disana sini tak kire bhgn bdn mana. Saya rasa die gatal, sbb itu saya sgt lah cerewet..amik natural supplement, mkn byk antiviral food, basuh baju anak guna sabun basuh baju khas utk baby, basuh botol guna sabun khas utk basuh botol baby, pakai Moogoo (brand yg org biasa x familiar + agak costly), sapu rumah 2 kali sehari (mmg wajib dr dulu), lapik tilam/comforter/cadar kalau kotor sikit terus basuh. Mmg org kata kalau kulit sensitif ni mmg maintenance cost tinggi. Tapi saya ada sbb tersendiri. Saya taknak anak saya asyik gatal2 badan..sape taknak kulit cantik kan..

Ada jugak org kata ala anak 1st semua jaga, esok2 anak 2,3 tak jaga dah. Ada jugak yg kata org dulu2 takde segala bagai mcm org sekarang guna, anak besar jugak, jd doktor jugak. Hmm bg saya org dulu tak boleh nak dibandingkan dgn org sekarang..org dulu pemakanan nya mcm mana, org sekarang mcm mana. Dulu mana ada fastfood, sekarang semua segera, antibodi bdn pun dah tentu tak sama mcm org dulu. Sbb tu kite kene terlebih jaga. Jgn sbb nak ikut org dulu2, anak sakit tak baik2 baru nak insaf. Mintak dijauhkan lah. 

Sama juga mcm unvaksin anak, kalau saya diberi peluang jaga anak sepenuh masa, 24 jam jaga mkn pakai anak, tahu apa anak buat hari2, apa yg anak mkn hari2, saya akan cuba utk tidak vaksin anak. Bermula dr pemakanan itu lebih baik dr masukkan mcm2 ubat dlm bdn anak..tp buat masa ni mmg tak berpeluang, even anak duduk dgn mak sendiri tp kite tak boleh nk tetapkan anak tak boleh buat itu, tak boleh mkn ini..ibu2 kite lebih dahulu mkn garam dr kita..

Apa pun keputusannya jgn sampai kite merendah2kan keputusan org lain..hak masing2..mereka ada sbb tersendiri..tiba2 emo pulak..haha

Sunday, April 7, 2013

Oral Thrush

Zahra start ada Thrush dlm mulut 2,3 hari sblm die kene campak..mula2 ok, makin lama mkn tebal & die pun merengek jer, taknak menyusu, botol taknak, direct boleh la sikit2..mengamuk jer tak tentu masa. Doktor kata oral thrush atau org panggil serawan mulut..

Doktor bagi Candid Clotrimazole Mouth Paint..tak pasti la steroid ke tak tp sbb dah kesian kat Zahra mama pakaikan jugak la..mmg meraung2 die..pahit ke sakit ke x pasti..lepas tu baik..2 kali letak jer..huhu

Semlm baru laa boleh direct lama2,botol je taknak..yg besnye Zahra dah xmo isap pacifier..good girl la my baby..ader hikmahnya kene oral thrush..

Sumber info: 
http://www.babycenter.com/0_thrush-in-babies_92.bc


Thrush in Babies

My baby has white patches on the insides of her cheeks. What could this be?

© Dr P. Marazzi / Photo Researchers, Inc

It could be a common and harmless yeast infection known as thrush. Thrush looks like cottage cheese or milk curds on the sides, roof, and sometimes the tongue of a baby's mouth. It's most common in babies 2 months and younger, but it can appear in older babies, too.

What causes thrush?

Yeast is a normal part of everyone's digestive system, but when there's an imbalance, an infection sets in. Most infants first come in contact with yeast as they travel down the birth canal. Thrush can develop when hormonal changes right after birth trigger an overgrowth of yeast in your baby's mouth.

After your baby is born, antibiotics taken by you (if you're breastfeeding) or your baby can trigger a case of thrush. That's because antibiotics kill off "good" bacteria that keep yeast in check.

Some moms and babies pass the infection back and forth: Your baby can pass thrush on to you if you're breastfeeding, resulting in a painful yeast infection on your nipples that will need a doctor's treatment. And you can trigger a case of thrush in your baby if you're breastfeeding and you develop a yeast infection on your nipples from taking antibiotics. On the other hand, some moms remain uninfected even while breastfeeding babies who have thrush — and some breastfed babies are not affected by their mother's yeast infection.


SYMPTOM GUIDE

Is it serious? Find out fast
 Some people think thrush can also be caused by prolonged sucking on a bottle or pacifier. Others think poor hygiene of bottle nipples is to blame. But infants who breastfeed exclusively and don't use pacifiers can also get it, so it's hard to pinpoint any one cause. Some babies (and some moms) are simply more susceptible than others to yeast.

How can I know for sure that it's thrush?

If you think your baby has thrush, look for the characteristic white patches. Then gently touch a patch with a gauze-covered finger. If it is thrush, it probably won't come off very easily, but if it does, you'll find a raw, red area underneath that may bleed.

If you notice a white coating on your baby's tongue but nowhere else, it's probably just milk residue (especially if you can wipe it off). Thrush patches can appear on your baby's tongue, but are most often found on the sides of the mouth. These spots can be painful — you may first suspect thrush if your baby starts crying when nursing or sucking on a pacifier or bottle.


How can I treat thrush?

In many cases, no treatment is necessary. Thrush typically clears up on its own in a couple of weeks. Some babies find thrush painful and bothersome, while others don't seem to notice. If your baby seems uncomfortable, by all means call your pediatrician, who may be able to give you a prescription over the phone for an oral fungal medication called Nystatin. You'll "paint" the medicine on the white patches with the enclosed applicator (or your finger) several times a day for ten days. It may take a week to clear up the infection. If the infection doesn't seem to be clearing up, call your doctor. Some babies with thrush also develop a yeast diaper infection. If that happens, your doctor can prescribe a fungal medication to use in the diaper area.

If you're breastfeeding a baby with thrush, many doctors also recommend that you apply Nystatin or Lotramin to your nipples so that you and your baby won't pass the infection back and forth.


Can I do anything to prevent my baby from getting thrush?

Nothing can be done to keep babies from picking up yeast as they pass through the birth canal. To ward off future infections, avoid giving your baby antibiotics unnecessarily (antibiotics can bring on a case of thrush by killing off bacteria that keep yeast under control). Cleaning and sterilizing pacifiers may also help. And some pediatricians advise breastfeeding mothers to let their nipples air dry between feedings to prevent thrush.

Is thrush dangerous?

No. But if your baby is very fussy and uncomfortable, thrush could interfere with breast- or bottle-feeding. Your doctor may recommend that you give your baby acetaminophen for the pain.

A hungry baby who finds it painful to eat is a very sad sight, and a bout of thrush can be very trying — but it's usually short-lived. Give your baby all the comfort he needs and follow your pediatrician's instructions for pain relief and medication, and this infection, too, shall pass!

Thursday, April 4, 2013

Rezeki anak..

Sehingga ke saat ini,masih ada lg rezeki utk anak mama..semoga kekal sampai 2thn..utk anak mama yg kuat sehat..rindu!

Info Campak


Kesian la Cik Bambam Zahra mama kene campak..dah la 1st time sakit, 1st time demam, kene campak pulak, sakit mulut, gatal bdn kut, sakit bdn agaknya asyik merengek jer especially time nak tido..
Ya Allah cepatlah sembuhkan campak anakku..syian sgt sakit mulut ke tekak x pasti la..minum susu pun kurang..isap tak isap jer..bg botol lansung..sehari tok kata nak abis 2 botol pun susah..adoi mama risau ni..

Meh google2 info campak..

Sumber Info, ditranslate oleh google translate dari: http://children.webmd.com/tc/measles-rubeola-topic-overview

Apakah campak?
Campak adalah sangat mudah berjangkit (mudah merebak) jangkitan yang menyebabkan ruam di seluruh badan anda. Ia juga dikenali sebagai campak rubeola atau merah.

Vaksin campak melindungi terhadap penyakit. Vaksin ini adalah sebahagian daripada MMR (campak, beguk, dan rubela) dan MMRV (campak, beguk, rubella, dan varicella [cacar air]) vaksin. Kebanyakan kanak-kanak mendapat vaksin sebagai sebahagian daripada tembakan biasa mereka. Ini adalah mengapa campak jarang berlaku di Amerika Syarikat dan Kanada.

Apa yang menyebabkan campak?
Campak adalah disebabkan oleh virus. Ia merebak apabila orang yang dijangkiti batuk, bersin, atau makanan saham atau minuman. Virus campak boleh bergerak melalui udara. Ini bermakna bahawa anda boleh mendapatkan campak jika anda berada berdekatan dengan seseorang yang mempunyai virus walaupun orang itu tidak batuk atau bersin secara langsung pada anda.

Anda boleh menyebarkan virus tersebut kepada orang lain daripada 4 hari sebelum ruam bermula sehingga 4 hari selepas ruam muncul. Virus ini adalah yang paling sering merebak apabila orang pertama yang jatuh sakit, sebelum mereka tahu bahawa mereka mempunyai ia.

Jika anda mempunyai campak, anda tidak boleh mendapatkan sekali lagi. Kebanyakan orang yang lahir sebelum tahun 1957 mempunyai campak.

Apakah tanda-tanda?
Gejala pertama campak seperti demam buruk sejuk tinggi, hidung berair, bersin, sakit tekak, dan batuk hacking. Nodus limfa di leher anda mungkin membengkak. Anda juga boleh berasa sangat letih dan mengalami cirit-birit dan merah, sakit mata. Sebagai gejala-gejala ini mula pergi, anda akan mendapat bintik-bintik merah di dalam mulut anda, diikuti oleh ruam di seluruh badan anda.

Apabila orang dewasa mendapat campak, mereka biasanya berasa lebih teruk berbanding kanak-kanak yang mendapat.

Ia biasanya mengambil masa 8 hingga 12 hari untuk mendapatkan gejala selepas anda telah wujud seseorang yang mempunyai campak. Ini dipanggil tempoh inkubasi.

Bagaimana campak didiagnosis?
Doktor anda akan meminta anda tentang gejala anda dan memeriksa anda. Jika doktor anda mengesyaki bahawa anda mempunyai campak, dia mungkin melakukan ujian darah dan / atau budaya virus.

Jika anda fikir anda mempunyai campak, hubungi doktor anda supaya dia boleh melaporkan penyakit itu kepada jabatan kesihatan tempatan.

Bagaimana ia dirawat?
Campak biasanya mendapat yang lebih baik dengan penjagaan rumah. Ambil ubat untuk mengurangkan demam anda. Juga, dapatkan banyak rehat dan minum banyak cecair. Menjauhkan diri daripada orang lain seberapa banyak yang anda boleh supaya anda tidak menyebarkan penyakit. Jika anak anda mempunyai campak, menjaga dia atau keluar beliau sekolah sehingga sekurang-kurangnya 4 hari selepas ruam mula muncul. Pastikan anak anda keluar lagi jika dia tidak sihat. Doktor anda mungkin mencadangkan vitamin A tambahan jika anak anda mempunyai campak.

Kebanyakan orang menjadi lebih baik dalam tempoh 2 minggu. Tetapi campak kadang-kadang boleh menyebabkan masalah berbahaya, seperti jangkitan paru-paru (pneumonia) atau bengkak otak (ensefalitis). Dalam kes-kes yang jarang berlaku, ia juga boleh menyebabkan sawan atau meningitis.


Jika anda telah terdedah kepada campak dan anda tidak mempunyai vaksin, anda mungkin boleh untuk mencegah jangkitan dengan mendapatkan ditembak immunoglobin (IG) atau vaksin campak yang secepat mungkin. Bayi yang lebih muda daripada 12 bulan, wanita hamil, dan orang-orang yang telah terjejas sistem imun yang tidak boleh melawan jangkitan mungkin perlu mendapatkan IG jika mereka terdedah kepada campak.

Mengapa pencegahan penting?
Mendapatkan anak anda vaksin adalah penting, kerana campak kadang-kadang boleh menyebabkan masalah yang serius.

Tuntutan palsu dalam berita telah membuat sesetengah ibu bapa yang bimbang tentang pautan antara autism dan vaksin. Tetapi kajian telah mendapati tiada kaitan antara vaksin dan autism.1

Campak adalah salah satu penyakit yang paling mudah berjangkit. Wabak boleh berlaku. Sebagai contoh, seseorang dari negara lain mungkin mempunyai campak dan tidak tahu lagi. Jika seseorang itu bergerak di luar negara beliau sendiri, dia boleh merebak campak kepada orang-orang yang tidak kebal. Juga, jika anda pergi ke negara lain dan anda tidak imun untuk campak, anda mungkin berisiko.

Jika anda tidak tahu sama ada anda imun campak dan anda merancang untuk melancong, periksa dengan doktor anda atau klinik kesihatan tempatan untuk melihat sama ada anda perlu mendapatkan vaksin sebelum anda berlepas.

Pic dr Infosihat.com


Monday, April 1, 2013

Happy Monday..!

Syok sgt cuti lama..masuk office hari mcm blur2 jer..huhu

Tetiba boleh bukak blog..ntah kenapa server dah x block..amik peluang la update kalau tak mata mcm nak pejam jer..haihh 

Rindu kat budak kecik bambam nih..Happy 6th Mths Old my dear Zahra..dah boleh start solid food..yeyy

Muka baik..konon..hehe luv u! Muahhhhhh!

Nampak x 2 gigi saya? ngeee...

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers