Monday, June 25, 2012

Durian..

Kenapa Durian? Sbb skarang tgh musim durian..saya suke sgt mkn durian especially durian yg membe bwk dr kampung, mmg pure la rasa duriannye mcm aiskrim tp start ttc lebih kurang sethn / dua ni mmg x mkn la..kebetulan dusun membe tu 2thn ni buahnye x menjd..bagus jugak lah sbb tak elok kata org..org lah kata..tp doktor kata xde masalah..masalah fertiliti xde kaitan pun dgn durian..xde dlm kajian..
Bile pregnant ni pun sama la..xde lah teringin sgt,berlambak jer durian kat pasar tp tahan jugak nafsu lgpun dah tahu bkn sedap pun durian2 kt pasar tu..tp semlm membe bwk blk durian dusun abg ipar die 1 kereta,aduh kompem la isinye mcm eskrem gitu..tp semua org duk ckp kalau boleh xyah mkn,jgn mkn byk la,kalau die mmg die x mkn takut bende x elok berlaku..haishh sentuh pun x lg dh ckp mcm tu..sedih rasa..tambah2 tgh pregnant ni sgt la sensitif..kdg2 rasa nk jwp jer "saya x mkn pun lg jgn la ckp bende2 yg x diingini tu" mcm mendoakan jer..takde dlm kajian doktor mkn durian boleh sbbkn keguguran,.cume jgn la mkn berlebihan lebih2 lg kalau kite ada diabetes/darah tinggi atau masalah2 lain yg serius..elok lah dielakkan..takut ada komplikasi lain..saya x ckp saya ni riak xde masalah masa pregnant..kalau x kasi mkn saya pun x kisah..terharu lg ada bile org ambil berat pasal kite tp please la jgn la ckp bende2 yg x elok tu..ajal maut semua kuasa Allah bende2 ni penyebab jer..Apa salahnya ckp "kalau teringin sgt rasa la sikit buat hilang kempunan..durian tu panas" saya pun faham..dah biase dah..x kisah pun kalau x dpt mkn..ni boleh pulak cerita anak sedara die mkn durian,esok nye anak dlm perut meninggal,ada yg trus keguguran,ada yg ckp serik sbb sakit..dah la saya termkn 2 ulas juga..teringin jugak almaklum sethn lebih sabar nk mkn..rasa jugak sikit..tp bile dgr org ckp mcm tu x ke sedih dibuatnya..jgn la samakan saya dgn org2 lain tu..lain org lain masalahnye..mana tahu kot2 org tu mmg ada sakit apa2..mkn durian pulak byk x hengat kan..
Bkn apa,saya risau bile org tgk saya mkn 2ulas tu terdetik kt hati org tu degilnye bdk ni,jd apa2 baru tahu..saya xnk org ckp mcm tu..xnk org mendoakan mcm tu..saya cuma nk rasa jer..sedap kut durian tu..
Hari ni diorang bwk pulak pengat durian seperiuk pastu ulang kata2 yg sama jgn mkn byk sdgkan x sentuh pun lg..dah la bwk seperiuk pastu clp camtu..kecik ati weh..semlm blk ngadu kat papa baby sambil menitik air mata..tp xpe la..saya x mkn pun td..terima kasih kpd yg menasihati..korang mmg caring sgt..ibu mengandung ni jer sensitif x tentu pasal..huhuhu tp terliur sgt durian semlm..x puas mkn 2ulas..x sama dgn durian kt pasar..sedey..

Sunday, June 24, 2012

24 weeks..

Baby dah 24weeks dlm tummy mommy..Alhamdulillah kami berdua sehat..biasa lah kan org mengandung..skarang dah mula sakit2 kaki, mlm2 kdg2 kaki kejang..sakit wooo..kalau jln byk sgt kaki mcm sembap sikit..urat2 semua timbul..perut rase dah sesak..almaklum baby membesar bagai juara..hehe..lain2 alahan takde..mkn mcm biase..berat pun naik dgn jayanya..masa 2mths pregnant berat stil 38kg, now dah 47kg..plus minus dah naik 9kg..tak pernah berat naik camnih..bleh maintain kaa sampai lepas deliver..syok gak..huhu
Semlm checkup, gynae scan mcm biase pastu bukak 3D kejap..muke 'baby comey' (panggilan manja baby buat masa ni) bulat kata papa n tok ma baby..siap buat peace lg..haha suke sgt baby org kate die baby comey agaknye..adoi laa baru 24 weeks, 40 weeks bulat cemane eh?? Takpe laa yg penting baby sehat..
Sebenarnya mommy & baby tak boleh tido nih sbb rindukan &  risaukan papa..
Huhu..itu laa nak duduk rumah sensorang sgt..kan papa dah susah payah berulang dr tpt course ke rumah..we miss u laa papa..baby gedik2 lg tanda blom tido..
Waktu sekarang 11.40pm, lebih kurang 1 hour lg papa sampai..drive carefully k..mommy & baby risau nih..lewat2 mlm kene drive blk..esok subuh kene gerak semula..
Selamat malam semua..Assalamualaikum ;)

Saturday, June 23, 2012

Baby Checklist..

Salam semua..lame sungguh x jenguk sini..nak ber 'BW' pun x sempat..bkn tak sempat tp xde mood nak surf2 internet..balik kerja ingat nak rehat jer..sian baby penat ikut mommy kerja..so bile kat rumah kene laa rehat sepenuhnya..hehe
Alkisahnye hari ni tetiba update blog disbbkan papa baby tinggal mommy n baby kat rumah sbb die ade kem..bile boring kite buat ape lg..update blog lah kan..hehe padahal td dah merewang ngn mak n adik2 tgk Mael Lambung..mmg Mael betul lah..sakit perut gelakkan Zizan..agaknye baby pun sama gelak sbb x berenti die gerak..huhu kot ye jer..

Berbalik kpd tajuk asal..'Baby Checklist'..over ker kalau saya kata dah mcm2 beli brg baby even bru masuk 24weeks this week..nak buat cemane kan bile jalan2 kat shopping complex ngn mak jer..die suruh beli..padahal kalau ikut org tua selagi x 7bln jgn lah beli pape..tak gitu..tp mak saye bersungguh lah pulak suruh beli..yg penting kite doa mudah mudahan semua selamat dah tiada apa2 yg tak elok berlaku pd kite n baby..tp saya bkn beli baju laa..beli box utk letak baju baby, accessories2, bottle sebiji/dua, blanket bende yg mcm2 tu laa..baju tak beli lg sbb sblm ni x confident dgn baby nye gender..tp bile gi checkup semlm mcm confident lah..mmg nampak..tp berserah aje lah kan kuasa Allah semuanya..kite hanya manusia biasa..yg penting baby sehat n keluar dgn selamat nanti..

Checklist yg telah saya edit mengikut keperluan dan kehendak sendiri..hehe

Baby Cot/Bedding:
Blankets - 3/4 (Beli kat IKEA)
Infant Set -1 (Bumble bee)
(Mak kata sng nak letak baby kat bwh or atas katil safety sikit ada bantal kiri n kanan)
Pillow/bolster - 1 set
(Beli 1 set jer sbb takut2 esok nk beli set tilam kan, mak kata xpe beli lebih letak dlm kete 1, rumah pengasuh 1, betul jugak kan..aisy mak2 suke jer suruh anak die perabih duit..;)
Set Tilam - 1 set
(Ni pun ikut keperluan dan kehendak, kalau beli baby cot, dah tentu ada set tilam n bantal kan? So x perlu)
Baby cot/playpen
(Saya mmg plan nak beli tp tgh berfikir yg mana lebih diperlukan. Cot mcm tough sikit, tp playpen boleh bwk gi rumah mak masa pantang, kalau baby cot kene tgu lepas pantang balik rumah sdiri baru bleh guna, nanti baby x biase, sudahnye baby xnak tido dlm tu..ada betul ke pemikiran saya ni?)

Bathing/Healthcare:
Hooded towels - 1/2
Towel - 2/3 (Lebih xpe nnti boleh tgal rumah mak sikit, letak dlm bag travel sikit)
Wash Cloths/sapu tgn - 2/3 pack
(Beli byk xpe, baby suke muntah, air liur lg, so boleh slalu2 tukar)
Bakul baju baby - 1/2 (Beli kat IKEA)
Bath Tub - 1 (Beli kat IKEA)
Lapik getah - 1 (Tapi mak suruh beli lebih jugak)
Travel Changing Mat - 1 (Beli Papa Simple Dimple Bag ada satu dlm tu,so xperlu beli)
Baby Powder, Bath
(Prefer J&J Nourishing Milk sbb lembut jer mcm baby, xnak ajar baby pakai brand mahal lg, tgk sesuai ke tak)
Baby Shampoo - 1 (Terbeli Seba med sbb offer)
Travel pack toiletries - 1
(Prefer J&J jugak tp terbeli brand Buds jugak sbb pack kecik kiut gitu, bleh standby dlm travel bag, mak kata bag baby mmg kene sentiasa ada bkn time nak berjln jer bru nak kemas..ok..ok)
Detergent - Ikut keperluan
(Beli Baby organic masa clearance sales Moms Care kat Curve last month)
Baby Oil - 1 (Minyak yu yee kot..tak decide lg)
Baby Lotion - 1 (Tak pakai byk kot, pakai jer yg travel pack dulu)
Bottle cleanser - 1 btl jer dulu (Tak beli lg)
Baby nail clipper/brush/comb - 1 (Anakku ada RM12.90)
Bekas bedak - 1 (Mak suruh beli)

Diapering Items:
Disposable Diaper/Cloth Diaper - 1 pack NB, 1 pack S
(Buat masa ni beli yg disposable jer dulu almaklum laa bile bekerja ni takut tak sempat nak cakna hal2 CD ni, kene basuh dgn teliti kan..prefer Whoopee sbb tgk review n murah)
Napkin - 1/2 doz (Mak kata 1 doz jer cukup utk pakai dlm pantang, baby nanti pakai pampers jugak)
Nappy pin - 1 pack (Kene standby utk dlm pantang)
Baby wipe - Ikut keperluan
(Prefer Lunatots sbb tanpa pewangi,tanpa paraben, tanpa sebarang bhn chemical, so selamat utk baby, kulit baby kan halus)
Nappy Liner - 1 pack
(Pakai utk dlm pantang jer masa baby slalu berak, rugi pakai pampers..mak kata)
Cotton Pad/ball - 1 pack (Utk dlm pantang..mak kata perlu)

Nursing/Feeding Essentials:
Feeding Bottles - 2/4
(Beli yg 40z je, tak perlu beli byk2 in case baby x sesuai dgn puting botol, lepas baby keluar boleh beli lg, prefer Avent)
Bottle Brush - 1 (Dr Brown, sbb offer masa clearance sale Moms Care kat Curve)
Pacifier - 1 (Standby jer sbg ubat penenang baby..hehe..prefer Avent juga)
Breastpump Medela FS - 1 set
(Prefer Medela FS sbb sgt freestyle, portable, mudah digunakan sbb kt bilik ngepam kat office xde plug, jenis lain semua pakai battery AAA, rase mcm selalu kene tukar mengikut pengalaman kwn2 yg dh pernah pakai jenis lain cthnya Medela Swing. FS boleh caj jer tahan 3/4 hari..sgt mudah..mcm caj hp so x perlu laa guna elektrik sgt..risau jugak asyik melekat je kat plug..takut kene karan nnti..pendpt saya..hehe..biar mahal yg penting kite usaha utk BF baby,rezeki ada susu atau tidak tu lain cerita)
Sterilizer + warmer - 1 (Papa nak beli jugak..ikut die lah)

Baby Apparel/Care:
Barut - 10 (Mak kata beli 10 helai cukup)
Jumper or Bodysuits/Romper – 5 (Prefer yg butang depan, sng nak pakai kan kat baby)
Short sleeve set - 5
(Tak perlu beli byk2, nanti org bg hadiah lgpun lg syok topup time baby ada)
Long sleeve set - 5
(Tak perlu beli byk2, nanti org bg hadiah lgpun lg syok topup time baby ada)
Mitten & Booties - 5/6 (Lebih takpe boleh slalu tukar)
Cap or Hats - 3/4
(Mak kata perlu sbb anak die ni kuat berjln, esok2 nak bwk baby elok tutup kepala baby nak elak masuk angin)
Bibs - Ikut keperluan (Beli kat IKEA 1pack)
Cardi or Jacket - 1/2 (Mak kata perlu utk gi jenjalan, dlm kereta aircond sejuk)
Muslin blanket - 3/4
(Buat bedung/selimut, kain nipis n lembut sesuai buat bedung baby sbb x panas..terjumpe brand Bebe Marmalade kat Fabulousmom)

Others Mommy & Baby Essential:
Kain batik
Maternity pad
Nursing Bra (Dah ada 2, perlu tambah byk mana ye?)
Set bersalin
(Tgh fikir antara NR atau Tanamera Postnatal Set..Tanamera focus pd luaran, saya mcm tersuka sbb xde jamu,kata nak BF baby kan)
Stroller + carseat (Mmg perlu mengikut pengalaman kakak/mak stroller mmg diajar guna anak buah guna sehingga up to 3 yrs..model2 kaki jln..tgh fikir nk beli yg mcm mana tp mcm berminat kat Quinny Zapp Xtra + Carseat)
Rocker bouncer
(Mcm nak beli jugak, in case nak tinggal baby rumah mak bleh hangkut bende as tpt tido baby)
Changing table
(Digunakan utk meletak brg keperluan baby supaya nampak kemas..saya tak suke sepah2..hehe)
Penyidai (Beli kat IKEA RM35, sesuai sgt utk jemur baju baby)

Note:
List diatas adalah nota semata-mata, kadang-kadang bile kat kedai bende yg takde dlm list pun mcm nak terbeli..pengaruh mak n suami. Kalau ada yg ter tinggal sudi sudilah share yer kwn2..

Sekian..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers