Saturday, December 22, 2012

Thursday, December 20, 2012

Wednesday, December 12, 2012

Rezeki anak..

Alhamdulillah masih dikurniakan susu yg cukup utk anak..semoga ia berterusan sehingga 2 thn..
Tak tau nak guna stok EBM masa bile..byk lg kene blaja nih..total oz pun dah x sempat nk kire..yg dlm bekas dadih shj dh 4tingkat..yg dlm storage bag lg..

Saturday, December 8, 2012

Eczema @ Atopic Dermatitis & Moogoo

Doktor sahkan Zahra mengidap Eczema masa umurnya 30hari..start umur belasan hari leher, muka naik ruam2, diikuti kepala..mula dgn ruam2 halus jd mcm biji2 halus yg bernanah..bile bwk pergi klinik doktor prescribekan cream yg mengandungi steroid..1 kali pakai jer dah kering tp lepas tu naik lg..pakai lg cream tu tp dah x menjadi..lg bertambah teruk..kebetulan hari ke 42 mama Zahra ada checkup terus la jumpe paed..paed Zahra kata Eczema..uik yg aku tau time tu Eczema ni mmg susah nak baik..dah risau..abes la kulit baby yg tulus mulus ni..sian kan..kecik2 dah ada Ezcema walaupun ada yg lagi teruk dr Zahra..pakai cream yg doktor bg mcm kurang tp x baik2..kdg2 mcm teruk..kdg2 mcm nk elok..lepas tu pergi pulak 1 klinik ni yg org kata kalau bab2 kulit ni doktor tu ok..sama jugak doktor kata Eczema n bile ckp xnak pakai cream steroid doktor pun suggest pakai Ezerra. Nampak ada perubahan tp x elok2 juga. Bile dah x baik, mula la tgn ni start tanya En Google & usha2 group KIM @ Susu Ibu seterusnya ke link Laman Kesihatan Ibu & Baby, lepas tu jumpe la group Asthma Allergies Eczema. Dari group AAE ni baru tau pasal product Moogoo n masa tu dah beli Ezerra 1 set tp bile tgk/baca review pasal Moogoo ni mmg rasa nak beli + susah hati tgk anak x baik2 kan & akhirnya beli jugak Moogoo Starter Pack berharga RM187. Takpe la berhabis duit pun demi anak kan. Alhamdulillah setelah pakai Moogoo selama seminggu + mama Zahra mkn probiotik Zahra dah baik dr radang kt leher n kepalanya. Kini kami sekeluarga pengguna Moogoo. Buat masa ni mama Zahra tak boleh mkn seafood n kene trigger segala mkanan yg boleh buatkan eczema nya dtg..so far setakat ni ok lagi..xde food yg buat Zahra naik ruam2..

Memang bagus Moogoo ni bukan pesakit Eczema shj yg boleh pakai..semua pun boleh..

Sblm pakai Moogoo..leher merah, mcm melecet ada, ruam2 nanah pun ada kat bhgn pelipat tu..
Ni gambar semlm, merah2, melecet, nanah2 dah totally hilang, kulit jd licin cuma warnanya x sekata kesan dr penggunaan cream steroid..



Zahra @ 2 months old..

Anak papa sangat..




Friday, November 2, 2012

32 hari nan indah..

Hari ini pd pukul 6.59pm Cik Baby Zahra genap 32 hari (ikut jam lahir) & sepanjang 32 hari bergelar mama tu juga mcm2 dugaan,cabaran yg menguji kesabaran telah dihadapi. Lebih2 lagi bile jd BF Mom ni. Betul lah org kata nk fully BF mmg perlukan support yg kuat dr suami & family. Alhamdulillah suami mmg dah didedahkan & dia sgt memberi sokongan tp yer lah bile berpantang rumah org tua ni almaklum la kene ikut semua kata mak kan. Die lebih berpengalaman,kalau x ikut nnti apa pulak katenye kan. Mula2 agak susah,alkisah hari pertama blk rumah (Zahra 2days old) Zahra nangis2. Nyusukan die sambil die ngamuk2,bg nyusu pun sambil die nangis2,xtau apa masalahnya, perut x kembung, susu mmg ada kalau nk kata x cukup susu tp tok ma Zahra kata susu x cukup, typical sgt kan kes camni. Lalu tokma beli susu tepung kt 7E then bancuh 1oz. Sedih ya amat time tu. Baby minum tp nangis2 gak. Dah penat bru die tdo. Esok nye ok dah,die x nangis dah rasanya sbb beralih tpt kut tp still rasa terkilan sbb baby dah terminum FM.

Kemudian bile susu dah stabil,start pump n buat stok sbb susu byk, tokma suka nk bg botol kat Zahra..sng katanya..then bile dah asyik bg botol, bru now perasan patut la kalau bg direct slalu sgt die mcm ngamuk2,bkn nangis tp mcm menggelupur2 mrh tp nk minum..mama die ni pulak ingat sbb die x dpt nk cover susu laju sgt,bg botol jugak. Skarang rasanya mcm tersedar,agaknya die dah x biasa nk minum direct dgn susu yg laju & selesa dgn botol yg bile isap baru keluar byk (botol Avent lah,botol lain xtau). Harap x terlambat nak biasekan die ngn direct feed sbb susah la kalau nak gi jln kalau die xmau direct kan..sudahnye hari ni 1hari x bg botol. Mcm ok sikit,harap mlm nnti die x buat perangai,kalau x mama die susah hati. Bukan lah sng nak jd BF mom ni,mmg kene kuat semangat, fizikal & mental kalau x mmg bg FM la jwpnye nak sng kan.

Itu belom lg masalah2 lain..Mcm Zahra kulit sgt lah sensitif, lepas 2,3mgu naik biji2 ruam penuh kt kepala, muka dan jugak kt belakang,mmg lah x sng hati tgk die kut2 die gatal ker kan, gi klinik doktor bg cream,calamine2 dah x jln dah..mmg dah pakai lama calamine tp xde perubahan,pakai cream doktor bg bru ok. Doktor kata Zahra xleh pakai sabun & bedak sementara which is mmg kalau boleh xnk pakai la sbb kulit baby baru2 kan bkn nye kotor sgt pun tp tokma nye suke la mandikan Zahra berendam2,sabun2 beria + shampoo + pakai bedak seluruh bdn dah mcm mandi bedak. Huhu..bile ckp xyah pakai,sehari je tokma x pakaikan bedak n sabun hari seterusnya pakai blk. Nak wat cemana dah nenek kan,.xkan nk mrh pulak. Sampai hari ni kulit die kdg2 ada merah2, kdg2 xde, skang pakai bedak berubat pureen pulak since dah tokma die suke pakai bedak kan..bedak berubat ok la sikit dr bedak biasa. Sabun je x tukar.

Itu lah dugaan & cabaran sepanjang 32 hari Zahra dilahirkan. Esok Zahra dah nak blk rumah sbb tokma dah nak gi melancong. Lepas ni mama kene jaga sdiri lah. Papa pun dah nk cuti sekolah, sng lah sikit dpt lah berpantang sikit. Duk ngn my mom mmg x pantang sgt, pantang mkn seafood n minum ais je yg lain bedal semua. Tungku 3 hari jer, lepas tu kdg2 pakai tungku moden. Mak bz sgt kan nk suruh die mcm2 x sampai hati,kene kemas rumah,msk lg,adik skolah lg. bengkung/barut lansung lah x pakai. Set tanamera tu bru pakai sabun,lavender spray n feminine wash jer. Tea nye blom lg minum sbb Zahra jaundice teruk bru ni kan. Cuti sekolah ni bru nk berpantang betul2..papa boleh buat semua..duk rumah sdiri sng die nk buat keje kan.. Aci ke dah sebln bru nk pantang2? Harap2 x terlambat lah..risau laa weh bdn nk pakai lama,nk jugak jaga walaupon dah mmg spesis kurus tp dalaman nak kene jaga jugak kan.

Oklah,panjang pulak celoteh hari ni..Cik Baby Zahra asyik tdo jer..bg peluang mommy nk blogging..hehe

Monday, October 15, 2012

Pengalaman Bersalin..

Rasa mcm nak record pengalaman bersalin memandangkan ini adalah 1st time kan..utk tatapan masa akan datang..nanti lama2 lupe pulak..

28 September 2012 (Jumaat)
Routine checkup mcm biase,once a week bile dah masuk 36weeks. Masa ni dah 38weeks 5days. Doktor check semua ok,baby ok,dah engaged,air ketuban ok. Tgu masa jer la. PA Dr bg date utk next app hari Khamis 4/10 sbb die ckp 5-7/10 Dr xde..die ada course kt KL. Masa ni dah cuak sbbnye nnti buat nye tetiba nk terberanak mcm mana? Tak mau la checkup bagai ngn gynae lain,deliver dgn org lain yg x berapa nk tau history kite mcm mana kecuali kt GH la which is kalau boleh xnk bersalin kt GH. Kalau boleh nk kt private jugak,bkn lah kata x bagus..sakit sama je tp kalau boleh nk ada org teman sepjg masa sampai lah deliver. Kt private ni xde lah strict sgt. Teringat masa dlm labour room,tgh2 menahan sakit,sempt lg nak bgn,nak duduk,serba x kena,yer lah nk cari post yg selesa sampai mak kata,baring jer laa nnti baby susah nk kuar kalau dah duduk/bgn mcm tu..midwife siap ckp xper ikut die nk duk mcm mana asalkan die selesa.. Mak dah mcm konfius2..hehehe ok stop.
Then,lepas checkup gi window shopping kt EC Mall,konon2 nk exercise sbb rasa mcm lama jer x jln2..gi keje,blk keje..buat keje rumah sikit..masa ni mmg dah start clear bju2,n mintain rumah kemas in case nk terberanak..mmg naluri ibu tu betul la..kt EC Mall jpe ofismate,tawaf jugak la sampai diorang ckp larat lg ker nih? Mmg larat la kan kalau berjln..huhu kul 3lebih camtu gi solat. Gi toilet dulu,mcm biase la buang air dulu. Tetiba tgk ada brownish sikit. Mmg terkejut tp dlm masa yg sama excited. Yes,ni mesti dah x lama. Tp risau gak sbb bile google2 baca pengalaman bersalin org ada yg ckp semgu lepas brownish tu kluar bru sakit. Adoi la jgn la beranak next week ni. Doktor xde laa..ptg tu blk..dlm keadaan risau n excited mlm tu tido mcm biase. Takde sakit tp still ada kluar coklat2 tu sikit2.

29 September 2012 (Saturday)
Kul 3pg (lebih kurang 3-3 lebih) bgn mcm biase la nk terkencing. Lepas kencing,cuci mcm terasa ada lendir sikit + darah tp sikit. Hmm relax lg,rasa mcm dah x lama jer nih. Then bile nk tido tu dtg rasa sakit perut sikit2 mcm senggugut. Tp x record sbb nk tgk je dulu. Sampai kul 4 still xleh lelap,start la on contraction timer pakai iphone. Nak buat manually x reti. Nasib baik ada iphone. Mmg contraction dtg lebih kurang 7-10 min sekali. Makin lama makin sakit. Bile dah hilang,ok blk. Kejut kan en suami,die pulak kalut..time sakit tu die xleh nk buat apa jugak,cume boleh tanya je la "sakit sgt ke?" "Nk gi hosp trus ke" huhu..bkn sakit sgt pun. Tgu lepas subuh la tgk cemane. Kalau x hilang sakit n bleeding tu still ada,trus lah kite ke Ktn. Husband siap2 mandi n gi surau solat subuh,pastu mama 2be ni pun berkemas2 la sikit2 apa yg patut..masa ni x ckp lg ngn mak. Tetiba mak msg,mcm tau2 jer. Rupe2nye mlm tu die mimpi die sakit perut,die ckp org lain yg nk beranak die yg sakit perut. Mmg la instinct ibu tu kuatkan. Dah siap2,mak pun ckp nk ikut. Kul 8 mak mertua dtg,salam2 mintak ampun semua. Mak pun doakan. Die bgtau die gi lewat sikit. Kul 9 kami bertolak lah ke Ktn. Sampai lebih kurang kul 10 pg camtu. Klinik bukak lg. trus gi klinik jer la sbb x sakit sgt. Nurse trus suruh naik atas buat CTG. Kene naik w/chair even bknnye xleh jln. Huhu husband duk gelak2..huhu malu weh haha mcm sakit sgt jer. Kite ckp nk jln nurse x bg,die ckp procedure. Takut tetiba pecah ketuban ke apa ke at least atas kerusi xde la abis lantai tgh jln kan. Hehe..ikut jer lah. Naik atas wad penuh,terpaksa stay kt l/room. Berkampung la kejap kt situ. (Sampai beranak actually sbb wad full) Kul 11 lebih Dr dtg check bukaan dh 3cm katenye,tetiba rasa basah,air suam2 keluar dgn byk nye..rupenye dr pecahkan air ketuban..then dr kata ok,InsyaAllah by ptg ni bersalin la. adoi rasa cam lame nye..huhu masa ni sakit kejap ada kejap xde,sampai kul brape ntah kul 3 kut,contraction kuat tp lame bru dtg blk. So kene masuk air,xtau ubat apa..x tanya pulak..huhu masa tu mmg sakit bertambah2..muntah dah 2,3 kali. Epidural mmg x amik lah,nurse tanya kalau x thn nk cucuk,cucuk apa x pasti dh x mampu nk tanya..just ckp xnk jer..tegar konon..gas pun x amik coz muntah2 takut lg lalok..nnti mamai plak time nak teran..Mmg sakit sgt time tu..Kul 5 ke 6 camtu midwife check bukaan dh 8cm. Masa ni excited sikit,dah x lama nih. Tp rupenye silap,adoila..lamanye nk sampai ke 10cm tu..nurse pun pelik..masa ni mmg dah x menahan dah..Last2 pakai gak gas,x rasa pape pun..2,3 kali je sedut pastu mls la sbb x rase papa..mcm ngntuk ada laa..Rasa nk surrender pun ada. Huhu..kul 6 lebih tu siap tanya nurse mana dr,lambat lg ker? Sbb sakit sgt2. Xnk check lg ke kut2 dh 10cm,sukahati aku jer..haha dr pun dtg,gedebuk gedebak,dah 10cm,katil trus ditransform jd katil bersalin..proses teran meneran pun start,x ingat brape kali teran..3 ke 4 kali kut akhirnya keluarlah si kecik comey cik baby Zahra pd pukul 6.59pm betul2 time maghrib..hai la cik baby..;) dr letak atas perut..sambil potong tali pusat,korek2 mulut die,mama die duk pegang2 kaki die..perasaan yg xdpt digambarkan. Mmg speechless. Syukur seribu rahmat diatas kurniaan Allah ini,trus rasa x sakit. Sakit masa jahit jer la sikit n masa dr tekan2 perut bg uri keluar.Pastu nurse bwk baby lari kejap check apa x pasti,suara die lah juara time tu. Huhu malu la cik baby. Pastu trus rasa sejuk gile terketar2 thp gaban..nurse ckp sbb hormon..mmg horror sgt gigil mase tuh..takut plak..hehe. Okeh laa since awl2 mmg dah ckp nk bf baby fully so nurse bgtau kalau ibu n baby xde prob die akan bg baby segera kt ibu die suruh bf. rasa dalam 1/2 jam ke 15 min x pasti rasa cam kejap je kut,masa tu duk dlm l/room lg,nurse bwk baby. BF kan. Mmg pandai jer die latch. Siap xnak lepas..nurse suke tgk,siap ckp pndai nye die isap. Hehe..alhamdulillah bile niat ada InsyaAllah Allah akan bantu kite kan. Mlm tu,nurse bg baby tido skali coz nurse ckp tgk mama die mcm sehat jer (baby tido skali atas katil ngn mama die,x letak pun dlm cot die..;) lgpun sbb mmg dh bgtau nk bf fully..akak ipar pun ckp sehat je muke,x pucat pun,siap bleh story kisah bersalin. Huhu..Alhamdulillah..hopefully xde pape lah kan..esok nye boleh blk..happy & sgt2 berterima kasih kpd midwife2, nurse2 yg byk bg sokongan & bantuan serta layanan istimewa sepjg 2 hari 1 mlm kt KPJ dr proses bersalin sampai ke kisah breastfeeding. Kos semua RM2979, kos bersalin+paed charges+2h1mlm,single room Rate RM180/night.

Tuesday, October 9, 2012

Little Princess Putri Zahra Aisyah bt Megat Iskandar Shah

Alhamdulillah,baby Zahra & mama nya sehat. Mama Zahra dah x sempat lg nak ber bw,apetah lg nk update blog selalu. Masa free utk rehat atau pump susu untuk Zahra. Syukur sgt dikurniakan susu yg cukup untuk Zahra.

Nak cerita pengalaman bersalin mcm x sempat lg. Next update kot. Lepas blk rumah 30hb which is sehari lepas bersalin. Start la Zahra nangis2 sampai mlm. Risau jugak kenapa. Nenek kata Zahra x cukup susu. Kene mrh sbb biar die nangis,lansung nenek nye beli susu tepung kat 7e tetengah mlm. Nasib baik sempat bancuh 1oz je. Tu pun die x berapa nak reti isap botol. Nak bergantung ngn mama die jer. Tp bg susu sambil nangis. Puas nangis die tido. Esok nye hari Isnin die asyik tido. Minum jugak tp x kerap. Nangis pun x kerap rasanya perut die memulas kot ye lah org kata berak die mula2 mmg akan buat die sakit perut. Ye lah kot + tali pusat dah start x selesa.

Esok nye Selasa, nurse kk dtg check tgk Zahra mcm kuning kene gi klinik segera check reading,mak aih terkejut mama die reading 266 kene admit. Terus lari ke Ktn Specialist smula sbb x selesa nk duduk GH sbb yer la bru jer bersalin hari ke 4. At least duk KSH boleh suami tgu,nak suruh pape pun sng,xde la kite byk bergerak sgt. Bergerak nk bg susu kt Zahra jer la. Tapi tu lah pengalaman menjadi ibu,sedih n sayu melihat anak menangis2 x selesa duduk bwh lampu. Tu x tgk die kene cucuk2 amik drh. Harus lah meraung mama Zahra ni. Mlm tu pun tido sambil nangis dgn breast sakit nye..Isy..malu jer..ye lah mlm 1st warded tu die meragam,xnk susu botol. Perah pun xnak,nak mama die jer. Xkan asyik nk pegang je kan bile nk duk bwh lampunye,oleh krn mama Zahra dah mcm surrender takut die x cukup susu,so bg kebenaran kat nurse bg FM tp die tetap xnak. Nk puting mama die jugak. Nasib baik slow2 pump masa tu dah ada susu sikit2. Dr 1/2oz ke 1oz setiap sesi pump selama 10/15min. Dan meningkat ke 2oz,then ke 3oz setiap sesi. Skarang kdg2 setiap 1 sesi ngepam dpt 5oz..mmg sgt teruja. Syukur sgt,niat nk susukan Zahra dipermudahkan. Stok susu Zahra dah ada lebih 40oz dlm fridge..harap2 dpt teruskan BF sampai atleast Zahra 6bln.

2hari kene warded dr bg blk. Alhamdulillah dah sehat. Mama Zahra pun sehat Alhamdulillah,luke bersalin pun dah x rasa sakit. Boleh gi jln dah ni. Huhu..x sesabor..

Aksi Zahra..


Friday, October 5, 2012

Im a gurl..

DOB: 29.09.2012
Time: 6.59pm
Mod of delivery: SVD (Normal)
Weight: 3.27kg

Sunday, September 23, 2012

Sunday blues ke??..

Lepas checkup semlm, doktor kata baby dah engaged..anytime jer baby nak kuar..ikut suke hati die..hehe betul lah kan..mmg dah lumrah begitu..

Semoga kelahirannya nanti dipermudahkan..

Amboi rajin betul update blog sejak 2 menjak ni yer..bkn rajin sgt..tp syok sgt google/baca birth stories org, labour & birth tips, semua la yg berkenaan..yer lah kan..at least kite dh dpt point sikit2 dr zero x tahu apa2..ada yg ckp alah nanti time nak meneran automatik reti sendiri..ohh..hmm pendpt masing2..saya rasa saya nak cube yg terbaik supaya tiada masalah dikemudian hari..tp kite hanya merancang Allah jua yg menentukan segalanya..yg penting kite usaha..mcm usaha masa TTC dulu lah kan..google mcm2, mintak advise sana sini, yg baik kite jdkan panduan kan..yg tak sesuai tuh mungkin kite boleh jdkan ia panduan juga untuk lebih berhati2 & lebih berusaha kearah yg lebih baik..

Byk sgt nak baca sebenarnya cerita pasal labour & birth ni tp setakat yg mampu jer lah kan..sumber dibawah di copy dr web Baby Center Malaysia..

Labour and birth A - Z


Organisations that can help you have the birth you want. For other pregnancy concerns, see our specialised sections on pregnancy or nutrition.

Gentle Beginnings

www.mygentlebeginnings.com
Hypnobirthing childbirth classes for mums- and dads-to-be in the Klang Valley area. Included in classes: deep relaxation techniques and special calm breathing methods for use throughout labour and during birthing.

HypnoBirthing Malaysia

http://hypnobirthing.com.my/
Birthing classes to help you have the most natural childbirth possible, using easily-learned self hypnosis and breathing techniques.

Read more: http://www.babycenter.com.my/a-z/labourandbirth/#ixzz27Ht0iWC4

Positions for Laboring..


Sharing is caring..

Friday, September 21, 2012

Adam & Hawa..

Sekarang tgh hot cite nih..tp dpt tgk online jer la sbb Astro kat rumah ala2 cap ayam gitu..hehe xde beyond apetah lg HD channel..huhu

Kalau ade yg nak tgk tp xde channel Mustika HD kat rumah bleh tgk kat sini:

http://www.ddmf.biz/2012/08/adam-hawa-2012-update-episode-04.html

atau

http://ezany-kun.com/video-drama-adam-dan-hawa-full-episode/

Thursday, September 20, 2012

Meletakkan bayi anda ke dalam posisi untuk kelahiran.

Posisi bayi ketika kelahiran rupenye agak penting juga yer..bukan setakat kepala baby ke bawah shj rupenye..baru saya tahu..

Apakah posisi yang terbaik untuk bayi saya?

Proses kelahiran hampir selalunya paling pendek dan senang bayi anda berada dalam kepala ke bawah, dengan belakang kepalanya berpaling sedikit ke arah depan perut anda. Ini dipanggil posisi anterior. Hampir semua bayi berada dalam posisi ini pada peringkat akhir kehamilan.

Dalam posisi ini, dia muat kemas ke dalam lengkok pelvis anda. Semasa proses kelahiran, dia akan berlingkar dan meletakkan dagunya pada dada. Proses kelahiran anda patutnya lancar jika bayi anda berada dalam posisi ini kerana:

• Mercu kepala bayi anda membawa tekanan pada serviks semasa kontraksi. Ini menolong serviks anda mengembang dan menolong menghasilkan hormon-hormon yang diperlukan untuk proses kelahiran.

• Pada fasa meneran, bayi anda akan menyerong kepalanya untuk mendahulukan bahagian terkecil kepalanya melalui pelvis anda.

• Apabila dia sampai ke hujung pelvis anda, dia akan memalingkan kepalanya sedikit supaya bahagian kepalanya yang terbesar berada di tempat pelvis anda yang paling luas. Belakang kepala dia kemudian akan dapat turun ke sebelah bawah tulang pubik anda dan apabila lahir kelak, mukanya menyapu seluruh perineum, iaitu tisu antara bahagian bawah vagina dan saluran belakang anda.

Apakah itu posisi posterior?

Posisi posterior adalah di mana kepala bayi menghala ke bawah, tetapi belakang kepalanya terletak di spina anda. Bila proses kelahiran bermula, lebih kurang satu daripada 10 bayi berada dalam posisi ini.

Kebanyakan bayi dalam posisi ini dilahirkan melalui vagina juga, tetapi ia boleh menyusahkan anda, terutamanya jika dagu bayi ditolak ke atas dan bukan ke bawah menuju dadanya. Akibatnya:

• Anda mengalami sakit pinggang kerana tengkorak bayi ditolak pada spina anda.

• Ketuban air anda lebih berkemungkinan memecah pada permulaan kelahiran.

• Proses kelahiran berjalan lebih lambat.

• Anda teringin meneran sebelum serviks anda berkembang sepenuhnya.

Apabila bayi anda sampai ke penghujung pelvis anda, dia perlu memusing sejumlah 180 darjah untuk memasuki posisi yang terbaik bagi kelahirkan.

Ini akan mengambil masa, atau bayi anda akan memutuskan dia tak mahu memusing langsung! Dalam hal ini, dia akan lahir dengan mukanya memandang ke atas menghadapi muka anda apabila dia keluar. Dia mungkin memerlukan ventouse untuk membantu dia keluar.

Mengapakah separuh bayi posterior?

Bayi anda mungkin posterior disebabkan bentuk pelvis anda. Ada wanita yang mempunyai pelvis yang sempit dan berbentuk oval (dipanggil pelvis anthropoid) atau lebar dan bentuk hati (dipanggil pelvis android), dan bukan bulat.

Jika pelvis anda berbentuk oval atau hati dan bukan bulat, bayi anda lebih cenderung memasuki posisi belakang-pada-belakang mengikut kawasan terlebar dalam pelvis. Ini kerana kepalanya lebih selesa dalam posisi ini.

Stail hidup moden mungkin juga faktor tambahan. Wanita-wanita Barat (atau bandar) lebih cenderung mendapat bayi posterior berbanding wanita yang bekerja cara tradisional di ladang, atau membongkok atas periuk masak. Tidak susah untuk memahami apa sebabnya.

Apabila anda melengkok dalam kerusi berlengan yang selesa untuk menonton televisyen, atau bekerja di komputer untuk beberapa jam, pelvis anda terangkat ke belakang. Ini lazimnya benar jika anda berada dalam posisi di mana lutut anda terangkat lebih tinggi dari pelvis anda.

Apabila pelvis anda tertonggeng ke belakang, bahagian bayi yang paling berat, iaitu belakang kepala dan spinanya, juga akan memusing ke belakang. Oleh itu dia akhirnya berada dalam posisi posterior, terbaring menyandar atas spina anda.

Jika gaya hidup anda melibatkan banyak aktiviti berdiri, bayi anda lebih cenderung menurun masuk ke dalam pelvis anda dalam posisi anterior sebab pelvis anda menonggeng ke depan.

Bagaimanakah saya boleh membantu bayi saya ke posisi anterior

Anda mungkin pernah dengar akan teknik yang dipanggil "memposisikan fetus secara optimum" (optimal fetal positioning, OFP). Ia adalah cara menggalakkan bayi mengambil posisi anterior dengan menukarkan postur anda, terutamanya bila anda duduk. Ingat yang anda sedang cuba menonggengkan pelvis anda ke depan dan bukan ke belakang. Jadi, bila anda duduk, pastikan yang lutut anda sentiasa lebih rendah dari punggung anda.

Cuba yang berikut:

• Periksa yang kerusi yang digemari anda tidak membuatkan punggung anda ke bawah dan lutut ke atas. Jika ia begitu, cuba pusingkan kerusi, melutut pada kusyen dan condongkan diri ke depan.

• Sental semua lantai dan papan kambi - nenek kita selalu berkata yang mencuci lantai ialah cara yang baik untuk bersedia untuk kelahiran. Dan itu adalah benar! Apabila anda dalam posisi merangkak atas tangan dan lutut anda, belakang kepala bayi anda memusing ke bahagian hadapan abdomen.

• Selalulah berhenti kerja dan bergerak-gerak jika kerja anda memerlukan anda duduk banyak.

• Duduk atas kusyen dalam kereta anda supaya punggung anda terangkat.

• Condongkan diri ke depan bila sedang menonton televisyen.

Anda tak perlu bimbang tentang mengarahkan bayi anda ke posisi yang baik semasa berada di katil. Apabila anda berbaring secara mendatar, bayi anda tidak tertolak ke dalam pelvis anda. Tetapi, berbaring di sisi adalah posisi yang terbaik untuk tidur pada peringkat akhir kehamilan.

Bolehkah saya membetulkan posisi bayi saya bagi kelahiran?

Anda tidak keseorangan. Sejak abad ke-19, terdapat berita mengenai "postur seperti ibu". Kini ia dipanggil "memposisikan fetus secara optimum" kerana seorang bidan bernama Jean Sutton menghebahkan teknik ini pada tahun 90-an. Dia menasihatkan ibu mengandung supaya menggunakan postur tegak and membongkok ke depan sebanyak mungkin pada peringkat akhir kehamilan.

Terdapat bidan-bidan dan para doktor yang tidak percaya ini membawa manfaat. Tetapi ada juga kajian yang menunjukkan wanita yang membuat posisi tangan and lutut selama 10 minit, dua kali sehari, pada peringkat akhir kehamilan, boleh membantu bayi mengambil posisi anterior.

Malangnya, ini tidak mempengaruhi posisi bayi pada masa kelahiran. Sutton menyarankan ibu-ibu berdiri tegak atau membongkok ke depan sebanyak boleh.

Jika anda mencuba senaman-senaman ini tetapi bayi anda masih posterior bila proses kelahiran bermula, ia mungkin disebabkan oleh bentuk pelvis anda dan bukan postur anda.

Bagaimanakah saya boleh memperbaiki posisi bayi saya semasa proses kelahiran?

Jika bayi anda dalam posisi posterior bila proses kelahiran bermula, anda masih boleh postur tegak atau membongkok ke depan untuk membantu bayi anda pusing dan melegakan kesakitan. Adalah biasa bagi bayi-bayi menukar posisi semasa proses kelahiran dan kebanyakkan bayi membetulkan posisi menjadi anterior pada fasa meneran, tidak kira posisi mereka pada permulaan proses kelahiran.

Kadangkala wanita mengalami sedikit kesakitan beberapa hari sebelum proses kelahiran bermula. Ini boleh meletihkan tetapi kesakitan itu mungkin tanda bayi yang sedang cuba memusing untuk mencapai posisi anterior. Cara terbaik mengatasi masalah ini ialah:
  • cuba rehat sebanyak mungkin pada masa malam;
  • pada siang hari, berdiri tegak dan kekal aktif;
  • membongkok ke depan semasa kontraksi;
  • makan dan minum secukupnya untuk mengekalkan tenaga;
  • relaks dan kekalkan fikiran positif.

Anda mungkin mendapati yang postur terbaik semasa proses kelahiran ialah merangkak. Dalam posisi ini, bayi anda jatuh menjauhi spina anda, melegakan sakit pinggang dan ini mungkin menolong dia memusing, juga.

Dalam proses kelahiran, cuba:
  • Berdiri tegak untuk seberapa lama yang boleh.
  • Kekal berdiri atau menegak sebanyak mungkin.
  • Membongkok ke depan semasa kontraksi - gunakan bola (birth ball), bean bag, suami anda atau katil untuk membantu anda.
  • Goyangkan pelvis anda semasa kontraksi untuk membantu bayi anda memusing semasa dia melalui pelvis.
  • Elakkan daripada duduk atas kerusi atau katil dalam posisi menyandar.
  • Kalau boleh, elakkan suntikan epidura, kerana ia boleh meningkat kebarangkalian bayi anda berada dalam posisi posterior. Suntikan epidura juga meningkat kebarangkalian anda memerlukan kelahiran dibantu.
  • Jika anda menjadi sangat letih semasa proses kelahiran, baringlah di sisi anda sebab ini membenarkan pelvis untuk mengembang sedikit supaya dapat memberi bayi anda lebih ruang semasa anda berehat.

Read more: http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/labour-and-birth/posisi/#ixzz271TI7LB6

Tuesday, September 18, 2012

How does milk production work?

To understand how to effectively increase (or decrease) milk supply, we need to look at how milk production works…
For the most part, milk production is a “use it or lose it” process.The more often and effectively your baby nurses, the more milk you will make.

In the Beginning…

Endocrine (Hormonal) Control of Milk Synthesis — Lactogenesis I & II

Milk production doesn’t start out as a supply and demand process. During pregnancy and the first few days postpartum, milk supply is hormonally driven – this is called the endocrine control system. Essentially, as long as the proper hormones are in place, mom will start making colostrum about halfway through pregnancy (Lactogenesis I) and her milk will increase in volume (Lactogenesis II) around 30-40 hours after birth.
During the latter part of pregnancy, the breasts are making colostrum, but high levels of progesterone inhibit milk secretion and keep the volume “turned down”. At birth, the delivery of the placenta results in a sudden drop in progesterone/estrogen/HPL levels. This abrupt withdrawal of progesterone in the presence of high prolactin levels cues Lactogenesis II (copious milk production). Other hormones (insulin, thyroxine, cortisol) are also involved, but their roles are not yet well understood. Although biochemical markers indicate that Lactogenesis II commences approximately 30-40 hours after birth, mothers do not typically begin feeling increased breast fullness (the sensation of milk “coming in”) until 50-73 hours (2-3 days) after birth.
These first two stages of lactation are hormonally driven – they occur whether or not a mother is breastfeeding her baby.
Schematic of lactation cycle

Established Lactation…

Autocrine (Local) Control of Milk Synthesis — Lactogenesis III

After Lactogenesis II, there is a switch to the autocrine (or local) control system. This maintenance stage of milk production is also called Lactogenesis III. In the maintenance stage, milk synthesis is controlled at the breast — milk removal is the primary control mechanism for supply. Milk removal is driven by baby’s appetite. Although hormonal problems can still interfere with milk supply, hormonal levels play a much lesser role in established lactation. Under normal circumstances, the breasts will continue to make milk indefinitely as long as milk removal continues.
By understanding how local/autocrine control of milk synthesis works, we can gain an understanding of how to effectively increase (or decrease) milk supply.

What does current research tell us about milk production?

Current research suggests that there are two factors that control milk synthesis:
Milk contains a small whey protein called Feedback Inhibitor of Lactation (FIL) – the role of FIL appears to be to slow milk synthesis when the breast is full. Thus milk production slows when milk accumulates in the breast (and more FIL is present), and speeds up when the breast is emptier (and less FIL is present).

breast anatomy showing milk ducts and alveoli

The hormone prolactin must be present for milk synthesis to occur. On the walls of the lactocytes (milk-producing cells of the alveoli) are prolactin receptor sites that allow the prolactin in the blood stream to move into the lactocytes and stimulate the synthesis of breastmilk components. When the alveolus is full of milk, the walls expand/stretch and alter the shape of prolactin receptors so that prolactin cannot enter via those receptor sites – thus rate of milk synthesis decreases. As milk empties from the alveolus, increasing numbers of prolactin receptors return to their normal shape and allow prolactin to pass through – thus rate of milk synthesis increases. The prolactin receptor theory suggests that frequent milk removal in the early weeks will increase the number of receptor sites. More receptor sites means that more prolactin can pass into the lactocytes and thus milk production capability would be increased.
Both of the above factors support research findings that tell us:
* FULLBreast = SLOWERMilkProduction
* EMPTYBreast = FASTERMilkProduction
Research indicates that fat content of the milk is also determined by how empty the breast is (emptier breast = higher fat milk), rather than by the time of day or stage of the feed.

How does milk supply vary throughout the day?

Earlier researchers observed that milk volume is typically greater in the morning hours (a good time to pump if you need to store milk), and falls gradually as the day progresses. Fat content tends to increase as the day progresses (Hurgoiu V, 1985). These observations are consistent with current research if we assume the researchers were observing babies with a fairly typical nursing pattern, where baby has a longer sleep period at night and gradually decreases the amount of time between nursing as the day progresses.
*Storage capacity: Another factor that affects milk production and breastfeeding management is mom’s milk storage capacity. Storage capacity is the amount of milk that the breast can store between feedings. This can vary widely from mom to mom and also between breasts for the same mom. Storage capacity is not determined by breast size, although breast size can certainly limit the amount of milk that can be stored. Moms with large or small storage capacities can produce plenty of milk for baby. A mother with a larger milk storage capacity may be able to go longer between feedings without impacting milk supply and baby’s growth. A mother with a smaller storage capacity, however, will need to nurse baby more often to satisfy baby’s appetite and maintain milk supply since her breasts will become full (slowing production) more quickly.
! Think of storage capacity as a cup – you can easily drink a large amount of water throughout the day using any size of cup – small, medium or large – but if you use a smaller cup it will be refilled more often.

What does the research tell us about increasing milk supply?

Milk is being produced at all times, with speed of production depending upon how empty the breast is. Milk collects in mom’s breasts between feedings, so the amount of milk stored in the breast between feedings is greater when more time has passed since the last feed. The more milk in the breast, the slower the speed of milk production.
To speed milk synthesis and increase daily milk production, the key is to remove more milk from the breast and to do this quickly and frequently, so that less milk accumulates in the breast between feedings:
* EMPTYBreast = FASTERMilkProduction
In practice, this means that a mother who wishes to increase milk supply should aim to keep the breasts as empty as possible throughout the day.

To accomplish this goal and increase milk production:

  1. Empty the breasts more frequently (by nursing more often and/or adding pumping sessions between nursing sessions)
  2. Empty the breasts as thoroughly as possible at each nursing/pumping session.

To better empty the breasts:

  • Make sure baby is nursing efficiently.
  • Use breast massage and compression.
  • Offer both sides at each nursing; wait until baby is finished with the first side before offering the second. Switch nursing may be helpful if baby is not draining the breast well.
  • Pump after nursing if baby does not adequately soften both breasts. If baby empties the breasts well, then pumping is more useful if done between nursing sessions (in light of our goal to keep the breasts as empty as possible).

Are you having problems with oversupply?

Mothers who are working to remedy oversupply usually need to decrease supply without decreasing overall nursing frequency or weaning baby. One way to accomplish this is by “block nursing” – mom nurses baby as frequently as usual but restricts baby to one breast for a set period of time (often 3-4 hours but sometimes longer) before switching sides. In this way, more milk accumulates in the breast before mom switches sides (thus slowing milk production) but baby’s nursing frequency is not limited.

Source: http://kellymom.com/pregnancy/bf-prep/milkproduction/ 

Saturday, September 15, 2012

Bleeding ke?

Dah nak masuk 37weeks so far semua ok, baby ok, air ketuban ok, HB pun dah ok, BP ok. Now checkup pun dah jd once a week, kat KK, kat private hosp pun sama jer. Alhamdulillah lah, sepjg pregnant ni xde masalah2 yg kritikal. Sakit kaki & penat tu biase. Hopefully masa bersalin pun takde masalah..nak sgt bersalin normal..Cuma lately asyik sakit perut memulas, hari2 berak cair (ops..sorry kalau ada yg geli) tp sekali atau 2 je la dlm sehari tu. Risau jugak, kot2 lah itu tanda2 nak bersalin kan.

Bile dah dekat2 nak due ni, berdebar2 pulak. Bile google & baca pengalaman bersalin org lain ada yg ckp sepatutnye 36weeks kepala baby dah engaged. Semlm checkup doc kata x engaged lg tp xde pulak doc tu ckp ada masalah. Almaklum gynae kami agak cool org nye. Bile google rupenye x semesti kepala baby engaged awl or before EDD. Ada yg engaged awal, ada yg dlm labour room dah sakit baru baby engaged..ada jugak hari ni doc ckp blom engaged tp luse elok jer beranak normal. Bergantung pd baby bile die nk turun. So, don worry n jgn fikir sgt nanti stress pulak.

Saya pun start hari ni konon buat kerja rumah melampau..xde la melampau mcm biase jer..cume lama sgt x pegang vacuum, selalu En Suami jer buat kan. Ni buat sdiri laa,lama dah x exercise. Masa 6,7 bln hari tu jer asyik jalan skarang dah kurang, mcm mane nk sng beranak kan? Basuh baju, comforter, jemur kain, vacuum, cuci habuk2, tolak sikit katil2..rajin sgt kut mentang2 esok cuti sehari lg. Lgpun hari ni rasa mcm gagah sikit. Semlm sakit punggung sampai nak jln pun x boleh. Bile ok jer hari ni trus buat kerja. Exercise konon..Pastu pusing2 kat Mesra Mall tp kejap jer..sblm maghrib dah blk..

Tiba2 sampai rumah, gi toilet mcm biase nak buang air, nampak mcm ada secalit darah kat pantyliner. Sikit sesgt lah, kat tepi2 pantyliner tu je. Uik..agak terkejut sbb sepjg pregnant x pernah kuar darah samada sikit atau byk. Try kesat bhgn 'tut' ngn tisu nk tgk ada lg ke tp xde pulak, putih/kuning cam biase jer..konfius pulak. Ok lah..salah tgk kut. Lepas solat isyak kerumah mak pulak, sembang2 then kul 10 lebih kami blk. Cam biase bile dah minum2 kompem nak terkucil..trus lah ke toilet..tgk2 eh ada lagi darah secalit cam td..sikit sgt tp nampak mcm darah lah kut..kat tepi2 pantyliner tu..try lg kesat pakai tisu kat 'tut' nk tgk detail tp xde pun..putih cam td jugak..kompius lg..hmm perlu ker yer jumpe doc? Hmm kalau esok2 still ada & bertambah byk bru pegi jumpe doktor lah kut..hopefully xde pape la..

Tak sabar pun ada, baby dah nak kuar ker?

Wednesday, September 5, 2012

Car seat & Stroller..

Bercerita pasal car seat, stroller & carrier mmg la agak memeningkan..ntah hape2 jer..nak beli stroller pun pening..nak beli car seat pun ikut perasaan, nak beli baby carrier pun x tau yg mana bagus..mmg mencabar betul bile nak ada anak kan..brg baby sgt lah kene betul2 dikaji baik dr segi jenis, harga, function nye dan mcm2 lagi..semua nya utk kebaikan, keselamatan & keselesaan baby..
 
Actually, tgh duk fikir2 nak beli car seat. Rasa mcm nak beli before deliver sbb mak kata nanti lepas bersalin nk bwk baby blk rumah sng letak dlm bakul/carseat die..amboi mewah baby zaman sekarang, mcm tak boleh pegang jer yer..tp tuh laa..ok jugak kan lagipun carseat ni boleh dijadikan rocker jugak. So, nanti kalau baby susah nak tido, leh letak dlm tu goyang2 sikit. Bergantung kpd pendpt masing2..ada yg kata x perlu, ada yg kata perlu, ada yg kata beli tp x guna, ada yg kata guna sampai lunyai..nak kata x gune tu tipu lah kan sbb nanti nak hantar baby kat pengasuh takkan nak pegang sambil drive..so bleh la beli..

Meh kite review sikit car seat & stroller pilihan..

Price: MYR 699 - MYR899 (Quite pricey disini but features nye sgt bagus..konon laa)
The Maxi-Cosi CabrioFix must always be fitted in a rearward facing position (in the opposite direction to the traffic flow) using a standard 3-point seat belt. NEVER place the Maxi-Cosi on a front seat if an airbag is fitted.

Features:

- Conforms to ECE R44/04
- Side Protection System offers optimal protection against side impact
- Integrated sun canopy: always on hand and easy to store
- Practical belt hooks: retain seat belt when seating your child
- Ergonomic handle for ease and comfort of carrying
- Ideal 3-in-1 travel system combining the Maxi-Cosi/Quinny stroller and carrycot
- One-pull harness for easy adjusting harness length
- Push button for easy adjusting the carrying handle
- Handy storage compartment
- Cover is easy to remove and washable
- Including beltpads & crotchpad

Recommended Age: Birth until 12 months (0-13kg)


 

Price: MYR200 - MYR250 (Affordable la coz baby duk dlm ni paling lama pun 1 year, buat ape beli yg mahal2 ye tak..)

Net Weight : 3.4kg

Features :
  • Suitable from birth to10kg
  • Light weight and portable infant car seat/ carrier/ rocker
  • 3-point, 1-pull padded safety harness
  • Traveling system: Compatible wit S300A and S301 strollers with additional adapter
Dimensions :


Quinny Zapp Xtra
Price: MYR999 - MYR1200
Features:
1. Quinny Zapp Xtra seat can be used from birth
2. Seat is forward and rearward facing
3. Seat has 3 forward and 2 rearward facing recline positions
4. Can be combined with a Maxi-Cosi infant car seat to create the ideal travel system
5. Suspension on rear wheels and on (double) front swivel-wheel
6. Comfortable seat unit
7. Includes: Sun canopy, raincover, shopping basket, and adapters for attaching Maxi-Cosi infant car seats
Dimensions:

Unfolded: 89x42x25cm
Folded: 81x59x102cm
Weight: 8.7kg
NUNA PEPP Buggy Stroller
Price: MYR899 - MYR1200

The smaller your bundle of joy, the more stuff you need to carry around. (It is a rule they never tell you.) Thank goodness the PEPP buggy is cleverly designed to think of everything, from an ultra-compact fold-in-half design to the ability to get around town with one hand (which is how you will be operating most days) to a fully flat recline for on-the-go snoozes.

Features:
  • a chic, unique ride from the moment baby enters the world through toddlerhood
  • folds down to a flat backpack size for boots, taxis, bikes and entryways
  • opens easily with just one hand
  • three or five point harness gives security
  • one-touch braking system is so easy
  • new higher seat gives baby a great lookout
  • three-position full recline cradles baby
  • progressive suspension technology gives a nice, easy ride
  • height-adjusting handle for drivers small and tall
Specifications
  • recommended use: birth to 18 kg
  • product dimensions: 105/95 cm high x 55 cm wide x 84/74 cm deep
  • folded dimensions: 73 cm high x 55 cm wide x 26 cm deep
  • product weight: 8.6 kg
  • tray height: 74 – 67 cm

Zapp Xtra, boleh forward & rearward facing tp Nuna Pepp tidak..
Nuna Pepp sgt slim, sng nk bwk naik flight tp Zapp Xtra tidak..frame n seat asing2..kalau nak naik flight nnti camne? Susah gak..
So, fikir-fikir kan lah sebelum beli..;)

Wednesday, August 29, 2012

Hebatnya Susu Ibu!

Saya sudah memilikinya sebagai persediaan. Baru jer sampai td.
Harga buku: RM23 shj x termasuk postage.

Boleh dptkannya disini:
http://momslittleones.com/shop/

Monday, August 27, 2012

Baby Stuff - Review Version

Actually tak tahu yg mana bagus atau kurang bagus..kebetulan pergi Fabulousmom, tgk ada offer then beli jer la sikit..konon2 utk spare..dlm pantang kot2 tetiba nak guna kan xde la susah nak suruh org beli or beli online..

Detergent ni pun actually tak kisah tp kebetulan jumpe Baby Organic ada offer so, grab jer..

Avent Breastcare Essential Kit. 12 daytime breast pads, 6 nighttime breast pads, 2 thermogel pads, bra clip and washable pouch.

Midwife and baby advisor Vicki Scott helped develop the Philips AVENT breastcare essentials kit, so you know it's packed with items to help you successfully breast-feed during those first few days. Disposable day and night breast pads prevent embarrassing leaks from letdown, while thermogel pads can be used cold to soothe engorged breasts or warm to stimulate milk flow. There's even a breast-feeding diary to help you find the right nursing routine for you and your brand new bundle of joy and a bra clip that will help you remember which side to nurse from next. The entire kit fits in the included travel pouch for easy storing or travel.
  • Comforting solution for the first days of breast-feeding
  • Developed with breast-feeding experts
  • Daytime and nighttime breast pads protect clothes against leaks
  • Thermogel pads provide warm or cold soothing relief
  • Includes a breast-feeding diary and washable pouch
Source: http://www.toysrus.com/product/index.jsp?productId=12066469

My kit.


Johnson & Johnson Milk Bath & Lotion pilihan hati sbb saya mmg suka J&J Milk Product..;)

Whoopee Pampers coz org kata bagus & murah. Try dulu sbb murah kan..

Medela FS. Dr sblm pregnant dah study & berangan nk breastfeed baby..InsyaAllah..ada rezeki lebih ni beli la jugak..rezeki baby..hopefully dpt membantu..saya x confident saya dpt mengepam guna manual pump & electric pump yg lain2. Set 2012 ni die tak bg puting biase, die bg Calma Teat tp 1 set jer coz Calma ni mahal..pastu kalau nasib baik dpt 2 set Breastshield..saya dpt 2set, 1set soft fit & 1 set personal fit. Kalau tak silap packaging biase ada 1 set soft fit jer.


Tanamera Postnatal Set. Hopefully berguna masa pantang nanti.


Sebamed Shampoo ni main beli jer sbb tgk mcm murah pulak..baby pakai byk mana sgt shampoo kan..

Baby Stuff

Since this week dah masuk 34weeks, maka baby & mommy stuff semestinya kene ready. Walaupun sebenarnya rasa mcm awl lg tp mak dah bising, die ckp kalau die dah siap semua brg2 & bag2 nak bwk gi hosp. Then, before raya hari tuh nurse kat KK pun suruh siap semua incase baby nak terkeluar awl mcm die deliver masa 33weeks. Lepas tuh trus gelabah..byk bende nak kene siap. Takkan time sakit nak gi hospital baru nak packing bag, baru nak packing brg nak export ke rumah mak, baju hari2 kami suami isteri nak pakai masa menetap kat rumah mak masa pantang nanti. Mmg la rumah mak dekat jer tp takkan nak suruh hubby ulang alik amik brg itu ini. Kang lain yg disuruh ambik,lain yg dibwk balik..huhu..so baik packing awl2.

Kalau di tilik2 semua baby stuff kat bwh ni menunjukkan gender baby adalah gurl kan? Hehe..org ckp kalau scan gurl jgn beli utk gurl sgt takut nanti yg keluarnye boy..tp tawakal jer la..masa scan start 16weeks hari tu lagi mmg nampak burger (gurl) sampai skarang pun setiap kali checkup mmg nampak gurl..tak nampak pulak boynye..doktor pun ckp insyaAllah gurl,kalau boy dah nampak dah bird die..tp tak tau la kan..mana2 jer..yg penting baby sehat..kalau org tanya pun still x berani nak bgtau gender apa..ckp nampak gurl tp tak tau la kan, mana2 jer asalkan sehat..itu lah ayat standard..

Doakan kami selamat ok..kwn2 lain jugak..semoga kalian semua selamat & sehat..Amin..

Batch 1..batch 2 lupe snap pic..byk benor napkin..terbeli 2 pack sbb ingat mcm sikit je 1 pack..semua ckp x pakai sgt..takpe sedekah separuh kat adik nak deliver bln 1 nanti..ok jer kan..hehe

Lambakan baju & segala mcm yg dibasuh..byk ker camnih?

Ini jer..tak byk kot kan? Tp mitten & booties tu mcm terlebih2 jer..beli ikut nafsu nih..pastu kantoi..nampak sgt baby gurl..;)


Packing siap2 nak hangkut rumah mak..lepas raya ni bleh export dah..

Pampers & segala detergent..Ni pun sama..lepas raya nak export rumah mak..

Toiletries baby & Mommy nye set bersalin..export rumah mak..

Bottle baby, breastmilk storage, breastpad, detergent, baby wipes dll..Yg ni semua tinggal kat rumah sbb x pakai sgt kut kecuali Medela FS tu..kalau nak pakai jugak suruh jer papa baby blk rumah jap ambik..dah ada spare dah pun dlm bag hospital..so no worries laa kalau tinggal..

Pampers Whoopie ada 2 pack lg, travel bag dll..semua tinggal..

Infant set B/Bee, Bolster & Pillow set, Baby quilt, yg pink tu ikut nafsu sbb dr dulu teringin nk beli Aussino Baby set ni..hehe semua bwk rumah mak (kantoi lg..nampak sgt baby gurl kan?) ;)

Botol susu baby. Tak beli byk pun. Beli Avent 2 ketol jer yg lain botol Medela yg skali dgn pump FS. Cukup la dulu awl2 ni..esok2 kalau x cukup beli lg..basuh jugak sbb nk bwk rumah mak pastu simpan dlm tupperware..

Akhirnya B/Bee playpen jd pilihan sbb sng nak hangkut rumah mak..bedding set tu beli ikut nafsu, ikutkan utk baby cot tp bantai jer pakai jugak kat playpen..nasib baik muat..kire ok lah tu..ni test jer pastu bukak balik simpan lam beg.. ;)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers