Monday, October 15, 2012

Pengalaman Bersalin..

Rasa mcm nak record pengalaman bersalin memandangkan ini adalah 1st time kan..utk tatapan masa akan datang..nanti lama2 lupe pulak..

28 September 2012 (Jumaat)
Routine checkup mcm biase,once a week bile dah masuk 36weeks. Masa ni dah 38weeks 5days. Doktor check semua ok,baby ok,dah engaged,air ketuban ok. Tgu masa jer la. PA Dr bg date utk next app hari Khamis 4/10 sbb die ckp 5-7/10 Dr xde..die ada course kt KL. Masa ni dah cuak sbbnye nnti buat nye tetiba nk terberanak mcm mana? Tak mau la checkup bagai ngn gynae lain,deliver dgn org lain yg x berapa nk tau history kite mcm mana kecuali kt GH la which is kalau boleh xnk bersalin kt GH. Kalau boleh nk kt private jugak,bkn lah kata x bagus..sakit sama je tp kalau boleh nk ada org teman sepjg masa sampai lah deliver. Kt private ni xde lah strict sgt. Teringat masa dlm labour room,tgh2 menahan sakit,sempt lg nak bgn,nak duduk,serba x kena,yer lah nk cari post yg selesa sampai mak kata,baring jer laa nnti baby susah nk kuar kalau dah duduk/bgn mcm tu..midwife siap ckp xper ikut die nk duk mcm mana asalkan die selesa.. Mak dah mcm konfius2..hehehe ok stop.
Then,lepas checkup gi window shopping kt EC Mall,konon2 nk exercise sbb rasa mcm lama jer x jln2..gi keje,blk keje..buat keje rumah sikit..masa ni mmg dah start clear bju2,n mintain rumah kemas in case nk terberanak..mmg naluri ibu tu betul la..kt EC Mall jpe ofismate,tawaf jugak la sampai diorang ckp larat lg ker nih? Mmg larat la kan kalau berjln..huhu kul 3lebih camtu gi solat. Gi toilet dulu,mcm biase la buang air dulu. Tetiba tgk ada brownish sikit. Mmg terkejut tp dlm masa yg sama excited. Yes,ni mesti dah x lama. Tp risau gak sbb bile google2 baca pengalaman bersalin org ada yg ckp semgu lepas brownish tu kluar bru sakit. Adoi la jgn la beranak next week ni. Doktor xde laa..ptg tu blk..dlm keadaan risau n excited mlm tu tido mcm biase. Takde sakit tp still ada kluar coklat2 tu sikit2.

29 September 2012 (Saturday)
Kul 3pg (lebih kurang 3-3 lebih) bgn mcm biase la nk terkencing. Lepas kencing,cuci mcm terasa ada lendir sikit + darah tp sikit. Hmm relax lg,rasa mcm dah x lama jer nih. Then bile nk tido tu dtg rasa sakit perut sikit2 mcm senggugut. Tp x record sbb nk tgk je dulu. Sampai kul 4 still xleh lelap,start la on contraction timer pakai iphone. Nak buat manually x reti. Nasib baik ada iphone. Mmg contraction dtg lebih kurang 7-10 min sekali. Makin lama makin sakit. Bile dah hilang,ok blk. Kejut kan en suami,die pulak kalut..time sakit tu die xleh nk buat apa jugak,cume boleh tanya je la "sakit sgt ke?" "Nk gi hosp trus ke" huhu..bkn sakit sgt pun. Tgu lepas subuh la tgk cemane. Kalau x hilang sakit n bleeding tu still ada,trus lah kite ke Ktn. Husband siap2 mandi n gi surau solat subuh,pastu mama 2be ni pun berkemas2 la sikit2 apa yg patut..masa ni x ckp lg ngn mak. Tetiba mak msg,mcm tau2 jer. Rupe2nye mlm tu die mimpi die sakit perut,die ckp org lain yg nk beranak die yg sakit perut. Mmg la instinct ibu tu kuatkan. Dah siap2,mak pun ckp nk ikut. Kul 8 mak mertua dtg,salam2 mintak ampun semua. Mak pun doakan. Die bgtau die gi lewat sikit. Kul 9 kami bertolak lah ke Ktn. Sampai lebih kurang kul 10 pg camtu. Klinik bukak lg. trus gi klinik jer la sbb x sakit sgt. Nurse trus suruh naik atas buat CTG. Kene naik w/chair even bknnye xleh jln. Huhu husband duk gelak2..huhu malu weh haha mcm sakit sgt jer. Kite ckp nk jln nurse x bg,die ckp procedure. Takut tetiba pecah ketuban ke apa ke at least atas kerusi xde la abis lantai tgh jln kan. Hehe..ikut jer lah. Naik atas wad penuh,terpaksa stay kt l/room. Berkampung la kejap kt situ. (Sampai beranak actually sbb wad full) Kul 11 lebih Dr dtg check bukaan dh 3cm katenye,tetiba rasa basah,air suam2 keluar dgn byk nye..rupenye dr pecahkan air ketuban..then dr kata ok,InsyaAllah by ptg ni bersalin la. adoi rasa cam lame nye..huhu masa ni sakit kejap ada kejap xde,sampai kul brape ntah kul 3 kut,contraction kuat tp lame bru dtg blk. So kene masuk air,xtau ubat apa..x tanya pulak..huhu masa tu mmg sakit bertambah2..muntah dah 2,3 kali. Epidural mmg x amik lah,nurse tanya kalau x thn nk cucuk,cucuk apa x pasti dh x mampu nk tanya..just ckp xnk jer..tegar konon..gas pun x amik coz muntah2 takut lg lalok..nnti mamai plak time nak teran..Mmg sakit sgt time tu..Kul 5 ke 6 camtu midwife check bukaan dh 8cm. Masa ni excited sikit,dah x lama nih. Tp rupenye silap,adoila..lamanye nk sampai ke 10cm tu..nurse pun pelik..masa ni mmg dah x menahan dah..Last2 pakai gak gas,x rasa pape pun..2,3 kali je sedut pastu mls la sbb x rase papa..mcm ngntuk ada laa..Rasa nk surrender pun ada. Huhu..kul 6 lebih tu siap tanya nurse mana dr,lambat lg ker? Sbb sakit sgt2. Xnk check lg ke kut2 dh 10cm,sukahati aku jer..haha dr pun dtg,gedebuk gedebak,dah 10cm,katil trus ditransform jd katil bersalin..proses teran meneran pun start,x ingat brape kali teran..3 ke 4 kali kut akhirnya keluarlah si kecik comey cik baby Zahra pd pukul 6.59pm betul2 time maghrib..hai la cik baby..;) dr letak atas perut..sambil potong tali pusat,korek2 mulut die,mama die duk pegang2 kaki die..perasaan yg xdpt digambarkan. Mmg speechless. Syukur seribu rahmat diatas kurniaan Allah ini,trus rasa x sakit. Sakit masa jahit jer la sikit n masa dr tekan2 perut bg uri keluar.Pastu nurse bwk baby lari kejap check apa x pasti,suara die lah juara time tu. Huhu malu la cik baby. Pastu trus rasa sejuk gile terketar2 thp gaban..nurse ckp sbb hormon..mmg horror sgt gigil mase tuh..takut plak..hehe. Okeh laa since awl2 mmg dah ckp nk bf baby fully so nurse bgtau kalau ibu n baby xde prob die akan bg baby segera kt ibu die suruh bf. rasa dalam 1/2 jam ke 15 min x pasti rasa cam kejap je kut,masa tu duk dlm l/room lg,nurse bwk baby. BF kan. Mmg pandai jer die latch. Siap xnak lepas..nurse suke tgk,siap ckp pndai nye die isap. Hehe..alhamdulillah bile niat ada InsyaAllah Allah akan bantu kite kan. Mlm tu,nurse bg baby tido skali coz nurse ckp tgk mama die mcm sehat jer (baby tido skali atas katil ngn mama die,x letak pun dlm cot die..;) lgpun sbb mmg dh bgtau nk bf fully..akak ipar pun ckp sehat je muke,x pucat pun,siap bleh story kisah bersalin. Huhu..Alhamdulillah..hopefully xde pape lah kan..esok nye boleh blk..happy & sgt2 berterima kasih kpd midwife2, nurse2 yg byk bg sokongan & bantuan serta layanan istimewa sepjg 2 hari 1 mlm kt KPJ dr proses bersalin sampai ke kisah breastfeeding. Kos semua RM2979, kos bersalin+paed charges+2h1mlm,single room Rate RM180/night.

Tuesday, October 9, 2012

Little Princess Putri Zahra Aisyah bt Megat Iskandar Shah

Alhamdulillah,baby Zahra & mama nya sehat. Mama Zahra dah x sempat lg nak ber bw,apetah lg nk update blog selalu. Masa free utk rehat atau pump susu untuk Zahra. Syukur sgt dikurniakan susu yg cukup untuk Zahra.

Nak cerita pengalaman bersalin mcm x sempat lg. Next update kot. Lepas blk rumah 30hb which is sehari lepas bersalin. Start la Zahra nangis2 sampai mlm. Risau jugak kenapa. Nenek kata Zahra x cukup susu. Kene mrh sbb biar die nangis,lansung nenek nye beli susu tepung kat 7e tetengah mlm. Nasib baik sempat bancuh 1oz je. Tu pun die x berapa nak reti isap botol. Nak bergantung ngn mama die jer. Tp bg susu sambil nangis. Puas nangis die tido. Esok nye hari Isnin die asyik tido. Minum jugak tp x kerap. Nangis pun x kerap rasanya perut die memulas kot ye lah org kata berak die mula2 mmg akan buat die sakit perut. Ye lah kot + tali pusat dah start x selesa.

Esok nye Selasa, nurse kk dtg check tgk Zahra mcm kuning kene gi klinik segera check reading,mak aih terkejut mama die reading 266 kene admit. Terus lari ke Ktn Specialist smula sbb x selesa nk duduk GH sbb yer la bru jer bersalin hari ke 4. At least duk KSH boleh suami tgu,nak suruh pape pun sng,xde la kite byk bergerak sgt. Bergerak nk bg susu kt Zahra jer la. Tapi tu lah pengalaman menjadi ibu,sedih n sayu melihat anak menangis2 x selesa duduk bwh lampu. Tu x tgk die kene cucuk2 amik drh. Harus lah meraung mama Zahra ni. Mlm tu pun tido sambil nangis dgn breast sakit nye..Isy..malu jer..ye lah mlm 1st warded tu die meragam,xnk susu botol. Perah pun xnak,nak mama die jer. Xkan asyik nk pegang je kan bile nk duk bwh lampunye,oleh krn mama Zahra dah mcm surrender takut die x cukup susu,so bg kebenaran kat nurse bg FM tp die tetap xnak. Nk puting mama die jugak. Nasib baik slow2 pump masa tu dah ada susu sikit2. Dr 1/2oz ke 1oz setiap sesi pump selama 10/15min. Dan meningkat ke 2oz,then ke 3oz setiap sesi. Skarang kdg2 setiap 1 sesi ngepam dpt 5oz..mmg sgt teruja. Syukur sgt,niat nk susukan Zahra dipermudahkan. Stok susu Zahra dah ada lebih 40oz dlm fridge..harap2 dpt teruskan BF sampai atleast Zahra 6bln.

2hari kene warded dr bg blk. Alhamdulillah dah sehat. Mama Zahra pun sehat Alhamdulillah,luke bersalin pun dah x rasa sakit. Boleh gi jln dah ni. Huhu..x sesabor..

Aksi Zahra..


Friday, October 5, 2012

Im a gurl..

DOB: 29.09.2012
Time: 6.59pm
Mod of delivery: SVD (Normal)
Weight: 3.27kg

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers