Tuesday, January 31, 2012

Demam Drama

First skali,sila abaikan kesilapan ejaan "Holiday" pd entry sblm ni,bile bukak td bru perasaan..dah betulkan..kesilapan ternikal senata2..malu jer..huhu

Ok ok back to the main topic "Demam Drama" almaklum shj sekarang ni musim drama cintan cintun romantik vs romantika bagai la kann..aku x terkecuali kdg2 terjebak sama..hehe especially bile tgk drama yg mana actor adalah pelakon yg diminati mcm Aaron Aziz gitu kan haruslah tonton kan..hehe (gelak lg)

Memula start Nora Elena pastu Tentang Dhia and now Gemersik Kalbu..huhu tp kebanyakannya tgk kat tonton.com.my la coz cerita nye time Maghrib kn biasenye waktu tu bz2 bru blk keje,msk pastu mandi nk solat lg mmg x sempat la nk terpacak depan tv kan..

Anyway like Nora Elena the most sampai hubby ckp nk gi Cameron ni mesti terpengaruh dgn Nora Elena..huhu tapi Gemersik Kalbu pun best jugak..dah start takleh nak miss tgk..

Sekian lg bebelan hari ini..
.
.
Bye
.
.

Monday, January 30, 2012

Pre Holiday

Ape kebende nye yg nak ber pre holiday pulak nih?? hehe..actually kami berdua akan bercuti ke Cameron Highland weekend ni. First time nih nak ke Cameron dgn hubby tu yg excited semacam jer..bukan excited ape..excited nak makan strawberry puas2 + banyak2, layan scones + tea pagi n petang, tgk colorful roses live..wahhh syok nye weh..hehe tak boleh beli byk kut roses,sayur n buah2 coz lepas tu nak naik KL pulak baru gerak balik..mau layu bunge kalau beli..ruginye...bes kalau ada surprise roses penuh 1 bonet kete mcm Seth bg kat Nora dalam cerita Nora Elena tuh..haihh berangan kut..haha tak kuasa laa laki den nak beli byk2 tuh pastu buang jer..huhu

Actually ada wedding kat Ipoh (Sabtu) & kat KL (Ahad) tp still blur2 tak tau nak pakai baju ape..serious baju kurung semua nye dah x menarik..almaklum laa pergi ofis asyik pakai seluar so baju kurung x buat sgt..tak boleh jd nih..kene topup balik..

Meh layan pics kat bawah..nak bwk feel Cameron Highland sikit..hehehe


Equotorial Hotel - Kami stay kat sini nanti..

Pagi & petang sure cari ni..

Yummy..terliur sesgt..mcm org mengidam..

Seronok kalau dpt petik strawberry sendiri..

Hmmm..besnye kalau dpt mkn strawberry byk2 camnih.. ;)

Colorful Roses..cantik gile..

Betul ke tipu nih..?? tak pasti..tp cantik sgt2..

Sekian sahaja celoteh hari ini..

Pic source from Mr Google..

Wednesday, January 25, 2012

Selamat Tahun Baru Cina!

Chinese New Year = cuti 5 hari (20 - 24 Jan 2012)

Seronok kan dpt bercuti lama2. Tapi kami tak pergi kemana2 pun, just duduk rumah, balik rumah parent jalan2 sikit..saving sikit this week..sbbnye next 2 week masa cuti Maulud Nabi kami nak blk kampung saya di Tapah, ada wedding ..disamping itu kami nak melencong ke Cameron Highland..actually mmg x pernah naik pun walaupun kampung nenek kat Tapah tuh jer..huhu buat malu kat org kampung jer haihh..hehe

Sudahnye cuti mgu ni kami menghabiskan masa bersama family dirumah shj + tido + bangun + makan kemudian tido lagi..hehe heaven sangat..tp bile dh boring tuh terlepas jugak ke EC Mall, Ktn..lansung mcm org nak beraya cina..shopping kat Parkson bagai nak rak sampai dpt voucher RM100..bayangkan laa brape RM kitorang shopping..haha..bukan shopping aper pun..kebetulan perfume dua2 dah licin..skincare aku pun lama dah x beli,main bantai jer sampai muka dah naik kusam x semenggah..haihh..teruknye..jenama pilihan sudah tentu Clinique..kalau perfume nye mmg long lasting sgt..especially perfume for men..pernah skali my hubby beli Gucci konon nak berubah angin..hmm semburnye byk,wangi laa sekejap pastu mcm dah x bau..tak mcm Clinique..hubby balik kej pun still bau lg kat baju tuh..fresh jer..

Eh..eh..ni topik cuti ke topik review product?? Termelencong ker tpt lain pulak..sorry..sorry..

Apa2 pun Clinique jenama yg saya sgt puas hati..kalau sape2 nak try boleh try..beli 1 item jer dr Clinique then bleh beli trial pack skincare (ikut jenis kulit) dgn harga RM50..ada Face wash, toner & mosturizer..kalau jd membe nanti kite slalu dpt update if ada product2 baru, kalau tak tahu cara nak pakai boleh call jer advisor die tuh..tak mcm SK II, beli sebiji harga beratus,tak dpt free pape pulak tu..sales girl nye pun sombong..bajet kite ni tahap2 low class x bleh nak beli SK II..hampeh..tp so far selama pakai Essence SKII tu takde perubahan pape pun..so beralih semula la kpd Clinique..


Facial Wash for Combination/Normal Skin
Hubby pun boleh pakai yer..tahan lama coz botol besar.. ;)

Toner for Normal or Acne Skin.
Kdg2 muka ni ada juga naik jerawat kn so die sgt bagus,bersifat antiseptik gitu..
Kalau jerawat tu pecah ker bleh dap2 jer..berfungi sbg ubat jerawat ;)

Moisturizer.
Ada 2 type gel kalau xnk berminyak sgt atau
jenis lotion kalau kulit kering..;)

Beli 3 Step Set yg kat atas td (Facial Wash + Toner + Moisturizer)
dapat free set yg dlm pic ni..
Foam Wash
Moisturizer
Sunblock
Moisture Surge (sejenis moisturizer jugak)
Eye Cream
Serum
Mascara
Boleh buat gi travel..kecik2 jer..

Happy Heart for me & Happy for my Hubby
Perfume terbaik..(bg kami la) ;)

Sekian sahaja review dr Duta Clinique tak bertauliah ini..hehe

Next week gosip pasal Scones + Tea + Strawberry + Colorful Roses..tak sabar nyer..yeyy!!
.
.
.
Bye
.
.
.

Monday, January 16, 2012

2 years, 5 months & 4 days..

Hari ni dah genap 2thn, 5bln & 4 hari kami jd husband n wife..sehingga saat ini juga kami masih belum dikurniakan cahaya mata..sudah ditentukan mungkin belum masanya lagi kan..kene laa bersabar..Actually nak cerita ttg EWCM, terdetik nak cerita dr last week lg..pastu tgk kwn2 ttc ramai yg cerita ttg EWCM..kebetulan..cumanya tak berkesempatan nye nak bukak blog nih..bz ape tak tahu lah..hehe..

Cerita pasal EWCM, saya mmg tetiap bln akan jumpa..berhari2 jugak..paling kurang pun 2kali die akan keluar, kdg2 3,4 hari jugak..yg boleh tau nye sbb mmg lain sgt dr waktu2 biasa..terasa sgt bile keluar, mcm seketul gitu tp yg pasti dlm sehari sekali jer die akan keluar..hehe abaikan yer kalau rasa geli..setiap bulan die akan keluar pd hari yg berlainan..bermakna waktu subur kite berubah2 lah kan setiap bulan..mcm bulan ni awl pulak..lepas period jer terus jumpa start hari ke 9 camtu..Alhamdulillah syukur sgt..coz org kata kalau ada EWCM tu means kite subur laa kan..InsyaAllah ada rezeki kami suatu hari nanti..ada org jumpa EWCM trus pregnant tp kami tetiap bln jumpa tp masih lg belum pregnant..kuasa Allah semuanya..die yg menjadikan tiap2 sesuatu itu kan..

Tahun ni masuk tahun ke-3 anniversary..sekejap jer masa berlalu..rasa mcm baru lagi kawen..setiap hari jugak dgr berita org pregnant..semua ofismate yg kawin last year semua dh pregnant..yg sedihnye org mcm semangat jer bgtahu saya si polan n si polan ni pregnant..jiran belakang rumah yg kawen baru ni pun dah pregnant..tgh alahan laa skarang ni..sedih sgt tp happykan ajer laa..bkn sedih sbb aper sedih sbb kami tak dpt rasa lg nikmat nak mengandungkan & melahirkan baby..bkn nye sedih sbb dengki k..hehe

Perlu ke nak cerita kat sini ek? Lantak laa..kat sini jer pun tpt nak meluahkan perasaan..takde org baca tak apa tp yg penting dpt luahkan perasaan..
.
.
.
byee..

Sunday, January 15, 2012

Menu Ahad..

Boring nye takde ape nak dicelotehkan disini lately ni..

Menu hari ini:
1) Sambal udang
2) Ikan msk kicap
3) Sayur buncis









Simple sesgt..maklum ajer laa hari bekerja ini ajer yg mampu..dr mkn kat kedai..kdg2 bosan jugak..
Esok nak msk ape pulak..?? hmm..

Monday, January 9, 2012

Unexplained Infertility

Hari ni nak bercerita tentang Unexplained Infertility..

Sumber dari sini: http://www.advancedfertility.com/unexplai.htm

Unexplained Infertility Background, Tests and Treatment Options
Definition of Unexplained Infertility
Infertility cases in which the standard infertility testing has not found a cause for the failure to get pregnant. Unexplained infertility is also referred to as idiopathic infertility. Another way to explain it is the "doctors can't figure it out" group.
What Is Standard Infertility Testing?
The definition of what "standard testing" consists of is not agreed upon by all experts. Medical studies have reported that 0-26% of infertile couples have unexplained infertility. The most commonly reported figures are between 10-20% of infertile couples.
However, those percentages are from studies in which all the women had laparoscopy surgery to investigate the pelvic cavity for pelvic scarring and endometriosis. Laparoscopy surgery is no longer done as part of the routine fertility workup. Therefore, we are not finding all of the causes of infertility that we used to - leaving many more couples in the unexplained category.
·        The current rate of unexplained infertility is about 50% for couples with a female partner under age 35, and about 80% by age 40 (see discussion below about age)
·         In reality, there are probably hundreds of "causes" of infertility
·        There are a lot of things that have to happen perfectly in order to get pregnant and have a baby
·         As an overly simplified example of the science involved:
·        The hormones that stimulate egg development must be made in the brain and pituitary and be released properly
·        The egg must be of sufficient quality and be chromosomally normal
·        The egg must develop to maturity
·        The brain must release a sufficient surge of the LH hormone to stimulate final maturation of the egg
·        The follicle (eggs develop in structures called follicles in the ovaries) must rupture and release the follicular fluid and the egg
·        The tube must "pick up" the egg
·        The sperm must survive their brief visit in the vagina, enter the cervical mucous, swim to the fallopian tube and "find" the egg
·        The sperm must be able to get through the cumulus cells around the egg and bind the shell (zona pellucida) of the egg
·        The sperm must undergo a biochemical reaction and release their DNA package (23 chromosomes) into the egg
·        The fertilized egg must be able to divide
·        The early embryo must continue to divide and develop normally
·        After 3 days, the tube should have transported the embryo down into the uterus
·        The embryo must continue to develop and expand into a blastocyst
·        The blastocyst must hatch out of its shell
·        The endometrial lining of the uterus must be properly developed and receptive
·        The hatched blastocyst must attach to the endometrial lining and "implant"
·        Many more miracles in early embryonic and fetal development must then follow...
A weak link anywhere in this chain will cause failure to conceive
The above list is very oversimplified, but the point is made. There are literally hundreds of molecular and biochemical events that have to happen perfectly in order to have a pregnancy develop.
The standard tests for infertility barely scratch the surface and are really only looking for obvious factors, such as blocked tubes, abnormal sperm counts, ovulation problems, etc. These tests do not address the molecular issues at all. That is still for the future.
--------------------------------------------------------------------------------
Unexplained Infertility and Female Age
The likelihood of a diagnosis of unexplained infertility is increased substantially in women 35 and over - and greatly increased in women over 38. The reason for this is that there are more likely to be egg quantity and quality problems as women age. Since we do not have a "standard category" called egg factor infertility, these couples sometimes get lumped in to the "unexplained" infertility category.
Most women over 40 who try to get pregnant will have difficulty, and fertility over age 44 is rare - even in women who are ovulating regularly every month. The point is that the older the female partner, the more likely that there is an egg related issue causing the fertility problem. Unfortunately, there is currently no specific test for "egg quality".
Mild Endometriosis
Some experts would also consider infertility associated with mild endometriosis to be in the "unexplained" category. This is because a cause and effect relationship has not been definitely established between mild endometriosis and fertility problems.
Chance for Getting Pregnant On Own - Without Fertility Treatment - For Couples With Unexplained Infertility
The duration of infertility is important. The longer the infertility, the less likely the couple is to conceive on their own. After 5 years of infertility, a couple with unexplained infertility has less than a 10% chance for success on their own.
One study showed that for couples with unexplained infertility and over 3 years of trying on their own, the cumulative pregnancy rate after 24 months of attempting conception without any treatment was 28%. This number was found to be reduced by 10% for each year that the female is over 31.
(Reference: Collins, JA and Rowe, TC. Fertility and Sterility 1989;52:15-20.)
--------------------------------------------------------------------------------
Treatment options for unexplained infertility
Ovarian Stimulation and/or Intrauterine Insemination, IUI
Intrauterine insemination vs. timed intercourse (sometimes called sex, or BD, baby dance) - no medications involved
This has been studied and there is an increased chance for pregnancy with IUI for unexplained infertility as compared to timed intercourse. However, intercourse should be more fun than IUI - and should be cheaper too.
Clomid and Timed Intercourse for Unexplained Infertility
3-6 months of treatment with Clomid pills (clomiphene citrate) might improve fertility by as much as 2 times as compared to no treatment. This is a very low level infertility treatment. Infertility specialists do not usually recommend Clomid treatment( without insemination) for unexplained infertility for women over the age of about 35. Most fertility specialists do not use it (without IUI) on any couples with unexplained infertility. If a woman is already having regular periods and ovulating one egg every month, giving Clomid, which will probably stimulate the ovaries to release 2 or 3 eggs per month (instead of one) is not really fixing anything that is broken - and is not likely to be successful.
Clomid Plus Insemination, IUI for Unexplained Infertility
Treatment with Clomid tablets plus IUI improves fertility rates. For unexplained infertility, studies have shown that for women under 35, monthly success rates for Clomid plus insemination are about 10% per cycle. This pregnancy rate holds up for about 3 tries and the success rate is considerably lower after that. More about success rates with IUIs is on the insemination page and on the Clomid for unexplained infertility page. The insemination component boosts fertility more than the Clomid does - but success rates are higher when both are used together.
Letrozole or Femara is another oral medication that is sometimes used to stimulate development of multiple follicles during infertility treatment
Injectable Gonadotropins (Shots Of FSH Hormone) Plus Intrauterine Insemination, IUI
Several studies showed improved pregnancy success rates with injectable FSH plus IUI treatment as compared to no treatment.
Injectable Gonadotropins Plus Intercourse
This is less extensively studied. It is not yet known whether the ovarian stimulation and the insemination have independent beneficial effects or whether their beneficial effects are only seen when they are used in combination. Most likely they both independently increase fertility potential, with relatively more fertility benefit coming from the IUI component.
Assisted Reproductive Technologies and IVF As Treatment For Unexplained Infertility
In vitro fertilization (IVF) has high success in young women with normal ovarian reserve testing and unexplained infertility. Most couples with unexplained infertility with a female partner under age 40 will try about 3 artificial inseminations and if not pregnant - do IVF.


Tuesday, January 3, 2012

Track Record for Y2011

First AF for Y2012 ~ 03 Jan 2012 (CD30) :(

Let save track record for AF year 2011;


1st Day
Duration (Day)
Cycle (Day)
27 Jan
7
30
25 Feb
8
31
27 Mac
7
29
24 Apr
7
32
25 May
5
31
24 Jun
7
32
25 Jul
7
29
22 Aug
9
23
13 Sept
7
28
10 Oct
7
29
7 Nov
8
29
05 Dec
8
30

.
.
.
"Ya Allah sesungguhnya Engkau mengetahui yang rahsia dan yang nampak dari kami maka terimalah keampunan kami, dan Engkau mengetahui hajat-hajat kami maka tunaikanlah hajat-hajat kami, ya karim ya Allah wahai yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani."
.
.
.

Monday, January 2, 2012

Kecil nya hati ini..

Entry ke-2 di tahun baru 2012.

Niat dihati ditahun baru ni tak mahu terlampau emosi tapi nak buat mcm mane..mulut orang kite tak boleh nak tahan, tak boleh nak control, die nak cakap apa ikut suka hati lah kan..hati saya pun sama,tak dapat nak ditahan dr menjadi lebih kecik dr biasa..

Alkisahnya esok kan hari pertama sekolah bermula, ramai lah yg ambil cuti untuk urus2kan anak2 sekolah terutama yg baru pertama kali masuk sekolah rendah/tadika. Kat situ dah sikit2 terasa,org lain semua duk bercerita soal anak..sedih pulak rase..pastu cerita pasal org honeymoon..kakak A kata "Suami kite ckp tak payah honeymoon sbb kitorang tak honeymoon pun anak berderet,tiap2 tahun dpt anak". Pastu kakak B pun kata kat membe bujang sorang yg tgh tgu masa nak kawen, "haa nanti awk kawen trus bwk berita gembira, kawen bln ni, bln depan dah lekat" then gelak2..hebatnye laa org kan..kawen bln ni boleh pregnant bulan depan..lepas tu kite pulak terkena tempias sama.."haa ni kene usaha lebih sikit..usaha laa sikit.." aduhh rase mcm tersentap jer..jwpan saya "saya redha jer,ayat ombak rindu kata..kalau ade rezeki ade laa". Kakak B komen lagi, "Redha mmg laa redha,tp kene laa usaha, kene balajar lebih sikit, usaha lebih sikit"

Apa perasaan kawan2 bile org cakap mcm tu?
Kecik rasa hati ni kan..korang tahu ker usaha saya tahap mana? Korang tahu ker kesusahan kami banyak mana? Korang tahu ker kami kene berkorban macam2 untuk dptkan anak? Korang tak tahu tp korang kata saya tak usaha..rasa mcm nak menitik jer air mata td..tapi sabar ajer laa..saya terima jer apa diorang nak cakap..boleh gelak2 sekali tp dalam hati Allah shj yg tahu..

Actually 2,3 hari ni mood mcm tak berapa nak ok. Symptom2 PMS dah datang. Hari ni CD28. Mmg kalau ikut esok period,tanda2 pun dah ada..nampak nye takde rezeki lagi bulan ni..ikut perasaan mmg nak menitik air mata tp sabar ajer lah,menitik air mata darah sekalipun kalau dah ditetapkan begitu,kite tak boleh nak ubahnya kan..yakin lah bahawa ada hikmahnya setiap apa yg berlaku..

Actually saya mcm dah blank, tak tahu nak buat ape utk teruskan usaha TTC kami. Result hasil pemeriksaan doktor ok. Doktor kata both of us takde masalah, rahim saya ok, tahap kesuburan saya pun ok sampai doktor tak bg saya mcm chlomid. So, apa saya nak buat sekarang, kene tunggu jer yer? Susahnye nak terima hakikat bila masa period tu datang..sangat2 sedih Allah sahaja yg tahu..

Ya Allah, Ya Tuhanku..tabahkanlah hati hambamu ini..

Taknak kawan semua org..semua org buat saya sedih hari ni..
.
.
.


Sunday, January 1, 2012

Salam Tahun Baru 2012..

Salam Tahun Baru semua..sana sini duk sok sek sok sek pasal azam baru..yerla kite sbg manusia tak lari dr melakukan kesilapan dan oleh sbb itu kite sentiasa berazam utk memperbaiki setiap kelemahan itu..saya juga mempunyai azam,bkn setiap kali berganti tahun berazam tetapi hari2 pun saya berazam baru antaranya:
1. Sentiasa ingin menjadi Hamba Allah yg lebih bertaqwa kpdnya.
2. Sentiasa ingin mendekatkan diri dgnnya.
3. Berusaha utk menjadi seorang yg penyabar tak kira dimana samada ditpt kerja atau dirumah.
(Sgt penting sbb kdg2 kt ofis bile ada yg x kene,haruslah jd nk hangin jer..bile dah hangin bru sedar & insaf..huhu)
4. Ingin menjadi seorang isteri yg solehah.
(Bkn sbb sekarang x solehah tp sbb rasenye masih byk kelemahan)
5. Ingin menjadi seorang anak/menantu yg baik.
(Yg ni pun sama,bkn sbb skarang x baik tp ingin mperbaiki kelemahan yg ada,ingin menjadi anak yg dpt membantu ibubapa tak kira masa & juga jd menantu yg sentiasa baik ;)
6. Konsisten dlm melakukan sesuatu kebaikan/amalan.
7. Konsisten dlm proses mkn ubat/supplement/serbuk kurma/buah hawa dan sebagainya.
(Skarang ni mmg dah mcm x brape nk mkn,air buah hawa pun x minum,serbuk kurma pun dh x jamah,susu pun dh x minum,vitamin/supplement pun dah x sentuh..mcm mane nk ada zuriat..mohon Allah kuatkan semangat kami)
8. Lebih gigih berusaha kearah melahirkan zuriat yg sihat & sempurna.
.
.
Setakat ini dulu kisah Azam Tahun Baru 2012 saya..
.
.
.

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers