Saturday, February 9, 2013

Khasiat Khal@Cuka Kurma

Sebenarnya sblm ni mmg x pernah tahu pun khasiat Cuka Kurma/Apple Cider Vinegar..start bile join group Kumpulan Ibu2 Menyusu (KIM), then jumpe link2 ke NAAE (Eczema Group), lepas jumpe lg link ke Laman Kesihatan Ibu, Bayi & Anak-Anak..sejak dr hari tu mmg asal buka FB jer usha2 tips/info2 kesihatan almaklum la sbg ibu nak yg terbaik utk anak2 kan..bile join group2 ni serious saya sgt salute lah ibu2 yg mengamalkan natural way utk jaga kesihatan anak instead of mkn ubat, org kata prevention is better than cure..mmg betul la baik kite jaga dr mula kan..sejak itu saya mengenali/tahu pasal Apple Cider Vinegar/ Dates Vinegar, khasiat2 nya..probiotik..hmm bagus jugak ada facebook..saya mmg slalu buka facebook bkn sbb nak tgk org lain punye update tp nak tgk update/info2 terkini dr group2 ni..cool sgt..bkn utk anak shj tp utk kesihatan diri sendiri jugak, saya mmg x mkn apa2 supplement utk bykkan susu, Cuka Kurma ni lah + minum VCO + The Milk Story Choc Drink (ganti Milo/minuman panas lain) + Probiotik..inilah harapan saya utk kekal susu byk..insyaAllah..

Bukan utk yg dah ada anak shj, Dates Vinegar ni elok utk semua..Makanan Kesihatan Sunnah Para Nabi kan..just nak berkongsi bersama rakan-rakan TTC yg lain..mungkin ini dpt membantu menyembuhkan segala penyakit yg ada..InsyaAllah..sama2 kite cuba yer..

Sumber info dibawah: http://www.khaltamarplus.com/ 

Khasiat & Kebaikan KHAL

  • Menurunkan kandungan gula dalam darah (mengawal kencing manis), serta mengekalkan darah pada tahap yang konsisten dan menurunkan tekanan darah tinggi.
  • Membuang kolesterol lemak di badan terutamanya pada sistem usus di perut, lemak dan kesumbatan di saluran jantung, lemak di buah-pinggang, membaiki fungsi buah pinggang dan lemak berlebihan yang boleh membawa penyakit dengan cara memulihkan sel-sel organ badan.
  • Mencegah tumor di tempat yang hendak ditumbuhinya dan berupaya melawan tumor-tumor merbahaya.
  • Membersih dan menyeimbangkan aktiviti perut serta membantu proses pencernaan makanan.
  • Mengurai susu dan darah jika keduanya membeku di dalam perut.
  • Melembutkan makanan-makanan berat.
  • Membantu serta mengawal dan mengimbangkan berat badan (obesiti) bagi mengelak daripada terjadinya penyakit kencing manis. KHAL juga boleh diamalkan oleh kanak-kanak belasan tahun yang mengalami obesiti (kadar ½ dewasa).
  • Membantu mengawal metabolisme kalsium, menstabilkan asid dalam badan dan dapat merawat masalah gout.
  • Awet muda, membentuk badan yang cantik (slimming) dan keremajaan kulit di muka. Untuk menyihatkan kulit, mengubati kulit yang terbakar di muka dan badan dan membuang bintik-bintik hitam.
  • Melancarkan darah.
  • Membantu mengatasi masalah sembelit (memudahkan pembuangan air besar), buasir, menstabilkan air kencing, mencuci buah pinggang, pundi kencing, kencing rasa tak puas bagi lelaki/perempuan kerana KHAL membunuh bakteria berbahaya (e-coli).
  • Mencegah dari awal terjadinya batu karang di pundi kencing, buah pinggang dan batu di hempedu dan bermanfaat bagi limpa.
  • Membantu serta mencegah masalah kuman dan bakteria dari organ-organ terutamanya di usus, tisu-tisu badan serta sendi dan masalah arthritis (tulang).
  • Membantu serta melegakan masalah sakit kerongkong (faringitis), menguatkan gigi, gusi dan kuman (bakteria) di mulut.
  • Membantu serta merawat pesakit asma, selesema, batuk yang berpanjangan, membuang kahak/gelema dan sinus (resdung) untuk bernafas secara normal.
  • Melegakan kepenatan, sakit kepala serta membuang kepanasan badan dan memulihkan tenaga.
  • Mencegah masalah kelumumur, kegatalan kulit kepala, rambut kering, rambut gugur dan botak.
  • Bertindak sebagai agen pembersih badan, menyingkirkan bakteria negatif, kuman, bau badan serta bersifat memulihkan semua organ penting tubuh.
  • Merangsang selera makan.
  • Mencegah hilangnya zat-zat makanan.
  • Menghilangkan dahaga.
  • Melembutkan tabiat.
  • Menghalang bahaya ubat-ubatan farmasi. KHAL akan membuang dan mengeluarkan mendapan lama dan tinggalan ubatan farmasi dari badan.
  • Dan akhirnya, untuk dijadikan amalan agar terus sihat walaupun tidak berpenyakit kerana KHAL tidak memudaratkan.Mencegah itu lebih baik dari mengubati.

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers